ŽIVOT JE O MOMENTU PŘEKVAPENÍ ANEB HOSTINA PLNÁ DOJETÍ

Podzimní období je plné narozeninových oslav. Aspoň v mém okolí. Slaví ten a tamten a za chvíli zase ta. I já patřím do skupiny štírů a podzimních slavičů. Další, kdo tam patří je moje Marcelka.
A tak to většinou slavíme spolu. I letos tomu tak bude.

31. 10. v sobotu kolem 10 hodiny ráno se sejdeme s dalšími 15ti přáteli v Cacao Prague a budeme brunchovat. Je to jiná forma oslavy a o to víc mě baví. Užijeme si spoustu jídla, popovídáme si a nakonec to završíme procházkou Prahou. Snad nebude pršet :-)

Jelikož letos mé drahé Marcelce bylo krásných 25, tak jsem si řekla, že přeskočím tuto oslavu a uspořádám moment překvapení. Takový moment, který si zapamatuje.

Domluvila jsem se tedy s jejím přítelem, aby mi rezervoval tento den v jejich naplněném diáři a pomohl jí zmást. Nakukal jí, že jedou někam za gastro zážitkem, že bude zpívat karaoke a u toho zutá :-D Chudinka vážně nevěděla, kam jede. A musím uznat, že on je úžasný parťák na takovéto spiklenectví.
Já jsem jí řekla, že jedeme s manželem na chatu a dokonce jsem jí v úterý večer poslala fotku ohně, že tam jsme. Takže byla opravdu zmatená.
Když zabočili k nám do ulice, tak jí ještě sdělil, že sem jedou, protože nás naberou a pokračujeme dle plánu.
V tu chvíli jsem přišla otevřít a pozvala jí dál. Tam už čekal krásně prostřený stůl, 6ti chodové menu, barevné balónky, spousta svíček a z televize hrál Michael Buble.
Konečně jsem mohla použít své nové kroužky na ubrousky dovezené z Francie.
Na stole bylo přichystáno několik pochutin. A to variace kozích a kravských sýrů, domácí fíková marmeláda, hermelín s medem a ořechy a hroznové víno.
 Řecké olivy z Kalamáty nikdy nesmí chybět.
Marcelka miluje můj pečený bůček potřený marinádou z česneku a uzené papriky. Tak i ten tam byl.
 Podávala jsem ho s medovou a ruskou hořčicí. Kdo jí zná, tak ví, že pekelně pálí.
K pití nesměla chybět láhev růžového vína a také domácí limonády. To byla grepová, pomerančová, limetkovo citrónová a zázvorová s medem a citronem.
Dělám je jednoduše, vymačkám citrusy a zaliju je perlivou vodou.
Také jsem podávala vzpomínku na Francii a to vodu Perier a k tomu Bacon Jam, který jsem měla v boxu Šmakujto.
Na druhém stole čekala hromádka dárků, domácí pusinky a podzimní dekorace, ze které jsem opravdu nadšená.
Člověk občas přemýšlí, kde, co koupit a nakonec se stačí rozhlédnout kolem sebe, ustříhat pár větví stromu a vznikne z toho takováto krása.
Když  Marcelka vešla do obýváku a tohle vše spatřila, tak byla celá dojatá. Já samozřejmě také.
V Butlers mají sekci "narozeniny" a tam jsem koupila tyto konfety. Takže celý stůl jsem zasypala umělými diamanty a barevnými konfety ve tvaru dortu.
Všichni jsme se usadili ke stolu a já začala servírovat postupně každou část z připraveného menu. Po dlouhé době jsme se takhle sešli v domácím prostředí a krásně si popovídali.
Po hlavním chodu jsme se s opravdu plnými břichy přesunuli na gauč. A tam pro mě nastala nejlepší část. Předávání dárků. Miluji dárky kupovat a někoho překvapovat. A o tom dnešní den byl.
 
Dárky jsem zvolila klasické, praktické, roztomilé. Ale jeden tam byl srdcový.
 
Možná zanedlouho uvidíte nástřel toho, jak takovýto dárek vytvořit. Natočila jsem totiž první DIY video, ve kterém to popisuji.
A co to bylo? Jelikož miluji fotky, tak jsem jich pár společných nechala vyvolat. Rozstříhala jsem poslední vydání ZOOT. magazínu, použila různé fixy a lepítka a sestavila knihu vzpomínek.
 
A reakce na ní? Plný slz a dojetí? A moje reakce na tuhle reakci? Plná slz a dojetí :-D My ženský... chlapi moc nechápali...
A jaké bylo vlastně celé menu?
Variace sýrů a pečený bůček v marinádě z česneku a uzené papriky

Grilované papriky s mozzarellou zakápnuté citrónovým olejem (recept brzy na blogu)
Dýňová polévka s kokosovým mlékem a slaninovým čipsem
Hovězí po burgundsku s glazovanou šalotkou, žampiony a Smetanovou bramborovou kaší
A jako dezert Kakaové tiramisu
 A měl být i Banana bread, který se ale do našich břich už nevešel. Tak jsem ho neservírovala :-)
A to je vše. To byl můj moment překvapení plný jídla.
Co nesmí chybět na vaší oslavě?
Slavíte vůbec?
A jaké jídlo je pro vás nejvíce slavnostní?


Piště mi do komentáře, ráda si to přečtu.

Vaše Kačí



16 komentářů:

  1. Kači moc ti to slušelo a hostina bohovská. Já miluju oslavy. Hrozně ráda kupuji dárky a ještě raději je dostávám, ale jak říkáš, miluju ten moment, kdy oslavenec dárek rozbalí a můžeš pozorovat ty emoce... většinou jsem taky naměkko :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to já jsem asi jedna z mála, která dárky nerada dostává. Protože já vždy potřebuji takovou tu chvíli o samotě, kdy si ten dárek osahám a seznámím se s ním a nesnáším takové ty upřené pohledy, které čekají na tu reakci :-)
      Ale přitom přesně tohle ráda dělám ostatním.
      Včera to bylo naprosto úžasné. Víc takových dní :-)

      Vymazat
    2. Já jsem měla období, kdy jsem překvapení moc nemusela, ale pak mi spolužáci udělali před dvěma lety tak dokonalý narozeninový zážitek. Kdy jsem na začátku v bytě kamarádky dostala slunečnici, šly jsme spolmu městem a na každem rohu stál někdo s dárkem, přáním, kamarád mi složil písničku a hrál na kytaru ... no a na konci čekal Luba s obrovským obrazem zebry, ktery jsem si moc přála. Tehdy mě to tak dojalo, že od te doby překvapeni miluju :D

      Vymazat
    3. wow Domčo to zní vážně nádherně. Je tak krásné, když se někdo dokáže zamyslet a vymyslet takový moment překvapení, který si pak neseme po zbytek života :-)

      Vymazat
  2. Ahoj Kači, klobouk dolů, tohle se ti opravdu povedlo! Vždycky jsem si říkala, že nejlepší oslavy narozenin mají lidé narození v létě (sama jsem srpnová lvice :-) ale když vidím to úžasné jídlo, krásnou podzimní dekoraci a tu příjemnou atmosféru, která na mě z tvých fotek dýchá, tak si říkám, že i ti podzimní oslavenci to nemají špatné :) Chtěla jsem se zeptat, odkud máš ten krásný bílý podnos na ty pusinky (nemyslím ten bílý tác z Ikea ;-) a druhý dotaz nebo spíš přání, jestli nechystáš nějakou inspiraci jak vánočně prostřít stůl? Moc děkuji a měj se krásně. Nikča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Niki, to vůbec není špatný nápad. I když Vánoce s manželem neslavíme u nás, ale stále u mých rodičů s bráchou, tak bych mohla pro inspiraci něco nafotit. Je mi jasné, že každý má jiné možnosti, ale většina mých věcí je z IKEA nebo Butlers, takže vše dostupné a hlavně to má asi každý. Podnos je z Bonami.cz. Mám od nich dva, ale každý z jiné kolekce. Jeden plechový a druhý keramický.
      A děkuji moc. Musím říct, že z malé myšlenky vznikl super nápad a opravdu se to povedlo. Hlavně asi poprvé jsem nebyla vůbec nervozní při vaření a brala jsem to naprosto s klidem.

      Vymazat
  3. My také pořád něco slavíme, ale přiznávám se, že je pro mě hodně náročné organizovat to u nás, takže to jen občas.. To hovězí po burgundsku jsem už podle tebe vařila a bylo to super! ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. na tom jídle je skvělé, že se to vše naháže do hrnce a vyjde z toho dokonalé jídlo. A ta smetanová kaše? Lepší jsem nejedla :-)

      Vymazat
    2. Já k tomu dělala kaši bramborovo-celerovou a byla to taky ňamka :-)

      Vymazat
  4. Kačí, to se ti náramně povedlo. Samotné by se mi to moc líbilo takové překvapení. Taky ráda dárky dávám a samozřejmě i dostávám. To je jasné. Jednou se nám povedlo překvapit tchýni a za jejími zády uspořádat obrovskou oslavu pro asi 40 lidí ke kulatinám. Ale byla to teda makačka vše utajit a domluvit. Ale povedlo se, brečeli snad všichni dojetím. Je krásné, když člověk myslí více na ty ostatní než na sebe. Taky dělám ráda lidi kolem sebe šťastnými.

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadá to nádherně! Muselo to být opravdu krásné překvapení =)

    WORLDNEEDSWOMEN

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že bylo. Dle slz, úsměvů a dojetí určitě bylo. Víc takových dní :-)

      Vymazat
  6. Krása pohledět. Moc se ti to povedlo, Kačí.:-) Také mě nejvíce těší vidět ty rozzářené úsměvy plné štěstí a radosti. To je na světě nejkrásnější.:-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně. Hlavně to byl zážitek i pro mě. Doteď z toho čerpám.

      Vymazat