HOVĚZÍ PO BURGUNDSKU S GLAZOVANOU ŠALOTKOU

Hovězí po burgundsku mi přijde, že je poslední dobou takové jídlo, které musí vyzkoušet každý. Každý koho baví vařit.

A co to odstartovalo u mě? Samozřejmě film Julie Julia. Julie se dala výzvu a to za rok vyzkoušet všechny recepty z kuchařky druhé Julie. Jeden z receptů  bylo právě Hovězí po burgundsku. Kombinace hovězího masa, zeleniny a červeného vína musí být prostě výborná.

Já například naprosto miluji vařit Hovězí líčka na červeném víně. Je to podobné, jen lehce pracnější, protože líčka se musí dělat 4-6 hodin. Je to sval a bývá hodně tuhý, ale po uvaření krásně měkký.

Receptů na Hovězí po burgundsku je nespočet. Já se inspirovala kuchařkou Julie Julia, dále kuchařkou od Romana Vaňka a nakonec kuchařkou od Apetit. Každý měl recept lehce jiný, ale spojovalo je maso, víno, zelenina a vývar.

A co se k tomu podává, jako příloha? Ve Francii převážně kousek čerstvé bagety, ale i bramborová kaše či těstoviny.

Já jsem si tentokrát objednala bio hovězí maso a chtěla jsem zjistit, jaký to bude rozdíl. K tomu slovu bio jsem totiž lehce skeptická. Musím ale uznat, že takovou nádhernou barvu masa jsem snad nikdy neviděla a to nemluvím o vůni.
Proto jsem ráda, že jsem podpořila české farmáře a ti mi na oplátku ukázali, že je opravdu rozdíl, když si koupíme pultové maso a nebo maso od českých farmářů. Aspoň od těch osvědčených.

A teď už jdeme vařit...

Doba přípravy: 30 minut + 120 minut pečení
Náročnost: střední
Počet porcí: 6
INGREDIENCE:
  • 500 g hovězí zadní
  • 100 g slaniny
  • 2 střední cibule nebo šalotky
  • 2 střední mrkve
  • 1 stroužek česneku
  • tymián, rozmarýn, bobkový list
  • sůl, pepř
  • hrst čerstvé petrželky
  • zeleninový Konečně vývar nebo 0,5 l domácího vývaru
  • 400 ml červeného vína
  • 1 malá plechovka rajského protlaku

Příloha:
  • máslo
  • 10 šalotek
  • svazek jarní cibulky
  • 250 g malých žampiónů
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Připravíme si veškeré ingredience.

Rozpálíme troubu na 160 stupňů.
 Hovězí maso si pokrájíme na větší kostky, cca 3x3 cm.
 Slaninu si pokrájíme na proužky.
Pokrájíme si mrkev na plátky o tloušťce cca 3 mm.
A šalotku nebo cibuli na půl kolečka.
Rozpálíme si pánev a vložíme na ní slaninu. Vypražíme jí. Potřebujeme, aby pustila tuk a krásně dozlatova se nám opekla.
Když je slanina zlatavá, přidáme k ní maso. Pozor bude pouštět šťávu a my chceme, aby se zatáhlo, takže plotýnku dáme téměř na maximum.
 Potřebujeme, aby maso bylo takto zatáhnuté.
 Když máme maso zatáhnuté, tak k němu přidáme cibuli a mrkev a orestujeme je.
 Celé to osolíme a opepříme.
Přidáme kávovou lžičku tymiánu a rozmarýnu a 3 bobkové listy.
Nebo 2 větvičky tymiánu a jednu větvičku rozmarýnu, pokud je čerstvý.
 Ještě přidáme hrst pokrájené petrželky.
 Celé to orestujeme.
 Přilijeme víno. Já volila Habánské sklepy.
 Půl litru zeleninového vývaru.
 Rajský protlak.
 Prolisovaný česnek.
 A celé to přendáme do pekáče s poklopem.
 Přiklopíme víkem.
 A vložíme do trouby. Péct budeme 120 minut.

Nyní se vrhneme na přílohu.

Přepůlíme si šalotky a sloupneme slupku. Ponecháme ale špičku s kořínky. Díky tomu nám šalotky zůstanou spolu a nerozpadnou se na desítky částí.

U jarní cibulky ukrojíme část s kořínky a zkrátíme jí na cca 10 cm. V podstatě chceme použít jen tu bílou a lehce nazelenalou část.

Žampióny zbavíme nožiček.
 Rozpálíme si pánev. Když je horká, přidáme na ní 1 cm tlustá plátek másla.
 Když se máslo rozpustí tak tou stranou, kde byla nožička poklademe žampiony na pánev. Opékáme do zlatova a poté otočíme a opakujeme z druhé strany.
 Žampiony sundáme z pánve.
 A na stejnou pánev opět vložíme 1 cm tlustý plátek másla.
 Přidáme do pánve šalotky a jarní cibulky a restujeme ze všech stran.
Když jsou zlatavé, tak zvýšíme plamen na maximum, přidáme polévkovou lžíci cukru a necháme ho zkaramelizovat. U toho ale rychle mícháme, aby se karamel nepřipálil a nezhořkl.
 Po 1 minutě sundáme z plotýnky.
Po dvou hodinách pečení vyjmeme pekáč z trouby. Máme připravené Hovězí po burgundsku, karamelizované cibulky a žampiony na másle.

Nyní je na nás, s čím budeme hovězí podávat. Já ho miluji pouze s bagetou nebo s bramborovou kaší (recept zde). Ale manžel ho miluje s domácími těstovinami (recept zde).

Pokud je omáčka moc hustá, tak jí lehce nařeďte vodou nebo vývarem. Ale nepřežeňte to!

Použité ingredience a kde jsem je koupila či od jaké značky používám:
hovězí zadní - Světbedýnek.cz
farmářská slanina - Světbedýnek.cz
šalotka - Světbedýnek.cz
mrkev - Světbedýnek
česnek - Kaufland
tymián, rozmarýn, bobkový list - Kotanyi
sůl, pepř - Kotanyi
petrželka čerstvá - Světbedýnek.cz
zeleninový Konečně vývar - Světbedýnek.cz
červené víno - Habánské sklepy
rajský protlak - Lidl
máslo - President
jarní cibulka - Světbedýnek.cz
žampiony - Světbedýnek.cz

Děkuji všem za sledovanost a nezapomeňte mě sledovat na dalších sociálních sítích:

PS: Stále mi pokládáte otázku, čím fotím. Takže:


16 komentářů:

  1. Tohle je moje nejzamilovanější jídlo. Za recept na glazované šalotky děkuji, brzy vyzkouším. Tvoje fotky i návody jsou dokonalé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Mám opravdu radost, že se líbí. Teď se tu u toho komentáře culím a jde kolem kolega a říká, co se tak culíš :-D

      Vymazat
    2. :-D Technická poznámka- v obsahu máš místo glazovaná-grazovaná, chybička se vloudila. Dnes jdu vařit tuhle dobrůtku. Hezký den.

      Vymazat
    3. Opraveno, děkuji za upozornění :-)

      Vymazat
  2. Tak to vypadá opravdu skvěle :) !

    OdpovědětVymazat
  3. Vážně skvělý recept! Vařila jsem to v neděli pro rodinu k obědu a nemohli jsme si to vynachválit :) vážně úžasné😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně? Super, to mám radost. Já se na to chystám také zanedlouho na velký oběd, tak doufám, že něco nepokazím. Přecijenom hostit vzácné hosty je vždy stres. :-)

      Vymazat
  4. Trošičku jsem poupravila, ale výborné :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A o tom to je. Moje recepty mají inspirovat. Tak jsem ráda, že se povedlo :-)

      Vymazat
  5. moc krásně nafoceno, jak postup vaření tak celkově. Už se moc těším až vyzkouším, jako,že to nebude dlouho trvat. :-)

    OdpovědětVymazat
  6. O víkendu se poprvé chystám na tenhle recept, ale chci se zeptat, skutečně se z půl kila masa nají 6 dospělých? Není to šťouravý dotaz, ptám se zcela vážně :-D. Nás bude 9, tak jsem pro jistotu objednala masa kilo a půl. No co, když toho bude moc, nemusím si lámat hlavu s nedělním obědem ;-) Jinak díky za super postup. Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono tam je hodně zeleniny, ale jestli máte rádi vyloženě maso, tak když ho tam bude víc, tak určitě nic nezkazíte. A také záleží, jak moc jíte :-) Já většinou dělám ještě polévku a dezert a tak stačí hlavního jídla opravdu kousek :-)

      Vymazat
  7. Tak jsem nedavno varila tenhle skvely recept od Vas. Dostala jsem na nej tip od jedne nasi "spolecne zname"��. Zpocatku jsem mela neduveru k te hromade zeleniny a spouste koreni,ale po uvareni jsem musela ocenit vynikajici chut a skvelou kombinaci vsech surovin!! Dostala jsem za jidlo od rodiny velikou pochvalu. Tak pulku te pochvaly posilam i Vam,zaslouzite si ji.Urcite i za skvelou fotodokumentaci �� S pozdravem L.Machova

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé tak to ráda slyším. Mám vždy obrovskou radost, když recept někoho mile překvapí :-)
      Mám to tak i s rodiči. Když jsem jim o tomto receptu říkala, tak se moc netvářili a nyní ho dělají celkem pravidelně :-)

      Vymazat