PESTO Z MEDVĚDÍHO ČESNEKU

Když se v lese a na trzích objeví medvědí česnek, tak je to důkaz, že jaro je tady. Je ještě pár symbolů jara, které mi dodávají naději, že už bude jen a jen tepleji, slunečněji a krásněji. Medvědí česnek ale patří k těm největším.

Má sezónu zhruba 3 týdny a proto je důležité si tuto rostlinku užít na maximum. Já z něj vyrábím quiche, polévku, hummus, pomazánku nebo třeba právě toto pesto.

Pesto má jednu velkou výhodu a to tu, že si ho připravíte pro chvíle, kdy z lesa a trhů zmizí. Z připraveného pesta si pak i v létě můžete připravit výše zmíněný hummus nebo třeba pomazánku a užívat si ho tedy kdykoliv, kdy na něj dostanete chuť.

A co to vlastně ten medvědí česnek je? Medvědí česnek je vytrvalá léčivá bylina, která roste na vlhčích a stinných místech. Najdete ho dokonce i v Praze. Každoroční úrodu můžeme nalézt například v Divoké Šárce.

Spousta lidí si myslí, že je chuťově podobný klasickému česneku a proto ho kolikrát ani nezkusí. Není tomu ale tak. Je sice lehce štiplavý, ale chuť má osobitou a hlavně plnou čerstvosti a síly přírody.


A jak přišel ke svému názvu? Říká se, že když se medvědi probudili ze zimního spánku, tak po této bylince natolik toužili, že ušli klidně opravdu velkou vzádelnost. Ale také se říká, že staří Germání ho takto pojmenovali, protože věřili, že právě kvůli této rostlince mají medvědi svou velkou sílu.

Doba přípravy: 5 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 500 ml

INGREDIENCE:
  • 150 g medvědího česneku
  • 50 g parmazánu
  • 1 zarovnaná lžička soli
  • 80 g slunečnicových semínek
  • olivový olej dle potřeby
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Připravíme si suroviny. 
Na suchou pánev nasypeme slunečnicová semínka a opražíme je. To uděláme tak, že zapneme plotýnku na střední plamen a mícháme. Po pár minutách začnou hnědnou. Hlavně od nich neodcházejte, aby se za jedné strany nespálila.

Nastrouháme si parmazán. Já použila 24 měsíční parmazán, můžete však použít Grana Padano.
 Medvědí česnek překrojíme na 3-4 části. Aby se nám to lépe mixovalo.
 Vložíme ho do mixéru s nástavcem nože.
 A mixujeme. Když je medvědí česnek nahrubo posekaný, tak ho přendáme do mísy.
Slunečnicová semínka si také rozmixujeme a přidáme k medvědímu česneku.
Dále přidáme sůl.
 Také nastrouhaný sýr a promícháme.
Přilijeme olivový olej. Budeme ho do pesta přilévat postupně. Takže pro začátek postačí tak 5 polévkových lžic. Dále přiléváme dle potřeby. Pesto nesmí být suché. Je lepší, když v oleji plave, protože hladina oleje na povrchu zabraňuje zkažení pesta.
Přendáme ho do důkladně vymytých skleniček s uzávěrem.
Nakonec je potřeba se sklenicí několikrát bouchnout o prkénko, aby se z pesta dostaly vzduchové bubliny. Nakonec přilijeme na vrch olivový olej, který má zde funkci konzervantu.

A máme hotovo. Vypadá to nádherně, jako dárek. V lednici vydrží několik týdnů.
Nakonec si z něj můžete připravit tyto snadné, ale naprosto dokonalé Těstoviny s medvědím česnekem, posypané praženými slunečnicovými semínky a parmazánem.

Nebo ho můžete využít do omáček, salátů nebo dipů.

Tento recept vznikl pro časopis Story.


35 komentářů:

  1. Taky mám v lednici, akorát jsem přihodila ještě pár piniových oříšků :-) Letos jsem měla medvědí česnek poprvé a touha po něm mě zavedla na výborný Český farmářský trh a jelikož jsem si to usmyslela v sobotu, tak jsme jeli do Klánovic :-) Bedýnky taky zvažuji, ale ta atmosféra trhů je kouzelná a člověk si to zkrátka může osahat :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já na trhy chodím také a vlastně kolikrát v pátek i v sobotu. Ale kdybych z nich měla odtahat vše, co si koupím v bedýnkách, tak potřebuji kamion :-D
      Ale stejně si tam vždy koupím ještě něco. Hlavně tulipány, ty kupuji každý týden :-)

      Vymazat
  2. Myslítě, že by pesto šlo zavařit? Velkou část roku je mi po něm smutno :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Myslíte, že by šlo pesto zavařit? Velkou část roku je mi po něm smutno :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doslova zavařit ne, ale dá se uchovat dvěma způsoby. Bud skleničku zalít vrstvou olivového oleje, cca 1 cm, aby do pesta nešel vzduch. Takhle vydrží krásně zelenkavé a dobré klidně rok. Vždy když si dám pár lžiček pesta, tak ho opět zaliji olivovým olejem. Druhá varianta je si ho zamrazit třeba do vaniček na led.

      Vymazat
  4. Parádní nápad.Medvědí česnek jsem si koupila v květináči,přesadila a doufám,že přežije.

    OdpovědětVymazat
  5. Medvedí cesnak naprosto milujem a pesto vyzerá báječne :) Kika – Blog for smile

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A chutná dokonalé. Výborné je vážně jen zamíchat s těstovinama a je to

      Vymazat
  6. Medvědí česnek nám roste u babičky na chalupě, takže jestli se tam dostanu, určitě vyzkouším, protože na pesto už se chystám delší dobu. Díky za super tip na jeho obměnu (je mi vždycky líto tolika té bazalky ;) )

    tripsandweekendactivities.wordpress.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Málo kdy mám tolik bazalky, ale medvědího česneku nebo třeba kopřiv je všude hodně :)

      Vymazat
  7. My máme štěstí, medvědí česnek máme zadarmo u nás u potoka....hafoooo...zítra na něj jdeme se synem a dáme se do pestování, mňam!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mám opravdu štěstí. Kdybych ho měla po ruce, tak vyrábím pesta o sto šest a rozdávám to jako dárky :-)

      Vymazat
  8. Výborný recept :D Už jsem ho zkoušela do těstovin a ještě ho chci zkusit do rissota :D

    OdpovědětVymazat
  9. Já jsem objevila v lese kolo medvědího česneku a taky se na pesto chystám, recept se zrovna hodí :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Dneska mám v plánu vyzkoušet :) Včera jsme si byli česnek natrhat (snad to není zakázané :D), sice bydlíme v Praze, ale překvapilo mě, že i kousek od Prahy je místo, kam se na něj dá zajet :)

    Ještě z něj chci udělat bylinkové máslo.. minulý rok jsem ho poprvé ochutnala u "tchýně" a bylo fakt výborné.. stačila mi k němu jen topinkya jak jsem byla spokojená :D:) Takže určtiě doporučuju nasekaný medvědí česnek + máslo + sůl :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máslo z medvědího česneku nebo celkově bylinkové dělám také a naprosto ho miluji. Já vlastně miluji i tak pečivo s máslem a třeba pažitkou :-)

      Vymazat
  11. Kačenko, moc komentáře nepíšu, ale toto! je naprosto boží! mňam! moc děkuju za recept, krásný pohodový den:-)

    OdpovědětVymazat
  12. Medvěďák nám roste v rožku zahrady takže zítra jdu sklízet a vrhnu se i na tohle božky vypadající pesto :) snad bude všem chutnat.

    OdpovědětVymazat
  13. Díky za recept! Pesto jsem zkoušela poprvé a je moc dobré. Teď ho mám na nudlích, plánujeme ho ještě dorazit na topinkách. Nahoře Miška psala, že jí je líto bazalky do pesta. No té my máme v truhlíku vždycky tolik, že ji můžeme přehazovat vidlemi (naštěstí, protože náš oblíbený bazalkový cheesecake jí potřebuje fakt hodně), ale mně je zase líto těch ořechů, které se do toho obvykle dávají. Takže tahle varianta se semínky mi plně vyhovuje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě, jakmile mě to jednou napadlo, tak od té doby si líbám ruce. Hned to ušetří peněženku :-)

      Vymazat
  14. Výborné pesto, moc děkuji za recept. A rovnou jsem si na něj vymyslela recept https://bellamagnolia1.blogspot.cz/2017/04/medvedi-vareni.html , snad nevadí že jsem uvedla i pramen :)

    OdpovědětVymazat
  15. Super recept, používám medvědí česnek moc ráda, protože trpím zlatým stafylokokem a medvědí česnek prý proti tomuto prevítovi pomáhá. Tento recept sama dělám, akorát místo slunečnicových semínek používám kešu oříšky, ale i tak díky za něj, jsem ráda, že je nás takových, kteří ještě rádi dělají věci po svém více a ne, že se vše koupí v obchodě.

    OdpovědětVymazat
  16. Ahoj, chci se zeptat, jestli kdyz je pesto takhle zalitr olejem, musi se skladovat v lednici, nebo staci jen nekde ve špajzu? Diky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V podstatě olej to zakonzervuje ale já to stejně raději dávám do lednice.

      Vymazat
  17. Ahoj, chci se zeptat, jestli kdyz je pesto takhle zalite v oleji, musi se skladovat v lednici, nebo staci nekde ve špajzu? Diky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V podstatě olej to zakonzervuje ale já to stejně raději dávám do lednice.

      Vymazat
  18. Zkusila jsem i pesto z pažitky divoce rostoucí u lesa a na louce a je to taky dobrota. A k tomu skladování mohu jen dodat, že kamarádka mi ukazovala pesto z loňského roku, uskladní ho v lednici. Já ho zkouším letos poprvé, tak jsem zvědavá.

    OdpovědětVymazat