úterý 4. dubna 2017

PESTO Z MEDVĚDÍHO ČESNEKU

K tomuto receptu jsem se chystala už hodně dlouho. Stále jsem ale nikde vyloženě nenarazila na tuto rostlinku. Bohužel občas potřebuji do určité potraviny opravdu narazit, abych s ní začala pracovat.

Jednoho dne jsem si brouzdala na svetbedynek.cz a narazila právě na medvědí česnek. A to bylo výzva.

Vůbec jsem nevěděla, co od něj čekat. Nikdy jsem s ním nepracovala. Vlastně ani nikdy pořádně nejedla. Ale i přesto jsem si ho koupila.

Trochu jsem brouzdala internetem a koukala, co se z něj dá všechno vyrobit. Zaujalo mě ale nejvíce pesto. Je to variabilní produkt. Dá se použít jen tak na těstoviny, dále do základu omáček, také do dipů a vlastně i jen tak na chleba.
To jsem si opravdu zamilovala. Doma si na kontaktním grilu opeču na sucho chléb a pak potřu lžičkou pesta a je to naprosto dokonalé.

Takže jsem se do něj pustila. Suroviny jsem odhadla od oka a oříšky nahradila praženými slunečnicovými semínky. A výsledek? Naprosto, ale naprosto perfektní. Od té doby nebyl den, kdybych s ním něco nepřipravila :-)

Doba přípravy: 5 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 500 ml

INGREDIENCE:
  • 150 g medvědího česneku
  • 50 g parmazánu
  • 1 zarovnaná lžička soli
  • 80 g slunečnicových semínek
  • olivový olej dle potřeby
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Připravíme si suroviny. 
Na suchou pánev nasypeme slunečnicová semínka a opražíme je. To uděláme tak, že zapneme plotýnku na střední plamen a mícháme. Po pár minutách začnou hnědnou. Hlavně od nich neodcházejte, aby se za jedné strany nespálila.
Nastrouháme si parmazán. Já použila 24 měsíční parmazán, můžete však použít Grana Padano.
 Medvědí česnek překrojíme na 3-4 části. Aby se nám to lépe mixovalo.
 Vložíme ho do mixéru s nástavcem nože.
 A mixujeme.
 Když je medvědí česnek nahrubo posekaný, tak přidáme slunečnicová semínka.
 A dále mixujeme. Po minutě přilijeme olivový olej. Budeme ho do pesta přilévat postupně. Takže pro začátek postačí tak 5 polévkových lžic.
 Opět mixujeme a zase po minutě přidáme sůl.
 A opět mixujeme. Když je pesto moc suché a nejde mixovat, přidáme opět olivový olej.
 Nakonec přidáme nastrouhaný parmazán a zase mixujeme.
Po cca pěti minutách máme hotové pesto. Jsou v něm kousky semínek, medvědího česneku a parmazánu.
Přendáme ho do důkladně vymytých zavařovacích skleniček. Já použila velkou půl litrovou. Ale aby se vám nezkazilo, tak si ho raději dejte do více menších.
Pořádně se sklenicí budeme bouchat o zem, abychom vymlátili vzduch. A nakonec přilijeme olivový olej na vrch. Bude fungovat, jako konzervant.

Když pak budete pesto používat, tak vždy přilijte opět olej, aby tam stále byl cca 1 cm oleje.
 A máme hotovo. Vypadá to nádherně, jako dárek. V lednici vydrží několik týdnů.
Nakonec si z něj můžete připravit tyto snadné, ale naprosto dokonalé Těstoviny s medvědím česnekem, posypané praženými slunečnicovými semínky a parmazánem.

Nebo ho můžete využít do omáček, salátů nebo dipů.

Použité ingredience a kde jsem je koupila či od jaké značky používám:
medvědí česnek - Světbedýnek.cz
24 měsíční parmazán - Světbedýnek.cz
sůl - Kotanyi
slunečnicová semínka - Globus
olivový olej - Světbedýnek.cz


  • Děkuji všem za sledovanost a nezapomeňte mě sledovat na dalších sociálních sítích:

  • PS: Stále mi pokládáte otázku, čím fotím. Takže:


    35 komentářů:

    1. Taky mám v lednici, akorát jsem přihodila ještě pár piniových oříšků :-) Letos jsem měla medvědí česnek poprvé a touha po něm mě zavedla na výborný Český farmářský trh a jelikož jsem si to usmyslela v sobotu, tak jsme jeli do Klánovic :-) Bedýnky taky zvažuji, ale ta atmosféra trhů je kouzelná a člověk si to zkrátka může osahat :-)

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Já na trhy chodím také a vlastně kolikrát v pátek i v sobotu. Ale kdybych z nich měla odtahat vše, co si koupím v bedýnkách, tak potřebuji kamion :-D
        Ale stejně si tam vždy koupím ještě něco. Hlavně tulipány, ty kupuji každý týden :-)

        Vymazat
    2. Myslítě, že by pesto šlo zavařit? Velkou část roku je mi po něm smutno :-)

      OdpovědětVymazat
    3. Myslíte, že by šlo pesto zavařit? Velkou část roku je mi po něm smutno :)

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Doslova zavařit ne, ale dá se uchovat dvěma způsoby. Bud skleničku zalít vrstvou olivového oleje, cca 1 cm, aby do pesta nešel vzduch. Takhle vydrží krásně zelenkavé a dobré klidně rok. Vždy když si dám pár lžiček pesta, tak ho opět zaliji olivovým olejem. Druhá varianta je si ho zamrazit třeba do vaniček na led.

        Vymazat
    4. Parádní nápad.Medvědí česnek jsem si koupila v květináči,přesadila a doufám,že přežije.

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Držím palce, je to zázračná rostlina.

        Vymazat
    5. Medvedí cesnak naprosto milujem a pesto vyzerá báječne :) Kika – Blog for smile

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. A chutná dokonalé. Výborné je vážně jen zamíchat s těstovinama a je to

        Vymazat
    6. Medvědí česnek nám roste u babičky na chalupě, takže jestli se tam dostanu, určitě vyzkouším, protože na pesto už se chystám delší dobu. Díky za super tip na jeho obměnu (je mi vždycky líto tolika té bazalky ;) )

      tripsandweekendactivities.wordpress.com

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Přesně tak. Málo kdy mám tolik bazalky, ale medvědího česneku nebo třeba kopřiv je všude hodně :)

        Vymazat
    7. My máme štěstí, medvědí česnek máme zadarmo u nás u potoka....hafoooo...zítra na něj jdeme se synem a dáme se do pestování, mňam!

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Tak to mám opravdu štěstí. Kdybych ho měla po ruce, tak vyrábím pesta o sto šest a rozdávám to jako dárky :-)

        Vymazat
    8. Výborný recept :D Už jsem ho zkoušela do těstovin a ještě ho chci zkusit do rissota :D

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Zkus i třeba na kus opečeného křupavého pečiva :-)

        Vymazat
    9. Já jsem objevila v lese kolo medvědího česneku a taky se na pesto chystám, recept se zrovna hodí :-)

      OdpovědětVymazat
    10. Dneska mám v plánu vyzkoušet :) Včera jsme si byli česnek natrhat (snad to není zakázané :D), sice bydlíme v Praze, ale překvapilo mě, že i kousek od Prahy je místo, kam se na něj dá zajet :)

      Ještě z něj chci udělat bylinkové máslo.. minulý rok jsem ho poprvé ochutnala u "tchýně" a bylo fakt výborné.. stačila mi k němu jen topinkya jak jsem byla spokojená :D:) Takže určtiě doporučuju nasekaný medvědí česnek + máslo + sůl :)

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Máslo z medvědího česneku nebo celkově bylinkové dělám také a naprosto ho miluji. Já vlastně miluji i tak pečivo s máslem a třeba pažitkou :-)

        Vymazat
    11. Kačenko, moc komentáře nepíšu, ale toto! je naprosto boží! mňam! moc děkuju za recept, krásný pohodový den:-)

      OdpovědětVymazat
    12. Medvěďák nám roste v rožku zahrady takže zítra jdu sklízet a vrhnu se i na tohle božky vypadající pesto :) snad bude všem chutnat.

      OdpovědětVymazat
    13. Díky za recept! Pesto jsem zkoušela poprvé a je moc dobré. Teď ho mám na nudlích, plánujeme ho ještě dorazit na topinkách. Nahoře Miška psala, že jí je líto bazalky do pesta. No té my máme v truhlíku vždycky tolik, že ji můžeme přehazovat vidlemi (naštěstí, protože náš oblíbený bazalkový cheesecake jí potřebuje fakt hodně), ale mně je zase líto těch ořechů, které se do toho obvykle dávají. Takže tahle varianta se semínky mi plně vyhovuje.

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Právě, jakmile mě to jednou napadlo, tak od té doby si líbám ruce. Hned to ušetří peněženku :-)

        Vymazat
    14. Výborné pesto, moc děkuji za recept. A rovnou jsem si na něj vymyslela recept https://bellamagnolia1.blogspot.cz/2017/04/medvedi-vareni.html , snad nevadí že jsem uvedla i pramen :)

      OdpovědětVymazat
    15. Super recept, používám medvědí česnek moc ráda, protože trpím zlatým stafylokokem a medvědí česnek prý proti tomuto prevítovi pomáhá. Tento recept sama dělám, akorát místo slunečnicových semínek používám kešu oříšky, ale i tak díky za něj, jsem ráda, že je nás takových, kteří ještě rádi dělají věci po svém více a ne, že se vše koupí v obchodě.

      OdpovědětVymazat
    16. Ahoj, chci se zeptat, jestli kdyz je pesto takhle zalitr olejem, musi se skladovat v lednici, nebo staci jen nekde ve špajzu? Diky :-)

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. V podstatě olej to zakonzervuje ale já to stejně raději dávám do lednice.

        Vymazat
    17. Ahoj, chci se zeptat, jestli kdyz je pesto takhle zalite v oleji, musi se skladovat v lednici, nebo staci nekde ve špajzu? Diky :-)

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. V podstatě olej to zakonzervuje ale já to stejně raději dávám do lednice.

        Vymazat
    18. Zkusila jsem i pesto z pažitky divoce rostoucí u lesa a na louce a je to taky dobrota. A k tomu skladování mohu jen dodat, že kamarádka mi ukazovala pesto z loňského roku, uskladní ho v lednici. Já ho zkouším letos poprvé, tak jsem zvědavá.

      OdpovědětVymazat