NOKY S PANCETTOU A ZELENÝM CHŘESTEM

Jelikož chřestová sezóna byla již započata, tak na chřest narazíte všude. Jak na farmářských trzích, tak v kamenných obchodech.
Já narazila na krásný svazek od českých farmářů na Světu bedýnek a tak jsem se rozhodla Vám předat můj velmi oblíbený recept. Je velmi snadný, takže ho zvládne určitě každý.

A jak na chřest? Chřest bílý a chřest zelený je jeden a ten stejný chřest, až na to že bílý roste v zemi a zelený nad zemí. Proto se liší barvou.

Ten bílý je chuťově slabší a více dřevnatější, zato levnější. U zeleného chřestu si sice připlatíme nějakou tu korunku navíc, ale stojí to za to. Chuť je velmi příjemná a výrazná.

Bílý musíme škrabkou oškrabat, abychom ho zbavili dřevnaté části. Zelený škrabat nemusíme.

Doba přípravy: 15 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 4
INGREDIENCE:
  • 500 g noků (domácí/recept zde/ nebo farmářské)
  • 1 svazek zeleného chřestu
  • 80 g pancetty nebo slaniny
  • 20 g parmazánu
  • lžička másla na promaštění noků
  • pepř
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
 Připravíme si suroviny.
 Pancettu si pokrájíme na proužky.
A orestujeme jí na pánvi.

Mezitím, co se nám restuje, tak si pokrájíme chřest. Špičky cca 5 cm dáme stranou a zbytek pokrájíme na cca 1 cm velké kousky.
Když nám začne slanina zlátnout, tak k ní přidáme 1 cm velké kousky chřestu a zarestujeme cca 2 minuty.
Opepříme.
Po dvou minutách do pánve nalijeme 1 dcl vody. A vaříme tak dlouho, až se voda úplně vypaří. V tu chvíli máme hotovo. Aspoň prozatím.
 Do hrnce si nalijeme vodu a dáme vařit.
Když bublá, tak do ní přidáme špičky chřestu a vaříme 3 minuty.

Poté špičky vyndáme.
 Do stejné vody vložíme noky. A vaříme dle návodu.
 Když začnou plavat po povrchu, tak je vyndáme a vložíme do mísy.
K nokům přidáme lžičku másla a promícháme.

Děláme to proto, aby se nám nok k noku neslepil.
 Nakonec k nokům přidáme směs z chřestu a pancetty.
 A celé promícháme.
 Parmazán si nastrouháme nebo pokrájíme na plátky.
A můžeme servírovat. Do talíře vložíme noky s chřestem a pancettou. Přidáme špičky a ozdobíme parmazánem.


4 komentáře:

  1. Vypadá to jako vždy nádherně! :) Jsem ráda, že natáčíš i na YT, tvá videa jsou super!
    Lumiere of Fashion

    OdpovědětVymazat
  2. Mňam, tak tohle bych si fakt dala! Vypadá to úžasně! :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Vážně se ti líbí? Tak to mám radost. Ještě nemám moc sledovatelů a odezva moc velká není. Ale baví mě to. Jsem tak trochu komedinat i v normálním životě, tak jsem to tam trochu chtěla přenést. Ale bála jsem se, aby si někdo nemyslel, že jsem úplně praštěná :-D

    OdpovědětVymazat