MRKVOVÝ DORT neboli CARROT CAKE

Mrkvový dort neboli Carrot cake měl obrovský boom v České republice už před několika lety. Tehdy i já jsem ho objevila a tudíž i musela péct stále dokola.
Vyhovuje mi na něm ta vláčnost, křupavost oříšků a vůně skořice. Tohle spojení prostě miluji.
Sice se skládá z hodně ingrediencí, ale je snadný a rychlý. Nemusíte šlehat bílek zvlášť, rozpouštět máslo či jiné věci. Jednoduše vše vložíte do jedné mísy, promícháte a dáte péct.

Receptů na krémy je nespočet. Někdo ho dělá z lučiny, někdo z mascarpone a já z tvarohu.

Kdokoliv ho ochutnal, tak se do něj zamilovat, takže ho zkuste i vy a třeba se také zamilujete :-) A kdo ho nezná, tak se nebojte spojení mrkve a dortu. Mrkev je sladká a kdyby vám to nikdo předem  neřekl, ani nepoznáte, že tam nějaká je :-)

Doba přípravy: 60 min. (+ nejlépe přes noc uležet)
Náročnost: střední
Počet porcí: 12

INGREDIENCE:
Těsto (na dortovou formu o průměru 28 cm nebo menší plech):
  • 3 vejce v celku
  • 220 ml slunečnicového oleje
  • 150 g cukru
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžičky vanilkové pasty nebo extraktu
  • 300 g hladké mouky
  • 1 pytlíček kypřícího prášku na pečení
  • špetka soli
  • 2 lžičky skořice
  • 1,5 lžíce kakaa
  • 400 g nastrouhané mrkve
  • 120 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů (dělala jsem i z 100 g vlašské/50 g lískové)
  • + hrst ořechů a 1 malá  mrkev na ozdobu

Krém:
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1/2 kelímeku smetany ke šlehání 31%
  • 80 g másla
  • 2 lžíce cukru (+ dle chuti)
  • 1 lžička citronu (aby nepopraskala poleva)
  • + potravinářské barvivo

Postup aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si připravíme ingredience. Nastrouháme mrkev a předehřejeme troubu na 170 stupňů.
 Do větší mísy vložíme odváženou mouku.
 Přilijeme olej.
 Přidáme med. Pokud je tuhý, tak ho rozehřejte v mikrovlnce, aby se nám lépe rozmíchal v těstu.
 Přidáme celá vejce.
 Dále přidáme cukr.
 Vanilkovou pastu nebo vanilkový extrakt.
 Také kypřící prášek.
 Ještě skořici.
 Kakao.
 Trochu solu.
 Nastrouhanou mrkev.
 A nakonec přidáme nahrubo nasekané ořechy.
 Celé to prošleháme, aby se nám vše spojilo.
 Těsto nalijeme do vystlané formy pečícím papírem.
 A dáme péct do předehřáté trouby.

Než se nám upeče těsto, tak se vrhneme na krém.

Ušleháme si šlehačku do tuha.
 Přidáme měkký tvaroh.
 Rozpustíme si máslo v mikrovlnce a nalijeme do krému.
Přidáme cukr a trochu citronové šťávy. Ta zabrání popraskání krému. Vše ušleháme do hladkého krému a vložíme do lednice. Tam ho necháme, dokud se neupeče korpus a hlavně ho musíme nechat vychladnout.
 Takto vypadá upečený korpus.
 Korpus si rozdělíme na dvě části. Buď nožem a nebo tímto pomocníkem. Ale asi málokdo ho má doma. Takže dlouhý nůž postačí.
  Na spodní část korpusu naneseme polovinu krému.
 A přiklopíme druhou půlku korpusu. Tu potřeme druhou polovinou krému.
A nyní si dort ozdobíme. Já to dělám tak, že hrst ořechů nasekám nahrubo a posypu je po okrajích dortu.
Doprostřed dortu nastrouhám mrkev. Dělám to škrabkou a pak plátky zmuchlám a vložím do prostředku. Ale fantazii se meze nekladou.
A máme hotovo. Nyní je nejlepší dát dort do lednice přes noc. Vlhkost z krému se vstřebá do korpusu a je ještě vláčnější.

Použité ingredience a kde jsem je koupila či od jaké značky používám:
vejce - Kaufland
slunečnicový olej - Lukana
cukr - Kaufland
med - od včelaře
vanilková pasta - Kotanyi
hladká mouka - Penny
kypřící prášek - Kaufland
sůl - Kotanyi
skořice - Kotanyi
kakao - Lidl
mrkev - Světbedýnek.cz
vlašské ořechy - ze zahrádky
měkký tvaroh - Albert
smetana ke šlehání - Albert
máslo - President
citrón - Světbedýnek.cz

Děkuji všem za sledovanost a nezapomeňte mě sledovat na dalších sociálních sítích:


PS: Stále mi pokládáte otázku, čím fotím. Takže:


60 komentářů:

  1. Vypadá dokonale a ty fotky - perfektní ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Mrkvový dort jsem hrozně chtěla zkusit už dlouho a tvůj recept je úplně perfektní! Díky! :)
    Určitě se do toho pustím. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to ráda slyším a věřím, že bude chutnat. Já ho naprosto miluji. Zkus někdy stejné těsto dát do muffinových košíčků a krémem ho ozdobit a je to také perfektní.

      Vymazat
  3. Jéj! Psala jsem, že na tento recept se těším a teď už vím, že to bylo oprávněné! Vypadá výborně, bude to i tvými foto dovednostmi :) Těším se, až ho vyzkouším, už jsem podle tebe pár receptů zkusila a nikdy jsem nelitovala.
    Lumiere of Fashion

    OdpovědětVymazat
  4. ty jo, myslíš, že by mouka šla nahradit bezlepkovou? přemýšlím, že bych ho upekla jako dárek tátovi...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě šla. Většinou ty koláče, kde je nastrouhané nějaké ovoce nebo zelenina v tomhle případě jsou skvělé pro bezlepkovou mouku. Jen vždy dám dvojnásobek kypřícího prášku.

      Vymazat
  5. Ahoj, ta jsem tenhle dort zkoušela dneska odpoledne a korpus se mi povedl nádherně. :) Jenom jsem to potom úplně zkazila s tou šlehačkou - nějak se mi povedlo ji dokonale sdrcnout. :D Naštěstí mi to pomohla zachránit mamka a místo tvarohového krému budeme mít dort s krémem tvarohovo-pudinkovým. :)
    Nojo, tak to prostě dopadá, když se snažím něco kuchtit. :D
    Ale věřím, že chutnat to bude úžasně. z těsta jsem už měla pár drobků a byly vynikající! Díky za recept ještě jednou! ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak korpus je základ. A to, že se srazí šlehačka se prostě stane. Mě také kolikrát. Buď jí přešlehám nebo není dostatečně vychlazená a mám z ní máslo :-D Hlavně je, že je to připravované s láskou a chutí :-)

      Vymazat
  6. Ahoj. Pekla jsem mrkváč podle tvého receptu a byl výborný. Hned zmizel =D Velmi chválím fotky s přesným postupem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě opravdu těší. Na těch postupech si opravdu zakládám :-) Děkuji moc.

      Vymazat
  7. Dnes jsem zkoušela krém - bohužel po přidání rozpušteného másla do našlehané šlehačky + tvarohu se to celé zdrclo :-((((((((((

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě mrzí. Ještě s tím nikdo neměl problém. Nebo mi ho nenapsal. Neměla jsi to máslo moc horké? Nebo naopak šlehačku teplou?

      Vymazat
  8. Odpovědi
    1. Počítej tak 20-30 minut. Ale raději kontroluj. Každá trouba peče jinak :-)

      Vymazat
  9. Dort jsem pekla o víkendu. Byl to můj první mrkváč a musím říct, že je úžasný - dokonale primitivní recept a skvělý výsledek. Je vláčný, oříšky křupavé, prostě lahoda. Určitě jsem ho nepekla naposledy - teď se chystám upéct ho ve formě carrot cupcakes. Díky za recept, už je oložený v kuchařce ;).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jůůů tak to moc ráda slyším. Jako malé cupcakes jsou super, také je dělávám. Je to snadné, vláčné, vydrží suprově do druhé dne a je to praktické :-)

      Vymazat
  10. Super skvělej dokonalej recept! :) Upekla jsem dort sice na plech a udělala to tak, že jsem těsto vydlabala, dala krém dovnitř a nahoru zase drobenku z toho těsta, protože jsem neměla ani dortovou formu, ani tu věcičku na rozpůlení těsta.. Ale výborný! Moc chválím i pečlivě napsanej postup a fotky, krása :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :-) Důležité je si poradit. Recepty tvořím hlavně pro inspiraci a je dobře, že si takhle dovedeš poradit :-)
      Tak snad tě oslní nějaký další recept. Akorát sepisuji recept na banánovou bábovku a musím říct, že ta je také přímo dokonalá :-)

      Vymazat
  11. Káti tak jsem ho teď dělala a byl naprosto úžasný... Ve dvou jsme ho zpracovali za víkend :D Jinak doba pečení na 170 - 180°C je bezmála hodinka...

    OdpovědětVymazat
  12. Chtěla bych se prosím zeptat... kdybych vynechala oříšky, stane se něco? :) Bojím se, aby těsto nemělo nějakou špatnou konzistenci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, nevím, nezkoušela jsem, ale nemělo by. Zkus oříšky nahradit slunečnicovými semínky :-)

      Vymazat
  13. Díky za recept, dortík jsem právě ochutnala a je luxusní :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda. A právě jsi mi připomněla, že jsem ho fakt dlouho neměla :-)

      Vymazat
  14. Ahoj Kačí, dorty jsem dělala hned tři, maminkám k svátku a jeden manželovi, aby nezáviděl :), i když u strouhání mrkve jsem si trochu zanadávala :-D Recept je skvělý, dort chuťově výborný a určitě ho rád zopakuji i třeba jako koláč dělaný na plech k nedělní kávě :), děkuju moc za typ! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, tak to moc ráda slyším. To strouhání je peklo, to je pravda, ale za výsledek to stojí. Já naštěstí už mám robota, ale je pravda, že ještě do nedávna jsem také vše strouhala ručně a vždy tam nechala půlku prstů :-)

      Vymazat
  15. Chtěla jsem dneska upect mrkvovy dort na který uz jsem se chystala strašně dlouho vyhledávač mi vyhledal spoustu receptu ale protože vás znám z YouTube a tak tak jsem se ho rozhodla udělat právě podle vas �� Už je v troubě a krém v chladáku tak snad to bude výborný ����������

    OdpovědětVymazat
  16. Ahoj Kačí. Ten recept je super, dort je hoooodně dobrý.. Zatím jsem podle Tebe pekla tento dort a dýňový koláč, a oba všem moc chutnaly. Plánuju podle Tebe vyzkoušet postupně další a další recepty :-) Ať se daří, Míša.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, to moc ráda slyším. Děkuji a ať se dílo daří a chutná :-)

      Vymazat
  17. Můžu se zeptat, zda bude rozdíl pokud rozdělím vejce a ušlehám bílky které do těsta poté zamíchám?

    OdpovědětVymazat
  18. O vikendu jsem ho delala uz cca po treti a je to nejlepsi recept a tak snadny. Proste parada. Nejvic me bavi pritel - jak se zatvari, kdyz reknu, ze jsem upekla mrkvovy dort... hned v tom vidi nejake me pokusy o zdrave peceni. A pak se vzdy muze utlouct, kdyz ochutna :))). Bezva recept, tentokrat jsem udelala kremu trochu vic a dort udelala ve stylu seminaked, jeste to chce trochu vychytat, ale i tak to bylo krasne a moderni provedeni.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mám velkou radost. Ještě zkus ten dýňový. Je to hodně podobný a také skvělý :-)

      Vymazat
  19. Moc vám děkuji za recept, dort se povedl a je výtečný. Do těsta jsem přidala trochu pomerančové kůry a kypřicí prášek do perníku, tak je korpus díky tomu aromatický a voňavý. Krém se mi nesrazil, dala jsem pozor na teplotu rozpuštěného másla.
    Pekla jsem ho za účelem setkání s blízkou osobou, tak doufám, že jí potěší chuťové buňky tak jako mně a bude nám spolu hezky ;-)

    OdpovědětVymazat
  20. Ahoj, v receptu nevidím jak dlouho se to peče? Diky

    OdpovědětVymazat
  21. Dnes jsme Tvůj recept s mamkou zkoušeli, ale dort nám málo vyběhnul a je takový placatý, tak to příště asi zkusíme s polohrubou moukou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha tak to nevím, zatím jsem tento problém neslyšela. Ale zkuste. Určitě se příště povede :-)

      Vymazat
  22. Dnes jdu na něj, těším se :) Vím, že to bude asi blbá otázka ale mrkev nastrouhat nahrubo nebo najemno? :)

    OdpovědětVymazat
  23. Musím říct, že tohle je dokonalá záležitost
    Do krému jsem použila trochu jiné přísady, mrkev nastrouhala na hrubo, ale ničemu to nevadilo.
    Díky moc!

    OdpovědětVymazat
  24. Ahoj, těch 400 g mrkve myslíš 400 g ještě celých mrkví, nebo je to uvedená váha po nastrouhání? Pokud je to uvedeno jako 400 g v celku, kolik kusů mrkví to přibližně je? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to po oloupání a ks nevím, někdy je malá a někdy velká :-(

      Vymazat
  25. Dobrý den. Zkusila sem upéct podle receptu ale když sem zamichala suroviny tak těsto bylo hodně husté nedalo se skoro míchat ��nepřijde tam ještě nějaké mléko?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nepřidávám, to je zvláštní. Nikdo s tím problém neměl :-(

      Vymazat
  26. Zdravím Vás, díky vašemu receptu, který na mě vybafl na instagramu, jsem si koupila formu na korpus. Trochu jsem pozměnila krém v podobě mascarpone, šlehačky a tvarohu. Do těsta jsem přidala sušené datle...
    Takže velké díky za recept a inspiraci pro moje další pečení!
    Petra z Orlických hor*

    OdpovědětVymazat
  27. Recept je opravdu dokonalý!) Už jsem ho pekla víckrát a lepší jsem nikdy nejedla

    OdpovědětVymazat
  28. Kačí, prosím tě, ta mrkvička takhle pěkně vydrží? i do dalšího dne? nezhnědne? vypadá takhle krásně, ale potřebuji, aby vypadal krásně déle :-D, děkuji Jin.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. vydrží, ale samozřejmě trochu oschne, lze jí potřít želatinou a pak vydrží dlouho

      Vymazat
  29. Musím se přidat s pochvalou! Udělala jsem zdravější verzi (spaldova mouka, trtinovy cukr..) a musím říct, ze to opravdu nemá chybu. Ani nestačil vystydnout, jak jsme se těšili na první kousek :)

    OdpovědětVymazat
  30. Dobrý den, mohu se zeptat, zda-li se dá ještě dnes zakoupit vanilkový bourbon od Kotanyi, který máte na fotce? Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
  31. Zdravím! :) Já obecně nerada používám do buchet/koláčů klasický olej (když už, tak kokosový). Ale ten momentálně nemám, mohu ho v tomhle případě nahradit rozpuštěným máslem? V jiných receptech to už odzkoušené mám, ale v tomhle případě nevím...

    OdpovědětVymazat