Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

pátek 29. května 2015

KUŘE NA CITRÓNECH


Tento recept má celkem velkou historii. Moje švagrová studovala hotelovou školu a tam se ho naučila. Jednou  jsem byla u ní a připravovala ho. Já na ní koukala a nevěřila v kombinaci citrónu a kuřete. Vždyť to musí být kyselé, myslela jsem si.

Po upečení jsem kuře ochutnala a byla jsem v sedmém nebi. Bylo naprosto dokonalé. A tak jsem si od ní vzala recept a zkusila ho také. Samozřejmě výsledek měl obrovský úspěch u přátel. Všichni si také mysleli, že kombinace kuřete a citrónu je divná. Ale po prvním soustu změnili názor.

A tak jsem si řekla, že je na čase tento recept na blog přidat. Je to něco tak strašně jednoduchého, vždyť použijeme jen 5 ingrediencí. Ale určitě s tím uspokojíte i velmi náročného hosta!

Doba přípravy: 20 minut + 60 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 6
 
INGREDIENCE:
  • 1 celé kuře
  • 1 citrón
  • 2 lžičky hrubé soli
  • 50 g másla
  • 100 g slaniny
  • 1/2 dcl vody
Příloha:
  • brambory
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si připravíme ingredience a předehřejme troubu na 170 stupňů.
 
Já tentokrát zvolila farmářské kuře. Zajímal mě rozdíl v chuti. A musím uznat, že ten rozdíl byl znát hodně. Kuře je větší, má krásnější barvu a vůně absolutně jiná.
 Vymačkáme si šťávu z jednoho citrónu.
 Přelijeme si jí do střední misky.
 Přidáme sůl.
 Slaninu si pokrájíme na kostičky.
 A vložíme jí také do misky.
 Odvážíme si máslo a dáme ho rozehřát např. do mikrovlnné trouby.
Roztáté máslo nalijeme také do misky.
 A celou směs promícháme.
 Nyní si oddělíme kůži od kuřete. Rukou zajeďte pod kůži a udělejte si prostor.
 Udělejte ho i u stehen.
 A nyní směs z misky vložíme do prostoru mezi kůží a masem.
 Když ho máme celé nadité, tak ho vložíme do pekáče.
 Zbytek šťávy můžeme nalít opět do prostoru pod kůží.
Celé kuře podlijeme 1/2 dcl vody a dáme péct na 30 minut. Celé ho přiklopíme pokličkou nebo alobalem.
 Po 30ti minutách kuře otočíme a dáme péct, teď už bez pokličky.
Ke kuřeti se hodí čerstvý chléb a nebo brambory. Já zvolila oboje a upekla Focacciu.
Brambory oloupeme, pokrájíme a dáme vařit na cca 20 minut do vroucí osolené vody.
 A můžeme servírovat.
Použité ingredience a kde jsem je koupila či od jaké značky používám:
celé kuře - Světbedýnek.cz
citrón - Světbedýnek.cz
hrubá sůl - Kaufland
máslo - President
slanina - farmářská z farma trhů
voda - z kohoutku
brambory - Světbedýnek.cz

Děkuji všem za sledovanost a nezapomeňte mě sledovat na dalších sociálních sítích:
 
PS: Stále mi pokládáte otázku, čím fotím. Takže:


9 komentářů:

  1. Vypadá famózně a přitom nenáročně takže určitě zkusím, úpně jsi mě navnadila - fotopostup super, fotky dokonalé jsi šikovná, mňam!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě těší. Mě ten fotopostup přišel trošku morbidní, ale je to asi efektnější, než to popisovat. Určitě bude chutnat :-)

      Vymazat
  2. Kuřátko vypadá naprosto delikátně! Škoda, že jsem to nevěděla dřív, přihodila bych si ho k objednávce z bedýnek na příští víkend ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle kuře bylo nejlepší kuře, které jsem kdy jedla. Nikdy jsem nevěřila na moc velký rozdíl mezi farmářských a tím, co koupím v běžným obchodě. A omyl. Už nikdy nebudu kupovat jiné!

      Vymazat
  3. Chystám se na tento recept, jen se mi nezdá, ze se to kuře nesoli zeshora na kůži, ale jen pod kůži, opravdu ho nemám solit? Díky ☺️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D opravdu ne. Jaký je problém vždy s kuřetem? Každý ho solí na kůži, kterou stejně většina lidí nejí a uvnitř je téměř bez chuti. Když ty chutě dodáte po kůži, tak tu danou chuť dostane jak ta kůže, tak to maso pod ní.

      Uvidíš, je to nejlepší recept co znám na kuře. Udělej to přesně, jak to je v receptu a budeš v sedmém nebi. Citronu se také neboj, ten hlavně zajistí, aby kuře bylo šťavnaté a nevyschlo maso :-)

      Vymazat
  4. Ahoj :-)
    před chvíli jsem kuře dopekla a musím říct, že nic lahodnějšího jsem snad v životě nejedla :-)
    Moje 3-letá dcerka už snědla stehno a obě křídla a chce přidat...Je to dokonalé kuře, prostě mňam..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to věděla. Tohle kuře je to nejlepší kuře, které umím a dělám a jím. Nikdy nezklame :-)

      Vymazat
  5. Ahoj :-)
    před chvíli jsem kuře dopekla a musím říct, že nic lahodnějšího jsem ještě nejedla.
    Moje 3-letá dcerka snědla stehno i obě křídla a chce přidat :-)..prostě úžasné kuře...

    OdpovědětVymazat