BANANA BREAD / BANÁNOVÝ CHLEBÍČEK

Už dlouho jsem přemýšlela o tom, že upeču Banana bread. Ale nikdy jsem se k tomu nerozhoupala.

Nejprve jsem se vymlouvala, že nemám formu. Když jsem jí dostala od mamky, tak jsem hledala jiné a jiné výmluvy. Ani nevím proč. Možná proto, že suché buchty a koláče nemám ráda. A tak mě to odrazovalo.

Jenže před pár dny vyšla nová kuchařka od Jamieho Olivera ve spolupráci jeho Youtube kanálem - Food tube a také s Kerryann Dunlop. Proto mě a také spoustu dalších food blogerů oslovila firma, zastupující tuto knihu na českém trhu a poprosila nás o recenzi.

Zprvu jsem to odmítla, přišlo mi to takové zvláštní, ale pak jsem se zamyslela a řekla si: "Proč ne?". Když jsem obdržela náhled kuchařky, zaujal mě právě recept na Banana Bread.
Food tube kanál sleduji poctivě a pravidelně a ráda pozoruji jejich vychytávky a recepty. Tak jsem jim na to kývla a minulý týden mi dorazila tato kuchařka. A já se do ní začetla.

Karryann byla lehce nezbedná žákyně, kterou jamie přijal do kuchařského projektu Fifteen. Jak Karryann říká, viděl v ní talent. Ona ho ale v sobě v tu chvíli neviděla. Po čase ale sama zjistila, že opravdu talentovaná je a stala se šéfkuchařkou v několika restauracích a má za sebou velmi profesionálně pestrou minulost.

Ve spolupráci s Jamie a jeho kanálem, kam sama přispívá videorecepty, vydala tuto kuchařku. Je plná rodinných receptů a rodinné atmosféry. Ta na mě dýchala celou dobu, když jsem knihou listovala.

Kdybych měla mluvit za sebe, tak na mě kuchařka působí velmi pozitivně. Cítím z ní takovou tu domácí atmosféru plnou jídla, které si na nic nehraje. Je to jídlo, které připraví jakákoliv maminka, teta, sestra, dcera či manželka a suroviny najde i v tom nejmenším obchodě. Což je výhoda. Většinou kuchařky, které jsou překládány, tak jsou specifické na suroviny a proto je po pár stránkách zavřu a už nikdy neotevřu. Tohle ale není tento případ.

Jak jsem psala, mě zaujal Banana bread, tak jsem se do něj pustila a naprosto si ho zamilovala. Včera jsem snědla téměř půl bochníku. Já vím, jsem prasátko. Ale bylo to tak dobré...

Doba přípravy: 20 minut + 30 minut pečení
Náročnost: malá
Počet porcí: 15
  
INGREDIENCE: (na formu pro banana bread, na plech zdvojnásobte porci)
  • 90 g másla, pokojové teploty
  • 150 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 3 malé / 2 veliké banány
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 190 ml mléka
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 220 g hladké mouky
  • 1/2 muškátového oříšku (já ho vynechala)

Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Předehřejeme si troubu na 180 stupňů.

Do větší mísy si odvážíme máslo. Je nejlepší, když je pokojové teploty.

Přidáme do něj cukr a vyšleháme. Šleháme tak dlouho, až se nám vyšlehá máslovo cukrová pěna.

Poté si vidličkou rozčvachtáme banány a přidáme je do pěny. Dále přidáme celá vejce, sůl, kypřící prášek, mléko a vanilkový extrakt a opět prošleháme.

Nakonec přidáme hladkou mouku a nastrouhaný muškátový oříšek a zapracujeme.

Formu na Banana bread si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Kdo nemá tuto formu, zvolí pekáček či plech, ale v tom případě zdvojnásobte dávky.
Těsto vlijeme do formy a vložíme do trouby. Pečeme cca 30 minut. Poté do něj píchneme špejlí a pokud se těsto na špejli nelepí, tak ho vyndáme. Pokud ano, necháme ještě pár minut a proces opakujeme.

Banana bread necháme vychladnout.

TIP NA SERVÍROVÁNÍ:
Banánový chlebíček nakrájíme na cca 1 cm velké plátky. Položíme do toustovače, kontaktního grilu nebo na suchou pánev a opečeme z obou stran, aby byl křupavý.

Položíme ho na talířek, položíme na něj plátky banánu a polijeme javorovým sirupem. Datlový je také super. A uvidíte, že u jednoho kousku nezůstanete. Stejně, jako já :-)

PS: Stále mi pokládáte otázku, čím fotím. Takže:


45 komentářů:

  1. Mňam mňam! Já ho taky miluju a peču pořád. A přidávám vlašáky a občas i čokoládu na kousky. Mňam :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já dělám tento www.smoothcooking.cz/2014/06/bananovy-kolacek.html

      To je asi něco podobného, je to nejoblíbenější koláč mého manžela :-)

      Vymazat
  2. Teda honí mě mlsná a já koukám na tak pěkný recept :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych za něj také dala nyní půl království. Jsem v práci a dnes jsem nějaká rozmlsaná :-D

      Vymazat
  3. To vypadá D O K O N A L E!
    a nikdy by mě nenapadlo si chlebíček takhle opéct a polít sirupem, to budu muset zkusit!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to viděla u Nicol z ACOS, tak jsem to musela zkusit a je to bomba. Hned to má jiné rozměry. bez toho je banana bread poloviční, možná třetinový :-)

      Vymazat
  4. jeste jsem pridala lzicku chia seminek, zatim je v troube, tak uvidime :) Eva

    OdpovědětVymazat
  5. já dala do těsta plátkové mandle... jsem zvědavá :) ve foofu jsem četla, že je super slaný karamel tak to zkusím

    OdpovědětVymazat
  6. Jé, já si pořád myslela jak to je složitý, a ono není ! V nejbližší době ho mám v plánu upéct :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano přesně, je to snadné. A ještě tím, že já to pak rozpékám na suché pánvi nebo kontaktním grilu, tak to ani nemusí být čerstvé a je to teplé a křupavé a výborné.

      Vymazat
  7. Šel by chlebík podle tohoto receptu upéct v domácí pekárně? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nezkoušela jsem, ale zkusit se má vše, tak jen do toho. Myslím, že by to mělo jít :-)

      Vymazat
  8. Dobrý den,těsto vypadalo dobře, při pečen chlebíček naskočil, ale následně po vytažení z trouby klesl a srazil se. Nevíte čím to může být?

    Děkuji Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak on ten chlebíček má být takový hutnější, ale zase ne sražení. Neotvírala jsi často troubu při pečení?

      Vymazat
    2. Pekla jsem hodinu a čtvrt na 150 v horkovzdušné troubě. Troubu jsem otevřela 2x. Poprvé po třičtvrtě hodině pečení. Podruhé, když jsem vytahovala chlebíček už upečený. Špejle byla suchá, banana braed krásný naskočený, ale do 1/2 hodiny klesl a zdrcnul se, všechny vzduchové bublinky jakoby zmizeli. Chuť dobrá, ale nevypadalo to dobře. Nechala jsem to chládnou ve formě. Asi jsem to měla ihned vyklopit.

      Vymazat
  9. Ahoj! Banánový chlebíček podle tohoto receptu peču už dlouho a vždy max. spokojenost! Ráda bych ho ale zkusila upéct místo ve formě na banánový chlebíček v plechu na muffiny. Nemáte s tím zkušenost? Hlavně co se délky pečení týče. Moc díky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že s tím problém nebude, jen budou takové hutnější. Každopádně dobu pečení určitě odhadneš. A když si nebudeš jistá, tak do toho píchni špejlí a když se nebude těsto n a špejli lepit, tak je hotovo :-)

      Vymazat
  10. Já ho jedla poprvé s kousky vlašských orechu. To je mnamka;-)

    OdpovědětVymazat
  11. Nevím, kde jsem udělala chybu, ale po 30 minutách na 180 stupňů se s chlebíčkem uvnitř nestalo vůbec nic a ani po dalších 15 minutách se nic nezměnilo... Tak jsem dopékala ještě 15 minut na 220 a pak teda už super=) Možná je to troubou, ale zatím jsem problém neměla. A souhlasím, s datlovým sirupem je chlebíček naprosto mňamózní=)přidávám ho k tom receptům.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to nevím, může to být druhem trouby. Ale hlavní je, že se nakonec povedlo :-)

      Vymazat
    2. Měla sem to stejně, neustále jsem pak chodila kontrolovat, jestli teda už :D dokonce sem i část snědla snědla trochu nedodělanou, protože sem chtěla vědět, jestli má teda smysl na to čekat pomalu přes hodinu...a nakonec dobrý, v mým případě je to asi fakt troubou, občas (zrovna když peču já) sou s ní problémy. Ale nakonec to dopadlo moc dobře, těším se na snídani:)

      Vymazat
  12. Ahoj, chtěla jsem se zeptat, můžu to péct i jako bábovku?

    OdpovědětVymazat
  13. Malinko jsem si ho upravila do "zdravější" verze,pro lepsi pocit ��.Dala jsem 100g třtinového cukru,vetsi lžíci medu,150g spaldove mouky a 100g ovesných vloček a je TOP,uz se tesim na snidani �� Petra

    OdpovědětVymazat
  14. Děkuji za chutný a jednoduchý recept! Při kempování se osvědčil. Můj milý si ho hned oblíbil! :-)

    OdpovědětVymazat
  15. Banánový chlebíček také občas peču a je to lahoda! :)

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  16. Před chvílí jsem dopekla a myslim, ze to snad cely sním. Jen jsem musela pect déle, pořád se to nechtělo uvnitř dopect.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona každý trouba peče jinak, tak to může být tím. Hlavně, že se povedlo.

      Vymazat
  17. Výborný, jen bych vynechala vanilkový exktrat, přebil veškerou chuť banánů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je škoda, asi záleží jaký je. Já kupuji vážně z vanilky, ne ten takový ten voňavý.

      Vymazat
  18. Už ho dělám po několikáté a je naprosto boží!! ♥

    OdpovědětVymazat
  19. Právě peču podle vašeho receptu už podruhé. Jen jsem poprvé polila čokoládou a dnes jsem přidala chocolate chips přímo do těsta . Já prostě miluji čokoládu . A chlebíček je vynikající . Zkusím ještě opecenou verzi.

    OdpovědětVymazat
  20. Zrovna jsem dopekla a nemám slov. Samozřejmě jsem musela ochutnat ještě teplý :D dala jsem teda mouku napůl se špaldovou, mléko nepiju tak jsem nahradila jogurtem a vodou a přidala ořechy. Už se nemůžu dočkat snídaně až zkusím i tu tvou vychytávku s opékáním!

    OdpovědětVymazat
  21. Dnes jsem zkousela a je to moc fajn recept. Dala jsem jen 50g cukru a i tak to bylo dost,banany jsem mela hodne zrale a nedovedu si predstavit polivat ho jeste javorovym sirupem :-) Pridala jsem trochu kokosu, protoze ten miluju vsude a slusely by mu teda i orechy.

    OdpovědětVymazat
  22. Nejlepší banánový chleba, jaký jsme kdy jedla. To je taková mňamka.Dělala jsem bez vanilkového extraktu, protože ho doma nemám, ale stejně byl boží. Jedním slovem DoKoNaLoSt.

    OdpovědětVymazat
  23. Nejlepsi recept, diky moc!!

    OdpovědětVymazat