ANGLICKÝ MUFFIN

O víkendu jsme s manželem dostali chuť na něco zapečeného. Ale ne na zapečené maso. Ale na nějaký zapečený sendvič, panini, či tak něco podobného.

Takže jsem neudělala nic jiného, než anglický muffin :-D. Poté jsem ho nahrála na Instagram a šla dále vařit. Jenže na Instagramu bylo během pár minut před dvě stě lajků a strašně moc komentářů. Debata se vedla hlavně v duchu, abych Vám dala recept.

Tak tady je :-)

Doba přípravy: 25 minut + 90 minut kynutí
Náročnost: střední
Počet porcí: 18 ks
INGREDIENCE:
  • 60 g másla
  • 700 ml mléka
  • 2 lžičky cukru krupice
  • 2 pytlíčky sušeného droždí
  • 1 kg hladké mouky
  • 2 lžičky soli (ne vrchovaté)
  • trocha oleje na smažení
Náplň:
  • bazalkové pesto
  • olivový olej
  • gouda sýr
  • sušená šunka
  • čerstvý špenát
  • cherry rajčata
  • sušená rajčata
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si odměříme a odvážíme suroviny. Máslo necháme povolit na pokojovou teplotu, aby se nám s ním lépe pracovalo (hlavně ho nedávejte do mikrovlnky). Naopak mléko si ohřejeme, aby bylo teplé.

Všechny suroviny vložíme do misky (krom cca 1 hrsti mouky, tou podsypeme těsto při válení) a uhněteme. Kdo má robot, použije robot. Já ho mám, ale stejně to raději dělám ručně.

Po uhnětení si napustíme větší mísu horkou vodou a mísu s těstem do ní vložíme. Vytvoříme takovou vodní lázeň. Těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout cca 60 minut.


Po 60ti minutách si poprášíme moukou pracovní desku nebo vál a přendáme na něj těsto.

Těsto vyválíme na tloušťku cca 1,5cm a vykrajovátkem vykrájíme cca 18 koleček. Já mám takové kovové velké vykrajovátko, ale pomoučená sklenička by mohla stačit.

Prkénko, desku, plech (cokoliv rovného) poprášíme hodně hladkou moukou a přendáme tam vykrájené muffiny. Přikryjeme ještě utěrkou a necháme opět vykynout 30 minut.


Nyní si rozpálíme na střední plamen pánvičku. Když je rozpálená, tak jí ještě trochu stáhneme plamen a kápneme na ní lžíci slunečnicového oleje. Přendáme na ní vykrájené muffiny a lehce smažíme. Smažíme do zlatova.


A jdeme plnit:
Rozkrojíme si muffin podélně na dvě půlky. Jednu půlku pomažeme bazalkovým pestem a druhou půlku pokapeme olivovým olejem.

Na půlku s pestem položíme v tomto pořadí sýr, pokrájená sušená rajčata, sušenou šunku, rozpůlená cherry rajčata, čerstvý špenát a přiklopím druhou půlkou muffiny.

Rozpálíme si kontaktní gril, na který položíme plněné muffiny a zapečeme. Vyndáváme, když se sýr krásně rozteče.
Stále mi pokládáte otázku, čím fotím. Takže:
Olympus PEN E-PL7


6 komentářů:

  1. Hmmm to vypadá nádherně !!! :) Musím o víkendu vyzkoušet :)
    Myslíte, že by bylo možné zamrazit již vytvořené kolečka a v budoucnu nechat rozmrazit, nakynout a opect ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To spíš vytvořit, nakynout, opéct, nechat vystydnout a pak zamrazit. Poté nechat roztát při pokojové teplotě a třeba lehce opéct na suché pánvi, aby to bylo křupavé.

      Zkusit se má vše :-)

      Vymazat
  2. Nádhera!!!! Mám dotaz. Nemám kontaktní gril, toustovač by mohl stačit, ne? Jinak se omlouvám za anonymní komentář, ale nemám účet. Děkuji za odpověď. Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko, to nevadí :-) Zkus suchou pánev a nebo ten toustoač. To by asi taky šlo :-)

      Vymazat
  3. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, když mám pouze bílou celozrnnou mouku 'stone ground', bude těsto reagovat stejně? Mám v moukách guláš a asi se to nikdy nenaučím ;-). Děkuji, Barbora

    OdpovědětVymazat