KUŘECÍ RIZOTO SE SUŠENÝMI RAJČATY A KUŘECÍM VÁLEČKEM



O víkendu se mi v lednici vyjímal jeden kuřecí a jeden zeleninový vývar od Konečně vývar. Tak jsem přemýšlela, co z nich udělat.

Zeleninový byl jasný, ten padne na Mungo polévku, říkala jsem si. Po tom, co jsem jí dělala poprvé minulý týden o ní stále básníme a tak jsem jí musela udělat znovu. Je vážně dokonalá. Už mi mnoho z Vás posílalo fotku, jak jste jí vařili. To mě opravdu těší a pochvala mluví jasně. Tahle polévka je zázrak dokonalosti.

Ale, co s tím kuřecím? Měla jsem pár tipů, ale nakonec mě moje chuťové buňky zavedly k rizotu. Spojovala jsem dále nápady, ingredience, až vzniklo toto Kuřecí risotto se sušenými rajčaty a kuřecím válečkem.

Do poslední chvíle jsem nevěděla, zda to bude dobré. Byla to čistá improvizace. Ale já osobně si myslím, že když se dodržují určitá pravidla rizota, tak nikdy nemůže dopadnout špatně. Ovšem, když jsem přidala poslední ingredienci a zamíchala, tak bylo jasno. Tohle risotto je naprosto mňamózně božský.

Doba přípravy: 30 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 2-3
INGREDIENCE:
  • 150g rýže Arborio
  • 1 střední cibule
  • 20 g másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 polévková lžíce provensálského koření
  • 1 sklenice kuřecího vývaru Konečně vývar + 0,3l vody / nebo vlastní vývar
  • 8 ks sušených rajčat
  • 70g strouhaného parmazánu
  • sůl, pepř
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si připravíme ingredience. Poté to půjde, jako po másle a nebude čas něco krájet.

Na drobno si pokrájíme cibuli, odvážíme rýži, nastrouháme parmazán a můžeme začít.
Rozpálíme si pánev na maximum. Když je horká, tak na ní kápneme olivový olej a ztlumíme na střední plamen.
Ihned přidáme pokrájenou cibulku a restujeme. Chceme docílit zlatavé barvy. Na nic nespěchejte. Nesmí být na kouscích černá a na dalších syrová.
 Když nám cibule provoní byt a má krásně zlatavou barvu, tak přidáme rýži a celé to promícháme.
 Po promíchání začneme přilévat vývar. Lijeme pomalu cca po 1 naběračce.
Opět na nic nespěcháme. Přiléváme pomalu a pomalu mícháme. Hlavně nelijte vývar najednou. Musí se přilévat opravdu postupně a pomalu promíchávat.
 Když nám rýže lehce měkne, přidáme provensálské bylinky...
 Pepř...
 Sůl. S tou opatrně. Parmazán je dost slaný. Kdyžtak dosolíme nakonec.
Rýže musí být uvnitř tvrdší a na vrchu měkká. Prostě al dente. Nechceme rozvařenou kaši, ani sypkou rýži. Pokud nám nestačí vývar, přidáme ještě vodu. Konečně vývar je hodně silný, takže to nevadí. Když rýži ochutnáme a je taková, tak přidáme máslo. Je to cca 1 cm tlustý proužek.
A přidáme i nastrouhaný parmazán. Vše důkladně promícháme a v případě potřeby ještě lehce podlijeme vodou. Rizoto má být lehce tekuté. Když ho dáte na talíř a klepnete s ním, tak se má snadno rozprostřít.
Nakonec do rizota přidáme 1 cm velké kousky sušených rajčat. V tuto chvíli rizoto odstavíme.
 Vezmeme si druhou pánev, tu opět rozpálíme na maximum a kápneme na ní olivový olej.
Kuřecí prso si podélně rozpůlíme a vytvoříme tím dva válečky. Osolíme a opepříme a vložíme na rozpálenou pánev.
Opékáme ze všech stran tak, aby bylo upečené, ale uvnitř šťavnaté. Proto ho děláme na vyšší teplotu. Avšak pozor, je to kuře a nesmí být syrové.

Hotový kuřecí váleček pokrájíme na šikmé plátky. Na mělký talíř nandáme rizoto, klepneme s ním o pracovní desku a tím ho rozprostřeme. Poté přidáme kuřecí váleček, ozdobíme parmazánem a můžeme podávat.


10 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Už se těším na recenzi. Ale tohle zaručeně chutnat bude :-)

      Vymazat
  2. wow, tuhle variantu rozhodně vyzkouším! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za inspiraci, vyzkoušeli jsme a bylo to dobre,akorat jsme dali opravdu lzici provensalskych bylinek a bylo to hrozne moc,dost to prebilo dalsi chute,takze doporucuji opatrne s korenim ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Paráda, další člověk co to zkoušel a chutnalo. Mám radost.

      K tomu koření, ona je lžíce a lžíce. Určitě nemyslím vrchovatou. Ale také souhlasím s tím, že každý to má rád jinak a tak to musí použít dle svého uvážení. A také někdo může mít kvalitnější bylinky a víc voňavé. To také může udělat hodně.

      Ale děkuji za připomínku. Dopíši to tam, aby si ostatní dali pozor :-)

      Vymazat
  4. Dneska jsem tím potěšila maminku se ségrou k obědu, všechny jsme si moc pomlaskávaly, i když jsem to udělala bez parmazánu :D
    Miluju tvůj blog ♥♥♥♥♥

    tripsandweekendactivities.wordpress.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miško to mě moc těší, děkuji, že dle mě vaříš :-)

      Vymazat
  5. To bylo táááák dobré, i manžel moc chválí. Díky za inspiraci, se 4 chlapama v domě už občas nevím co vařit.

    OdpovědětVymazat