FRANCERIE - KUS FRANCIE V PRAZE

Už dlouho, opravdu dlouho Vám chci napsat tento článek. Stále jsem to odkládala, protože jsem neměla dostatek fotek, ale asi bych to ještě odkládala hodně hodně dlouho. Protože vždy, když do Francerie jdu, tak zapomenu vyfotit prostředí. Takže jsem se rozhodla tento článek sepsat s pomocí těch pár fotek, které v pc mám. Ale polepším se, příště to už určitě konečně pořádně nafotím :-)

ADRESA: Kolínská 3, Praha 2
FB: www.facebook.cz/francerie
INSTAGRAM: @francerie.prague

Díky FB jsem objevila obchod Francerie. Už ten název mě zaujal. Francie. Ano, přesně tohle mi to má připomínat. Sledovala jsem ho na FB, pak i na Instagramu, kam přidávali stále více a více fotek a to mě více a více lákalo, abych se tam podívala.

Jednoho dne, tuším podzim už byl, jsme se vydali s mojí kamarádkou Marcelkou a mým manželem na Jiřího z Poděbrad na farmářské trhy. Jako mezizastávku jsme si naplánovali právě Francerie. A udělali jsme moc dobře.
Když jsme chodili uličkami Prahy 2 a byli jsme téměř u tohoto obchodu, tak z povzdálí někdo křičí: "Smoothie, smoothie, you are smoothie, aren´t you?". To mě tedy opravdu zaujalo. Ještě si mi nestalo, aby mě někdo poznal z takové dálky a ještě tak mile mě přivítal.

Začala jsem se potutelně culit a šla stále blíž k tomuto člověku. Nakonec jsme se velmi mile přivítali, představili a pozval nás dále do obchodu. Jen chci dodat, že on nevěděl, že tam jdu. I když jsem to dlouho slibovala.

Obchůdek je maličký, ale je v něm opravdu kus Francie. Po celé levé straně jsou police, na kterých jsou vystavené potraviny všeho druhu. Od marmelád Bonne Maman (doporučuji), přes okurky a olivové oleje, kávu, kakao, klasické francouzské nápoje, zavařené potraviny, čokolády, sušenky, tyčinky, samozřejmě paštiky, až po vína, cidery a šampaňské. Prostě od všeho něco.
Naproti vstupu se nachází prodejní pult, na kterém je vystaveno sladké pečivo a čerstvé francouzské bagety. Cena 29 Kč.
A na pravé straně je lednička, ve které je velká nabídka sýrů, salámů, čerstvých paštik, jogurtů a dalších potravin.
Obchod není velký, je to pár metrů čtverečních, ale atmosféra, která z něj sálá, je jako kdybyste se najednou ocitli v ulicích Francie. Majitel je totiž Francouz a mluví francouzsky, anglicky a lehce česky. Samozřejmě tam je s ním vždy nějaká pomocnice, která mluví dobře česky :-)

Jo a ve znaku mají kníra, takže je to cool a mají je také vytapetované na celé zdi za pultem. Rozkošné.
Na ulici je v teplých dnech postaven stolek a židle a můžete si dokonce dát skleničku vína či dobrou kávu přímo na místě. Nebo s sebou.

Co dále dodat. Strašně moc se mi zde líbí. Bohužel sem nechodím, tak často, jak bych si přála. Bohužel pro Francerie jezdíme do Francie poměrně často a potravinami se celkem slušně zazásobíme. Ale pokud mi vždy něco bude chybět. Nebo budu chtít francouzské potraviny za rozumné ceny, tak určitě půjdu sem.
Tento obchod si na nic nehraje a je strašně moc lidský. Plný dobré nálady, pozitivních lidí a výborných potravin.
Tady jsem s majitelem a jeho pomocnicí :-)
Takže, kdo bydlí poblíž nebo je aspoň z Prahy a hledá opět něco nového, určitě sem zajděte. A pak to můžete spojit s farmářskými trhy stejně jako my. Na lavičce na sluníčku jsme si vychutnávali dobré víno, bagetu, sýry a paštiku a bylo nám krásně. Jako bychom aspoň na pár minut byli opět v naší milované Francii.
PS: Opět dodávám, že mi za tento článek nikdo neplatil a ani si o něj neřekl! Píši ho, protože se mi zde opravdu líbí a chci se podělit o dobrá místa, která jsem objevila.


6 komentářů:

  1. Ta zrníčková hořčice je výborná! Miluji tenhle typ nakyslých hořčic♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. A do zálivek a salátů je perfektní. Mnam. A tady jí mají vážně za super cenu. Myslím, že v obchodě je dražší i Bonne maman je dražší v obchodech o dost.

      Vymazat
  2. Ach...uplne jsi me připomněla jak jsme v jednom městečku nakoupili ve Francii sýry a bagety a také paštiky a šli si to sbastit ven pod veliký strom.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak přesně takhle to také děláme. Proto já bohužel neznám ve Francii moc restaurací, ale obchodů ano. Vždy si nakoupíme od všeho něco, někam si sedneme a užíváme si atmosféry města a jídla.
      Tady už to jde taky. Sedíme v ČR a připadáme si jako ve Francii :-)

      Vymazat
  3. Taky mám ráda piknikování, pohodičku, vínečko, bagetku, sýr... Paříž nás několikrát takhle dostala:-) Škoda, že už nejsem v Praze, pěný objev. Odkaz na FB ti odkazuje na nějakou Francescu, asi error:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je škoda, ale třeba až tu jednou budeš, tak se tam podíváš :-) A děkuji za upozornění. Už jsem to opravila a funguje to správně :-)

      Vymazat