CITRONOVÉ RIZOTO

Co bych tak řekla na úvod tohoto receptu. Asi to, že tato chuť se mi zrodila v ústech, když jsem přemýšlela, co s tuňákem. Všech možných pomazánek a salátů jsem zkusila již hodně a teď to chtělo něco jiného.

K rybě se hodí zásadně citrón, tak jsem si řekla, co takhle udělat citrónové rizoto. Hmm. Znělo to celkem děsivě. Nikdy jsem se s touto chutí nesetkala, ani jsem nikdy nikde neviděla recept. Tak jsem začala pátrat po internetu. Narazila jsem na pár italských receptů, což mě ujistilo, že to je dobrý nápad.

Recept jsem si osvojila a dala do něj vše, co mě napadlo. Vlastně toho moc nebylo, tak jak to u rizota bývá. Doplnila jsem to čerstvou rukolou a kousky opečeného tuňáka. Ale hodí se k němu jakákoliv ryba či mořské plody.

A jestli nejste na maso, tak nezoufejte. Tohle rizoto je tak super, že já jsem k němu to maso také ani nepotřebovala :-)

A teď už jdeme na recept.

Doba přípravy: 30 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 5
 
INGREDIENCE:
  • 300 g rýže arborio
  • 2 lžíce olivového oleje + citrónový
  • 2 střední cibule
  • 1 sklenice konečně vývar zeleninový + 400ml vody / nebo vlastní vývar
  • 30 g másla
  • 70 g parmazánu
  • šťáva z půlky citrónu
  • kůra z 1 citronu
  • sůl, pepř, pažitka
  • ryba či mořské plody

Postup aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si opět připravíme suroviny. Posekáme pažitku (já zapátrala na mrazáku), nastrouháme citronovou kůru, nastrouháme parmazán, vymačkáme šťávu z citronu, odvážíme rýži a na drobno pokrájíme cibuli.
 Rozpálíme si pánev a když je horká tak na ní kápneme olivový olej.
 Ihned přidáme cibuli a restujeme do zlatova.
 Když je cibule krásně zlatá, tak přidáme rýži a promícháme.
 Nyní začneme podlévat rýži zeleninovým vývarem. Podléváme pomalu a opatrně. Rýže nesmí plavat. Vždy nalijeme cca 1 naběračku a pomalými pohyby mícháme. Plotýnku máme na střední plamen. Rozhodně od rizota neodcházíme.
Podléváme a podléváme. Když dojde vývar, natočíme si sklenici vodou a podléváme ještě vodou. Rýže musí být uvnitř tvrdší a na povrchu mazlavá. Každopádně ne rozvařená.
 Když jsme tohoto docílili, tak vložíme do rizota máslo a promícháme.
 Nyní nasypeme parmazán a také promícháme.
 Osolíme.
 Opepříme.
 A na úplný závěr nasypeme citronovou kůru. Necháme si kousíček na ozdobu.
 Zalijeme šťávou z citrónu a promícháme.
Rozpálíme si pánev a na ní vložíme kousky ryby či mořských plodů a orestujeme.

A je hotovo. Teď naservírujeme rizoto. Klepneme s ním od pracovní desku, aby se krásně rozprostřelo. Položíme na něj čerstvou rukolu (o jejím skladování si můžete přečíst ZDE) a navrch přidáme rybu či mořské plody.

Nakonec posypeme kousky parmazánu a citronové kůry a zakápneme olivovým olejem. Já použila citronový od firmy Oliva Gourmet.


6 komentářů:

  1. Tak tento recept se mi hrozně líbí, musím vyzkoušet :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ač to zní jako samochvála, ale když jsme usedali ke stolu, tak jsme usedali s velkou nejistotou. Avšak první sousto nás ujistilo, že to byla správná volba. Je to tak neskutečně dobré, že se těším na další várku :-D

      Vymazat
  2. Ahoj, jak tyhle kremovy risotta ohrivas? Ja ho doma delala jednou, plnej hrnec. Cerstvy bylo vyborny, ale jak jsem ho dalsi den ohrivala, tak se cely rozvarilo a byla z toho hnusna slana ryzova kase :( Jde tomu nejak zabranit? Nebo se musi delat jen porce, co se hned sni? Ja rada varim na vic dni dopredu.... a ty mi prijdes jako risottove zkusena :)) Diky za odpoved :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, ano máš pravdu. Rizoto je pokrm, který je nejlepší první den. K ohřívání bohužel není tak stavěný. Takže nikdy ohřívaný nebude, tak jako čerstvý. Ale manžel ho dlabe i tak a pochutnává si. Tak možná ho zkus trochu méně uvařit, aby se to při ohřevu uplně nerozvařilo. :-)

      Vymazat
  3. Krásný recept, v pravou chvíli. Mám doma Mahi Mahi a přemýšlela jsem jakou přílohu... tohle rizoto bude sen! Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano je to sen, opravdu. Ta chuť byla naprosto božská a svěží. V létě ho budu jíst pořád :-)

      Vymazat