SMOOTHIE - co to je a k čemu je dobré

Smoothie je moje ranní závislost, teď už to tak opravdu mohu nazvat.

V minulosti jsem chodívala k výživové poradkyni a u té jsem se poprvé shledala s domácím smoothie. Vysvětlovala mi, že smoothie je výborná svačinka nebo snídaně. Je to hustý drink, plný vitamínů, vlákniny a všeho dobrého pro zažívaní a pro dobré fungování těla.

Vysvětlila mi, že smoothie si mohu dělat, jak zeleninové, tak ovocné. Nejprve jsem si dělala pouze zeleninové. Koupila jsem čerstvý špenát, citron, mrkev, jablko vše dala do mixéru, zalila vodou a udělala si svěží zelený drink. Pila jsem ho každé ráno téměř rok.

Poté jsem se ho ale lehce přepila a tak jsem zkusila ovocnou variantu. A tu si nyní dělám už několik měsíců každé ráno. Ti kteří mě sledují na INSTAGRAMU, tak vědí, že si ho dělám opravdu každé ráno.
Pro inspiraci jsem se s ním začala fotit a vymyslela hashtag RANNISMOOTHIE, který přidávám ke každé fotografii. Takže když si ho na Instagramu rozklikente, tak uvidíte všechny moje fotky se smoothie, ale už i fotky dalších Smooterů :-)

A jelikož mi stále kladete otázky ohledně výroby, konzumování, složení a toho, co to vlastně Smoothie je, slíbila jsem napsat článek, který Vám to objasní.
Pokud jsem níže neuvedla odpovědi na všechny Vaše dotazy, tak mi napište všechny Vaše další otázky dolů do komentáře a můžeme rozvést další debaty :-)

Proč se to jmenuje Smoothie?
Smoothie je odvozeno od slova Smooth (=hladký), tudíž dle hladké konzistence nápoje.
 
Co to vlastně Smoothie je?
S tímto názvem se v dnešní době setkáváme téměř všude. Nabízí nám ho v obchodních centrech u stánků s čerstvým ovocem, v oddělení nápojů či mléčných výrobků v obchodech, také už v restauracích či bistrech, které připravují snídaně, ale asi nejvíce na stránkách výživových poradců.
 
Smoothie je totiž do hladka umixovaný koktejl, skládající se z ovoce či zeleniny (nebo z kombinace ovoce a zeleniny).
Slouží hlavně jako doplněk stravy, snídaně, svačina nebo jako tzv. nakopávač dne.
Já si dělám ovocný jogurtový s vločkami k snídani a občas zeleninový místo svačinky během dne.
 
Do Smoothie můžeme vložit vše, co nám chutná. Tedy ovoce, zeleninu, oříšky, sušené plody, jogurt, mléko, džus, psyllium, mladý ječmen, chia semínka, ovesné vločky, med, melasu či karobový prášek.
 
Výhody Smoothie?
Jedním drinkem do sebe dostanete tak potřebné vitamíny a výživové složky, které jen tak nesníme.
Pro mě je obrovskou výhodou, že po ránu mi krásně naladí žaludek na další svačinku a přitom mi ho nezatěžuje. Což se mi např. po takovém chlebu se šunkou stávalo.
 
Jelikož je to tekutý koktejl, tak pomůže žaludku se po ránu probrat, roztáhnout se a připravit na konzumaci těžších potravin na trávení.
 
Smoothie při cvičení?
Můžeme jej také pojmout jako zdravou alternativu nápoje před větší fyzickou aktivitou. Tělo tak ušetří zásobní glykogen, protože díky rychlým cukrům z ovoce bude moci okamžitě čerpat energii. Přidáním proteinového prášku se nápoj stává výborným zdrojem kvalitních bílkovin potřebných k obnově svalových buněk. 
Smoothie lze zařadit jako ideální součást zdravého životního stylu, kdy doslova za málo peněz vychutnáme koncert dokonalé harmonie chutí. Díky tomu, že si smíme umixovat to, co skutečně chceme, jsme sami sobě pány. Navíc, díky rozličným variantám ovoce a zeleniny můžeme vykouzlit lahodný nápoj, který nás zásobí celou řadou vitamínů, minerálních látek, enzymů a vlákniny…

Smoothie je ve vhodné kombinaci možno podávat také diabetikům a lidem na redukční dietě. Lze do něj přimíchat další formy vlákniny, jako je pektin, inulin, psyllium a snížit tak glykemický index výsledného nápoje.
Co je to Psyllium?
Další otázky směřovali na Psyllium. Na to, co to vlastně je a proč je dobré si ho přidávat do stravy.
Tak tady máte odpověď.
Psyllium je přírodní rozpustná vláknina 98% čistoty, což je nejvyšší dostupná kvalita.
Tato vláknina ve vodě absorbuje více než 40x svou hmotnost. Vznikne měkký gel, který ve své absorbční schopnosti pokračuje ještě v trávícím ústroji. Tím napomáhá odstraňovat toxické látky z těla a zabraňuje tak jejich příliš dlouhému setrvání ve střevech.

(Pro zajímavost: Když sníme napůl syrový steak, tak ho můžeme trávit a mít ve střevech po dobu až 12ti dní. Proto se doporučuje ho konzumovat se syrovou zeleninou, ve které jsou enzymy a pomáhají štěpit stravu.)

Já si psyllium přidávám do Smoothie a nepociťuji vůbec, že nějaké psyllium piji. Jen doporučuji ihned po přidání do Smoothie vypít a nebo si ho nařeďte více vodou. Jinak se Vám ze Smoothie stane hustá kaše :-)
INSPIRATIVNÍ RECEPTY
4 datle + hrst mandlí (namočit na 5 min. nebo přes noc do horké vody) + bílý jogurt + jablko + skořice + voda = rozmixovat
Banán + mražené lesní plody + jogurt + voda + psyllium + vločky = rozmixovat
Banán + mražené jahody + jogurt + mléko + psyllium + vločky = rozmixovat
Banán + borůvky + jogurt + mléko + psyllium + vločky = rozmixovat
Banán + třeště + jogurt + mléko + psyllium + vločky = rozmixovat
Banán + maliny + kokos + jogurt + voda + vločky  = rozmixovat
Banán + jablko + skořice + jogurt + voda + vločky = rozmixovat
Čerstvý špenát + mrkev + jablko + banán + voda + citron = rozmixovat

20 komentářů:

  1. Moc díky za super článek ;) jako spousta jiných po svátcích se snažím najet na lehčí a zdravější režim a smoothie mi přijde jako dobrá volba, proto bych se ráda zeptala v čem mixuješ? Zalíbil se mi jeden tyčový mixér ale nejsem si jistá jestli je to to pravé ořechové, jenže stolní na můj vkus zabírá až moc místa na lince :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám úplně obyčejný robot od Moulinex. Mám ho už asi pět let. Tyčovým jsem to ještě nezkoušela, ale spousta lidí ho v tom dělá. Já mám něco jako http://www.bing.com/images/search?q=moulinex%20mix%C3%A9r&qs=n&form=QBIR&pq=moulinex%20mix%C3%A9r&sc=2-14&sp=-1&sk=&ajf=10#view=detail&id=F8BFEFE073BADC1361F5805B52A5448011A66F95&selectedIndex=5

      A prodávají Smoothie maker a to je hezky malé a je to přímo na smoothie a to v čem se mixuje se dá zavřít a vzít s sebou.

      A prodávají je od 400 Kč a jsou malé. Odkaz tady http://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=smoothie+maker&min=&max=&o=3

      Vymazat
  2. Super. Já mám smoothie moc ráda, zeleninové jsem nikdy neměla, připadala bych si, jako bych pila salát :D Ale do ovocného si přidávám baby špenát aby se neřeklo. Ten můžu na jakýkoliv způsob.
    Psyllium máme doma tak ho tam taky zkusím přidat, díky za tip. Jinak tě už sleduji na IG a teď i taky, jsem ráda, že jsem na tebe narazila =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě těší. Jinak ono v tom zeleninovém je také ovoce pro lehkou sladkost. Ted jsem dělala právě špenát, jablko, mrkev, okurka, banán a zakápla citronem a mě to chutná, ale u prvního drinku se každý oklepe a pak řekne, mno ono to není zase tak hrozné a vlastně mi to chutná :-)

      Vymazat
  3. Ahojky, zas som objavila nieco uzasne, super ;). Kde pls kupujes tie tluste brcka? Dakujem a uz sa tesim na zajtra rano, bude sa mixovat!
    Misa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky Míšo, kupuji je v IKEA. 100 ks stojí asi 30 Kč. Takže jako zadarmo :-)

      Vymazat
  4. Krásný večer, dnes jsem našla blog a dnes piju sedmý den zelené smoothie a jsem spokojena na IG postuju:-) těším se až začnou zeleninové trhy to bude krása.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc, já se už také nemohu dočkat. sice trhy už jsou ale nabídka ještě není taková jako v létě :-)

      Vymazat
  5. A kolik čeho se tam dává nikde jsem nenašla poměr kolik jogurtru, psylia, ovoce atd.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Protože tohle jsou pouze inspirační nápady. Když půjdeš ke mě na blog tak vpravo nahoře je rubrika smoothie. V té jsou nějaké recepty a postupně přidávám. Nafocených mám dalších 18, takže budu doplňovat :-) A nebo jestli máš instagram, tak na mém profilu mám fotky smoothie a u každého je recept :-)

      Vymazat
  6. ahojky, když já vstávám tak všichni ještě spí :( myslíš že by mi vydržel i pěkně přes noc v lednici ? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, tento problém má většina z nás. Proto odpovídám ano. Třeba můj brácha to tak dělá každý den. Většinou si bud nakrájí suroviny do mixéru a pak jen promixne. A nebo promixuje večer a ráno si to jen protřepe. Samozřejmě počítej, že se barva může lehce změnit, ale to vůbec nevadí :-) Tak jen do toho a pokud máš instagram tak se poděl o své fotky pod hashtagem rannismoothie a ceskesmoothie :-)

      Vymazat
  7. Ahojky moooc moooc prosím.Máš někde recepty na zeleninové Smoothie vhodné na odpolední pití cca 16h .Četla jsem že ovocné by se mělo pít max do 15h pak už jen zeleninové.Tedy ten kdo se snaží hubnout.Jsem začátečník a smoothie si dávám ráno s oves.vločkami jako snídani.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na blogu v hlavní liště je rubrika smoothie tak tam :-)

      Vymazat
  8. Ahoj, co jsi napsala o smoothies, je všechno pravda. Viděla jsem ale nedávno zajímavé video, kde jeden výživový poradce pochybuje, jestli bez aktivního žvýkání dochází ke správnému nastartování trávícího procesu. Minimálně k tvorbě slin a smíchání tekuté potravy s enzymy ve slinách nedochází. Osobně si proto pár kousků zeleniny (nejčastěji mrkvičku) nechám nerozmixovanou, a přikousnu. Nevím, jestli je to k něčemu dobré, ale zní mi to logicky. Co myslíš Ty?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Kačí,
      určitě je to pravda. Já o tomhle píši v mé knížce o smoothie, která vyjde v říjnu.
      Jde o to, že pro lidské tělo je nejpřirozenější kousání. Aktivují se sliny a celkově se jídlo lépe nebo spíše přirozeněji tráví.
      Jenže 50% denního přijmu potravy by měla být zelenina v syrovém stavu a to téměř nikdo není schopen sníst (já ano, občas to mám i nad limit, ale zase mi chybí maso a tak). A tak je dobré smoothie. Protože jedním nápojem jsi schopná zvýšit tu denní dávku a ještě způsobem, který pro tebe nemusí být tak protivný, jako kousání celého talíře zeleniny. Ale celkově je to o zdravém uvažování a rozumu. Pokud jíš dostatek zeleniny, tak smoothie úplně vynech nebo si ho dej jen občas. A naopak, pokud víš, že té zeleniny jíš málo, tak si udělej smoothie a klidně ještě salát :-) je složité to takhle popsat v jednom komentáři, ale snad chápeš, jak to myslím :-)

      Vymazat
  9. skvely clanok a super tipy, to je mojich 13 receptov, :) nech sa paci vyskusajte http://www.96boats.com/15-best-smoothie-recipes-which.html

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj, můžu se zeptat proč tvůj instagram účet neexistuje? Chodím jsem pro velkou dávku inspirace a líbí se mi tvoje fotky! Veká škoda, jestli ti ho zrušili...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaký myslíš? Mám smooth.cooking a nebo ceskesmoothie :-)

      Vymazat