PEČENÁ KRKOVICE NAPÍCHANÁ ČESNEKEM A BYLINKAMI

Podzim nám hraje všemi barvami, ale tou hlavní je oranžová. Tu prostě vidíme všude. Vždy, když přijdu na farmářské trhy (což je každý víkend), tak už z dálky na mě tato vyzývavá barva křičí: "kup si mě". A na čem jiném se v této objevuje nejvíce, než na dýni.

S dýní stále vymýšlím nové a nové recepty. Téměř všechny naleznete u mě na blogu. Jsou jak na sladké koláče či muffiny, tak na polévky, těstoviny, noky atd.

Jednoho dne jsem seděla v práci a manžel se mě ptal, co bude dnes k večeři. Jelikož jsem den předem dělala pečenou dýni s noky, tak jsem zbytek té pečené dýně měla v lednici. Tak jsem mu řekla, ať dá vařit dvě brambory a uděláme takový hokus pokus. Uděláme bramborovo-dýňové pyré.

Receptů na dýňové pyré jsem viděla spoustu, ale všechno to bylo pouze z dýně. Mě osobně přijde dýně taková těžká, jakoby mastná, nevím, jak to přesně popsat, tak jsem ji odlehčila trochou brambor.

Výsledek byl více než dokonalý. Posypala jsem ji praženou cibulkou a pojídala jen tak, bez masa.
Proto jsem potom o víkendu jí udělala znovu, upekla flákotu krkovice a vše nafotila. Tenhle recept si nemůžu nechat jenom pro sebe.

Doba přípravy: 15 minut + 15 minut pečení
Náročnost: malá
Počet porcí: 8
INGREDIENCE:
  • 1 kg vepřové krkovice
  • 10 stroužků česneku
  • snítky rozmarýnu a tymiánu
  • 2 velké cibule
  • 1 polévková lžíce másla
  • sůl, pepř

Postup aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si "prošpikujeme" krkovici česnekem a bylinkami. Takže úzkým nožem uděláme díry do masa.
 Poté do každé díry vložíme česnek...
 ...a bylinky. Dělejte díry hluboké, aby byl česnek a bylinky i uvnitř masa. Když máme vše napíchané v mase, vezmeme si provázek a maso pořádně svážeme. Bude poté krásně šťavnaté.
Poté si na plotýnce rozpálíme pekáče nebo hrnec, vložíme na něj máslo, na proužky pokrájenou cibuli a rozmarýn.
Po chvilce na cibuli vložíme maso, aby se nám zatáhlo ze všech stran a šťáva zůstala uvnitř. Vždy cca po 1 minutě maso otočíme, aby bylo zatáhnuté ze všech stran.
Když je maso zatáhnuté ze všech stran, tak ho podlijeme sklenicí vody, osolíme, opepříme a vložíme ho do trouby předehřáté na 170 stupňů. Pečeme cca 1 hodinu.
Po celou dobu maso poléváme šťávou, která se nám tvoří pod masem.

Po hodině vyndáme pekáč z trouby.
 Maso přendáme na talíř a vyčistíme si výpeček z masa.
 Vezmeme si mísu a cedník a šťávu přecedíme.
Poté ještě cibuli co nejvíce propasírujeme do šťávy. Děláme to dolní stranou lžíce, kterou třeme do cedníku a vmačkáváme cibuli do cedníku.
Nakonec čistou šťávu ochutnáme, dosolíme, dopepříme (já nemusela dochucovat) a nalijeme zpět do pekáče.
Nakonec z masa sundáme provázek, pokrájíme ho na plátky a můžeme podávat.


K tomuto masu se velmi hodí úžasná bramborovo dýňová kaše, ale pokud není sezóna dýně, zkuste dýni nahradit mrkví a postupujte stejně, jako v tomto receptu na dýňovou kaší. Recept ZDE.


10 komentářů:

  1. Přísahám Bohu, že mi tečou sliny po klávesnici! Vypadá to opravdu luxusně, maso krásně šťavnaté a nápad smíchání dýňového pyré a brambor je také velmi kreativní! :) Fuuuu, sice jsem po večeři, ale mé chuťové pohárky volají po tomto :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tento vzkaz mě hooodně pobavil a potěšil :-) Nejlepší na tom je, že je to minimálně pracné a přitom naprosto dokonalé. Maso se akorát prošpikuje, nechá zatáhnout, podlije a už se peče samo. A současně s ním se peče dýně a vše se akorát rozšlehá a maso nakrájí. Úžasné i jako pohoštění pro více lidí :-)

      Vymazat
  2. Skláním poklonu, teď jsem to dělal jako slavní oběd a moc se to povedlo a mělo úspěch!!! děkuji za inspiraci!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petře to je krásná z práva. A opravdu mě těší, že podle mě vaří i chlapi :-)

      Vymazat
  3. Tak tohle pripravim za tyden na oslavu narozenin meho manzela ;-) snad se to povede. Uz se moc tesim na vysledek :-)) dekuji za inspiraci. Jo a jeste tvoji dynovku s pomerancem :-) super podzimni menu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petul je to super volba. Držím palce, ať se to povede, jak si přeješ a přeji vše nejlepší manželovi :-)

      Vymazat
  4. Mňáááám, píšu si a v neděli připravím k obědu. Miluju podzim a dýně ♥ díky Hanka

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj, neměl by někdo nějaký typ či trik jak poznat, že je maso opravdu propečené? Recept se mi velmi zalíbil a ráda bych ho uvařila příští víkend na oslavě, ale vždy jsem nervózní z pečení masa v celku, tak většinou volím nějaké plněné kapsy či závitky. Předem děkuju :) Začínající hospodyňka Jindřiška ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Jindřiško, já jediné, co dělám, že zkusím do něj v nejhorším říznout. Ale chápu tvé obavy. Pak leda koupit teploměr.

      Vymazat