Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

úterý 11. října 2016

DÝŇOVÁ KAŠE / DÝŇOVÉ PYRÉ


Podzim nám hraje všemi barvami, ale tou hlavní je oranžová. Tu prostě vidíme všude. Vždy, když přijdu na farmářské trhy (což je každý víkend), tak už z dálky na mě tato vyzývavá barva křičí: "kup si mě". A na čem jiném se v této objevuje nejvíce, než na dýni.

S dýní stále vymýšlím nové a nové recepty. Téměř všechny naleznete u mě na blogu. Jsou jak na sladké koláče či muffiny, tak na polévky, těstoviny, noky atd.

Jednoho dne jsem seděla v práci a manžel se mě ptal, co bude dnes k večeři. Jelikož jsem den předem dělala pečenou dýni s noky, tak jsem zbytek té pečené dýně měla v lednici. Tak jsem mu řekla, ať dá vařit dvě brambory a uděláme takový hokus pokus. Uděláme bramborovo-dýňové pyré.

Receptů na dýňové pyré jsem viděla spoustu, ale všechno to bylo pouze z dýně. Mě osobně přijde dýně taková těžká, jakoby mastná, nevím, jak to přesně popsat, tak jsem ji odlehčila trochou brambor.

Výsledek byl více než dokonalý. Posypala jsem ji praženou cibulkou a pojídala jen tak, bez masa.
Proto jsem potom o víkendu jí udělala znovu, upekla flákotu krkovice a vše nafotila. Tenhle recept si nemůžu nechat jenom pro sebe.

Doba přípravy: 15 minut + 15 minut pečení
Náročnost: malá
Počet porcí: 6

INGREDIENCE
  • 600 g vydlabané oloupané hokaido dýně (1 malá celá)
  • 1 kg brambor
  • 1 lžička soli
  • cca 300 ml mléka
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Vezmeme celou dýni hokaido, vydlabeme ji a oloupeme od slupky.
(Hokaido dýně se běžně loupat nemusí, ale do kaše je lepší jí oloupat, aby kaše byla krásně jemná)
Dýni vyskládáme na dno pekáče, posolíme, opepříme, zakápneme olivovým olejem a dáme péct do vyhřáté trouby na 200 stupňů, dokud nezměkne. Což je cca 15 minut.
Dokud se nám dýně peče, tak si oloupeme brambory a dáme je vařit do osolené vody cca na 20 minut, aby byly měkké.

Když máme vše hotové, scedíme brambory, přisypeme k nim dýni, přidáme sůl a horké mléko, které postupně přilíváme.
Nakonec vše ještě ochutnáme a popřípadě dosolíme.

Nejlepší je podávat s opečenou cibulkou na másle!!!
Já k tomu pekla krkovici, na kterou Vám také připravím recept a dělala Dýňovou polévku, proto v pekáči byla i dýně se slupkou :-)


7 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. a můžu říct, že snad ještě lépe chutná. Já jsem se do té chuti naprosto zamilovala. Když mi zbyde od oběda, tak si ji posypu pouze takovou tou hotovou praženou cibulkou z Ikei a je to boží :-D

      Vymazat
  2. tečou mi sliny :D vypada to božsky a dobrý nápad na kaši

    OdpovědětVymazat
  3. A to maso jsi, Káťo, dělala jak??? Budu v sobotu hostit hordu 6-ti chlapů a vypadá krásně :)
    Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě jsem nenapsala recept, ale dnes ho vydám :-) Je to strašně snadné a bylo výborné :-) a přesně pro tolik lidí dokonalost...

      Vymazat
    2. Recept je na blogu :-)
      http://www.smoothcooking.cz/2014/12/pecena-krkovice-napichana-cesnekem.html

      Vymazat
    3. Paráda, moc díky, vyzkouším :) Markéta

      Vymazat