MAKRONKY / MACARON

Tak a je to tady. Můj osudový okamžik a to recept na makronky. Tak dlouho jsem je odkládala a hledala výmluvy, proč je nedělat, až jsem je stejně udělala.

Pro ty, kteří nevědí, co taková  makronka je (ano stále tu tací jsou), sepíšu pár řádků na úvod.
Za prvé, je velmi důležité si neplést Macaron a Macaroon. Macaron neboli makronka je sladká francouzská barevná pusinka a Makaroon neboli Makarón je kokoska:-) Ale pak tu ještě máme Macaroni a to je těstovina :-D
Makronka je francouzská sladká pusinka na bázi cukroví vyráběná z bílku, cukru, mandlové moučky a pro ní typického barviva.
Obvykle se plní krémem z mascarpone, ganache krémem nebo marmeládou.
Název je odvozen od italského slova "macarone" neboli pusinka.

Vzhled:
Skořápka musí být na povrchu hladká, lesklá a křupavá, po obvodu musí být tzv. sukýnka s rovným dnem a vnitřek je vláčky a krásně se rozpouští v ústech.

Příchuť:
Makronky se vyrábí v neomezené škále chutí, které sahají od tradiční malinové, citrónové, pistáciové, kokosové, čokoládové a karamelové po nové jako matcha a třeba husí játra (brrr tuto informaci jsem se dočetla na internetu).
-------------------------------------------------
Teď matně přemýšlím, kdy jsem makronku jedla poprvé. Myslím, že mi ji přinesla moje švagrová, která mi vždy nosívala "novinky" na trhu. Určitě byla z Paul-a.
Mnozí je kritizují, že je to přeslazený cumel, což jsem dle barvy také očekávala, ale opak byl pravdou.

První zakousnutí do křupavé krustičky a poté průnik do krásně vláčného vnitřku doplněného krémem, mě tak uchvátil, že jsem nezůstala u jedné. Musela jsem postupně sníst celé balení.

Z mého blogu nebo spíše asi Instagramu jste si mohli všimnout, že jsem takový "francouzo-fil", prostě maniak do Francie a všeho, co se jí týká. Za posledních x let jsem trávila, jak letní, tak podzimní či jarní dovolenou právě ve Francii. Navštívila jsem Paříž, Dijon, Lyon, Nice, Monte Carlo, Monaco, Cannes, Marseille a některé několikrát. A všechny cesty mě vždy dotáhli k obchodu plného makronek.

Co mě opravdu potěšilo, že kvalita makronky je stejná, jak v Praze, tak třeba v Paříži, což se u jiných delikates říci nedá. Například taková tartaletka v Paul-ovi ve Francii a ČR je naprosto odlišná, samozřejmě v ČR ochuzená, nedotažená a přitom cena stejná.

-------------------------------------------------
No a proč jsem se vrhla na výrobu  makronek až nyní? Když člověk tak nějak "umí" vařit a péct, tak ho to na jednu stranu strašně těší, protože vidí, že ostatním chutná, ale na druhou stranu, už sám ztrácí chuť k jím vyrobenému jídlu. Nevím, jak Vy, ale já to tak prostě mám.

Například, dříve jsem naprosto milovala cupcakes. Byl to pro mě svatý pokrm a kdykoliv jsem ho viděla, tak jsem si ho dala. A teď? Už mě to nijak "nerajcuje". Kolikrát jich napeču několik desítek a nesním ani jeden. Vlastně je to už téměř pravidlem.

Takže z tohoto důvodu jsem si jasně zakázala několik jídel či dezertů se učit. Patří do nich třeba dobře udělaný hovězí steak (ano, včera jsem to porušila) a zmíněné makronky. Na tyto dvě věci jsem jasně chodívala pouze do vyhlášených restaurací či kaváren a nechtěla se je učit, aby mi u nich neklesla "hodnota".

Mno ale jelikož mnoho z Vás mi psalo, že chcete recept, dokonce jedna slečna (teď si nevzpomínám která, ať se klidně připomene) mi psala, že je má v plánu hodně dlouho, ale čeká na recept ode mě (to mě strašně potěšilo), tak jsem se do nich pustit musela!

A včera se tak stalo. Trošku jsem si to ale zjednodušila. Máte totiž dvě možnosti. Buď si vložíte na plech pečící papír a děláte skořápky od oka a nebo si koupíte silikonovou podložku a máte jednu, jako druhou.

Já jsem si rovnou zakoupila celý kit/sadu v mém momentálně velmi oblíbeném obchodě s tématickým názvem Bavíměvařit.cz :-) V rychlosti jenom vypíchnu tento  obchod. Mě se na něm strašně líbí, že zde mají vše naprosto kvalitní a hlavně většinu výrobků od firmy, ve které daný výrobek byl vynalezen. Má to tedy svou historii a hlavně kvalitu.
Mám od nich už několik věcí i tuto sadu na makronky a se vším jsem naprosto spokojená.

Takže úvod si myslím, že byl více než dlouhý a tak už pojďte si ty makronky vyrobit...
 

Doba přípravy: 30 minut + 60 minut odležení + 25 minut pečení
Náročnost:    velká
Počet porcí:  25 naplněných / 50 skořápek

INGREDIENCE:

Rozvar:
  • 75g vody
  • 230g cukru krupice
  • barvivo
Na makronky:
  • 170 g bílků
  • 230 g mandlové moučky
  • 230 g moučkového cukru

Náplň:
Poprvé jsem je plnila marmeládou, při dalším pokusu si zkusím s krémem více vyhrát :-)

Postup aneb jak jsem postupovala já:
Rozvar:
V kastrůlku na středním ohni si svaříme vodu, barvivo a cukr do konzistence sirupu.

Postup na makronky:
Začneme šlehat 85g bílků. Jakmile se začne tvořit sníh, tak začneme postupně přidávat horký cukrový rozvar. Stále mícháme na nejvyšší stupeň, až vyšleháme tuhý sníh. Ten necháme vychladnout.

Ve druhé míse smícháme mandlovou moučku, moučkový cukr a zbylé bílky.

Do směsi přidáme třetinu vychladlého barevného sněhu, promícháme a přidáme zbytek barevného sněhu. Vše promícháme a mělo by nám vzniknout polotekuté těsto.
Těsto přendáme do zdobičky nebo cukrářského sáčku s hladkou trubičkou jako nástavec.
Já jsem si vložila pouze podložku na plech, ale pokud ji nemáme, vložíme pečící papír.
Nyní budeme pomalu nanášet těsto. Já jsem vždy udělala kolečko cca 0,5 cm od okraje a vyplnila ho. Ono se to pomalu krásně rozteklo do okrajů. Pokud to nedoteklo do okraje, tak jsem ke kraji přidala ještě trochu krému.

Pokud nemáte tuto silikonovou podložku, tak dávejte pozor, aby kolečka byla dostatečně daleko od sebe a byla stejně velká.
Pokud máme těsto nanesené, tak vezmeme celý plech a pořádně s ním klepneme rovnoměrně o stůl. Tím vyklepneme bublinky z makronek. Byly by pak nevzhledné a tímto získají krásně hladký povrch.

Tady jenom malá vsuvka k tomuto aplikátoru. Jedna bloggerka okomentovala můj Instagram a říkala, že si myslí, že v tomto aplikátoru musí být spoustu krému, který se pak vyhodí. Jak můžete vidět na další fotce, tak jsem nevyhodila nic. Jen jsem si ten úplný konec nechala stéci dolů :-)
Teď necháme makronky odpočinout. Povrch musí zaschnout. Já je nechala něco kolem 30ti minut. Ale poznáte to tak, že když se jich dotknete, tak povrch bude gelový a nebude se lepit k prstu.
Mezi schnutím si dáme předehřát troubu na 140 stupňů a hlavně bez horkovzduchu a oboustranně.
V tuto chvíli jsou makronky perfektně připravené k tomu, jít do teplíčka do trouby. Pečeme je 20 minut. Tato chvíle je nejhorší, protože i když vše vypadá a působí dokonale, může se vše pokazit. Skořápky mohou popraskat, zmatnět či se nevytvoří sukýnka. Proto doporučuji si sednout vedle trouby a modlit se ke komu chcete :-)

Po 20ti minutách makronky vytáhneme z trouby, hlavně na ně nesaháme a necháme pořádně vychladnout. Pokud se je budete snažit přesunout z plechu, odloupnout, tak se vše pokazí.
Když jsou skořápky studené, tak je začneme odlupovat. Jelikož tohle byl můj první pokus, tak jsem se s krémem nevyráběla. Šlo mi hlavně o danou skořápku a také už bylo hodně pozdě. Tohle byl můj tréning na Vánoce, takže jakmile se do nich vrhnu znovu, napíši Vám různé varianty náplní.
 
Já je tedy namazala marmeládou z lesních plodů.

Tak a teď všem držím palce a chci vidět fotky finálních výtvorů. A pokud se nepovedou, tak se nestresujte, stejně jde nakonec o chuť a určitě se povedou příště nebo příště nebo příště :-)




25 komentářů:

  1. Krásný článek, krásné makronky, povedly se ti, už na insta jsem obdivovala hlavně barvu :).

    jen jedna malinkatá "technická" :) - macaroon (i podle té fotky, co je na tom obrázku) je "kokoska" a macaroni jsou těstoviny :) ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ha ha, já si říkala že to je divná těstovina :-D Asi by stálo za to, to dovygooglit a opravit. Děkuji za dodatek :-D

      Vymazat
  2. tedy musím říci, že je máš jako když tiskne, já je jednou dělala a tak povedené nebyly :( ale asi jim příště musím dát více lásky

    SISTERSHOODS

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu. Strašně záleží na troubě a receptu. Každému hlavně sedne jiný recept. Mě tedy na těch domácí fascinuje, že čím jsou starší, tím jsou křehčí. Naopak oproti kupovaným, ty za pár dní jsou jako kámen. Tak přeji hodně sil do dalšího odhodlání :-)

      Vymazat
  3. Jsou aboslutně k sežrání! Nikdy jsem je upřímně nejedla a ani mě příliš nelákaly, právě kvůli barvivům, ale musím se přiznat, že takové domácí, kde člověk ví, co do nich dá, mají své kouzlo :) Tak třeba se k nim někdy dostanu ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě naopak ta barevnost lákala, neříkám, že se tím musím tláskat denně, ale jako dárek někomu či na Vánoce jako cukroví proč ne. A občas si koupím ke kávě jednu. Moje nejoblíbenější je ale kokosová a ta žádné barvivo nemá, tak zkus právě tu :-)

      Vymazat
  4. Miluju makronky. Tenhle recept jsem vyzkoušela jen jako místo kokosek,které dělám, protože mi zbydou po pečení cukroví bílky. Takže jsem místo mandlové mouky dala kokos. A jsem také nadšená. Je jasné, že nejsou tak krásné a ani ne tak dobré, ale každopádně oproti normálním kokoskám nepřekonatelně lepší. Dávala jsem do nich vanilkový krém. Mají také křupavou skořápku a měkoučký vnitřek.
    Ještě bych vám ráda dala tip, kde koupit zmiňovanou silikonovou podložku a plničku 5x levněji, než na českém webu, a přitom je to úplně to samé, i barevně. Je to ebay. Stačí vyťukat silicone macaron:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak přesně tento plán mám také. Chci udělat kokosky ala makronky. Kokosky jsou totiž moje nejoblíbenější české cukroví a když jsou ještě polité čokoládou...omomom...Tady je chci naplnit čokoládou. Akorát mě napadlo ten kokos zamrazit a pak pořádně nasekat v robotu také do moučky, aby byl jemnější. Uvidíme co to udělá. Každopádně děkuji tip a určitě to vyzkouší i další lidé :-)

      Vymazat
    2. Zkoušela jsem také kokos nasekat, ale mám jen tyčový mixér a kokos začal vlastně olejnatět, tak jsem toho nechala a dala ho tam celý (strouhaný).
      A jen tak mimochodem, makronky z kokosu byly tak výborné, že už jsme je s přítelem všechny snědli a teď musím dělat další várku:-)

      Vymazat
    3. Ja vcera delala svetle modre se stribrnymi trpytkami a byly vyhlaseny jako top cukrovi letosniho roku :)

      Vymazat
  5. Makronky vypadají úžasně! Jsem stejným jejich velkým milovníkem a díky tomu jsem je několikrát zkoušela i doma, ale vždycky z toho "vylezly" nevzhledné hrudky. Potřetí jsem si už řekla - Dost, končíme! :)
    Ale teď koukám na váš recept a mám chuť se do nich pustit ještě počtvrté!

    Mohla bych se vás tedy jen zeptat, kde kupujete mandlovou mouku?

    Děkuji! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, kupuji ji v cukrářských potřebách na internetu. Většinou to prodávají sice po kilu, ale cena je mnohem nižší. :-)

      Vymazat
  6. Máš i nějakou verzi receptu, kdy se makronky nebarví? Případně dal by se místo krupicového cukru použít kokosový? Ráda bych si je zkusila cvičně upéct, ale sakra mám z makronek strach. To je teprve výzva.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak pouze nepřidávej barvivo. Dělám to třeba když dělám kokosové. Nebo jsem dělala čistě bílé a plnila slaným karamelem. To bylo také skvělé.
      S tím cukrem bych byla opatrná. Makronky jsou hodně specifické a náročné. Stokrát se ti mohou povést a pak dvacetkrát ne. Je to hodně o vajíčkách, postupu, troubě. Takže bych se raději držela receptu :-)

      Vymazat
    2. A do těch kokosovych davas nejaky kokosový krém? Promin, že se pořad vyptavam, kokosové bych právě chtěla zkusit, ale nenašla jsem nějaký vhodný recept. :\

      Vymazat
    3. Ano dávám kokosový krém. Ale ještě jsem nenašla nějaký top. Snažím se dělat krémy hlavně z oříškových másel. Ale třeba je i výborný z kondenzovaného mléka. Ale to už je na mě dost sladké. Marmelády také nedávám. To je vážně cumel. Zkus se podívat na kitchenandthecity.cz ta dělá makronky často a dokonalé, tak třeba nejdeš inspiraci u Péti :-)

      Vymazat
  7. Doporučuji krém ze slaného karamelu :) vynikající záležitost! Ochutnáno na prague cake festivalu a bomba ♥
    Monča :)

    OdpovědětVymazat
  8. Tak nevím, kde se stala chyba,ale těsto spis připomíná křehké, před zpracováním do koupe. Tekuté vůbec není... :( Mám tu mísu plnou žluté drobenky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě hodně mrzí. To jsem ještě neslyšela, že by se někomu stalo. Ale je fakt, že makronky jsou jedna velká záhada a to že se jednou povedou může znamenat, že poté se nepovedou třeba stokrát :-(

      Vymazat
  9. Nejskvělejší recept, který jsem kdy zkoušela. Nikdy se mi nepodedly tak krásné. Moc děkuji. Helena

    OdpovědětVymazat
  10. Krásný recept,o makronky jsem se pokoušela už několikrát,ale většinou jsem z nich měla spíš něco jako mandlové sušenky,chutnali docela dobře,ale makronkám se to nepodobalo ani trošku.Neměli žádnou sukínku ani nestouply a to jsem vše dělala podle receptu.Nemáte nějakou radu?

    OdpovědětVymazat
  11. Zřejmě už nikdo neodpoví, ale zkusím. Když chci dělat z jedné dávky více barev, jak na to? Děkuji za odpověď. V.

    OdpovědětVymazat