PELMENĚ / пельме́ни

Jelikož rodina mého manžela pochází z Ruska, tak je skoro mojí povinností mít na blogu nějaký ruský recept. Vlastně ani nevím, co z toho, co jsem u nich doma jedla je typicky ruské.
 
V Čechách také říkáme, že naše typické jídlo je svíčková a přitom svíčková nepochází z Česka. Boršč známe také ruský, ale přitom ukrajinský a "nedejbože" český :) Je tu ale jedno jídlo, které je národním jídlem Slovanů (obyvatel z východní Evropy), není typicky ruské, ale není Rusa, který by ho neměl v mrazáku. Jsou to pelmeně.
 
Tyto knedlíčky můžeme znát z Číny jako "wontony", z Ukrajiny jako "vareniky" a z Ruska jako "pelmeně" a všechny spojují ingredience a podobný tvar. Vyrábí se z těsta (mouka, vajíčko, voda) a plní se hlavně masem (kombinace mletého hovězího, jehněčího a vepřového), ale také zeleninou či ovocem, jako višněmi.
 
Můžeme si je koupit již hotové a to v každém obchodě s ruskými potravinami, ale viděla jsem je i např. v Kauflandu (tam ta kvalita je ale všelijaká). Nejlepší však je vyrobit si je doma. Víme tak, co v nich je a můžeme si do nich dát jen to, co máme opravdu rádi.
 
A co k tomu potřebujeme? Ze začátku nám postačí ruce, váleček a sklenička. Vyválíme si z těsta tenkou placku, vykrojíme si skleničkou kolečko, na které naneseme náplň, placku přeložíme napůl a okraje spojíme prsty do nepropustného švu. Do této aktivity můžete zapojit celou rodinu a máte zábavu na mrazivé zimní víkendy :-)
Je ale možné si koupit tzv. "pelmeňovač". S tím je výroba rychlejší, komfortnější, ale vzhled už není tak domácký, či spíše velkovýrobní.
Já ho doma mám a ve fotopostupu uvidíte, o čem mluvím. Kdybyste měli zájem, poradím Vám, kde ho můžete sehnat :-)
 
Pelmeně si můžete rovnou uvařit nebo zamrazit. Pak je jistota, že během 10ti minut máte večeři na stole. Servírování je již na fantazii. Nejčastěji se však podávají polité máslem a se zakysanou smetanou. Já je osobně miluji i s majonézou či dijonskou hořčicí :-)
 
Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 230 ks

INGREDIENCE NA MASOVÉ PELMĚNĚ:
Těsto:
  • 1 kg hladké mouky
  • 3 vejce
  • cca 0,5 l vody
Náplň:
  • 0,6 kg kvalitního hovězího masa (nejlépe vlastnoručně namletého)
  • 0,4 kg kvalitního vepřového masa (nejlépe vlastnoručně namletého)
  • 1 vejce
  • 50 g másla
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř, bylinky
 
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Těsto:
Do velké misky vložíme mouku a vajíčka a trochu vody. Vše důkladně hněteme, chce to trpělivost a výdrž. Vodu přiléváme dle potřeby. Těsto musí mít konzistenci jako modurit, trochu žvýkačka. Prostě být pružné, hladké a nelepkavé.
Těsto si vložíme na prkénko, přikryjeme miskou a necháme odpočinout, než si připravíme náplň.
 
Náplň:
Rozpálíme si pánev, přidáme máslo a na minikostičky pokrájenou cibuli a restujeme. Vezmeme si větší misku, do ní vložíme maso, vejce, prolisovaný česnek, bylinky, sůl, pepř.
Když je cibulka zlatavá, stáhneme ji z plotýnky a necháme vychladnout. Poté ji přidáme k masu a vše důkladně propracujeme.
 
Teď si vezmeme kousek těsta a vyválíme si tenkou placku. Posypeme si pelmeňovač hladkou moukou a těsto přeneseme na něj.
A ihned si vyválíme stejně velkou druhou placku.
Rukou lehce zamáčkneme těsto do ďolíčků pelmeňovače a vkládáme do každého ďolíčku kuličku masa.

Vezmeme druhou placku a položíme ji na pelmeňovač plný masových kuliček. Dlaní zatlačíme kuličky do dírek pelmeňovače a přejedeme válečkem. Děláme to velmi důkladně a silou. Potřebujeme pelmeně protlačit skrz dírky a proříznout hrany pelemeně.

Poté odloupneme zbytečné okraje těsta. Vezeme pelměňovač  a vyklepáváme pelemeně. Když to nejde bouchneme krajem pelmeňovače o váleček a zkusíme je vymlátit :-)
Vypadnou nám takhle krásné a pravidelné pelmeně. Ty si poskládáme na prkénko a vložíme na mrazák. Samozřejmě v případě, že je chceme zamrazit. Až když jsou aspoň po okrajích zamražené, tak je můžeme přendat do pytlíčků. Jinak by se nám slepily.
Pokud si je chceme uvařit, tak si naplníme hrnec vodou. Já do vody přidávám Podravku či jiné koření. Ale můžete pouze bobkový list, nové koření a sůl. Těsto chytne trošku chuť po vodě.
Hrnec dáme vařit a když voda bublá, nasypeme do ní pelmeně. Až vyplavou na povrch, tak vaříme ještě cca 5 minut.
Poté scedíme a podáváme polité máslem, posypané pažitkou a přidáme zakysanou smetanu, majonézu, hořčici či jinou omáčku. Můžete si vyrobit domácí česnekovou nebo rajčatovou salsu.






 


13 komentářů:

  1. Ahoj, pelmeně dělám poměrně často, jsou výborné a dělám jich vždycky víc, zmrazím, a mám pro manžela vždy hotovou večeři ;))

    Kde se prosím dá sehnat ten pelmeňovač? Koukám, že je to velmi šikovná pomůcka!

    Sororessa
    A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je více variant. Buď přímo v Rusku. Můj manžel tam zrovna v pondělí jede, tak může přivést.
      Druhá varianta je, že mohu objednat přes jednoho dodavatele. Stojí 400 Kč za plastový. Ten litinový, který mám já je dědictví a to je strašně drahé. Takže pokud máš zájem, můžeme se dále domluvit :-)
      Možná i ruské obchody zde v ČR budou nabízet, ale to jsem se ještě neptala. A tam to bude také určitě dražší.

      Vymazat
  2. Ha, tak ty si budu muset udělat .. vypadají fakt luxusně, úplně mi děláš chutě :D http://cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to ráda slyším, potom pošli fotku :-) PS: pěkný blog.

      Vymazat
  3. Ajaj,tak tohle je velká dobrota,miluji se zakysanou smetanou polité máslem:-)))

    OdpovědětVymazat
  4. Jestli jste z Prahy tak mohu doporučit: bistro Váleček v Dejvicích - nejlepší pelmeně a vareniky! bistrovalecek.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Kačí,
    sleduji Tvůj blog už delší dobu, ale asi jsem nikde žádný komentář nenechala, ale tohleeee? Letos jsme byli na svatební cestě v Lotyšsku a tyhle pelmeni tam měli. V Rize to fungovalo jako "fastfood" a samoobslužná restaurace, přišla jsi, dostala jsi tác a nandala si do mističky různé druhy - mě nejvíc chutnaly ty vegetariánské, navíc je tam měly vařené ve vývary a teď mám na to hroznou chuť, když jsem je viděla u tebe!
    Musela jsem pořád přemlouvat novopečeného manžela, aby mě tam na ně každý den vzal. :D
    Asi to budu muset vyzkoušet, ačkoliv nesnáším vaření delší než 20 minut. :-/
    Měj se krásně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že pelmeně patří k jídlu, které trvá dlouho. Mají jednu velkou výhodu. Dají se krásně zamrazit. Takže vždy jednou za čas si uděláme pelmeňový den, zaprasíme celou kuchyň a uděláme se železný zásoby. Pak, když se nám nic nechce, tak si vždy jen vyndáme pár na večeři, uvaříme a je to. Takže zase v jiné dny to hodně šetří čas :-)

      Vymazat
  6. Forma na pelmene
    https://www.rajdelikates.cz/3271-forma-na-pelmene

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj Kačí,

    Jen bych chtěla upozornit na drobnou chybku. Na Ukrajině jsou to taky pilmeni, akorát se to píše a vyslovuje jinak. Varenyky jsou že stejného těsta, ale jsou plněný bramborovou nebo zelnou směsí :)
    Jinak děkuji moc za všechny jídelní inspirace xx

    OdpovědětVymazat