ŠALVĚJOVÉ NOKY


Když jsem si takhle jednou brouzdala po blogu Kichenstory.cz, tak jsem narazila na jejich Domácí bramborové noky se šalvějí. V tu chvíli se mi snad seběhly všechny chuťové buňky, které v puse mám a musela jsem si je uvařit také.
 
J + M jsou úžasní foodblogeři a každým receptem se mi trefí do chutě. Jejich šalvějové noky byly podávané s kachním prsíčkem. Já jsem ale využila dýňové sezóny a řekla si, že je udělám s pečenou dýní. Tento recept dělávám běžně s těstovinami, lístky šalvěje a sušenými rajčaty (recept ZDE).
 
Tentokrát jsem se rozhodla šalvěj zapracovat do noků, přidat pečenou dýni a zasypat parmazánem, posypat lístky šalvěje a polít rozpuštěným máslem.
 
Recept vyšel tak dokonale, že ho musím zařadit mezi své oblíbené recepty sem na blog. Zkuste to, celý recept naleznete ZDE. Teď jdeme ale na ty samotné noky, které si po uvaření můžete bez problému zamrazit.
 
 
Doba přípravy: 30 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 1,5 kg noků

INGREDIENCE:

  • 1 kg brambor (nejlépe typu B nebo C)
  • 0,5 kg hladké mouky
  • 2  vejce
  • hrst šalvěje
  • 2-3 lžičky soli
 
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si vyndáme veliký hrnec, vlastně ten největší, který máme, vložíme do něj brambory i se slupkou, zalijeme vodou, osolíme a dáme vařit.
Lepší je tohle dělat klidně den dopředu, aby brambory vychladli a šlo s nimi dobře pracovat.
 
Když se nám brambory uvaří a vystydnou, oloupeme slupku. A teď přichází ta nepříjemnější práce, budeme strouhat. Já využila robota a vlastně to nepříjemné ani nebylo a hotovo bylo za pár minut.
Do nastrouhaných brambor přidáme vajíčka, sůl a postupně zapracováváme mouku. Strašně záleží na druhu brambor. Možná Vám bude stačit jen polovina mouky. Proto zapracováváme postupně.
 
Těsto by mělo vypadat asi takto. Nemělo by se moc lepit, ale zase nesmí být tvrdý, jako kámen :)
Pokrájíme si šalvěj na kousíčky a rovnoměrně zapracujeme do těsta.
 
A teď přichází ta příjemnější práce. Mě to tedy baví. Jako malá jsem chodila na keramiku a tohle mi to trochu připomíná. Můžete zapojit i děti, proč ne, bude je to určitě bavit :)
Uválíme si válečky tlusté cca 1,5 cm.  
 
 Váleček si pokrájíme na cca 2 cm dlouhé nočky.
 A každý noček si zakulatíme.
Poté do nočku obtiskneme vidličku. Nebojte se, že každý noček je jiný, naopak je to kouzelné a je vidět, že jsou domácí.
 
A výsledkem jsou takovéto krásně nočky. Ty vložíme do vroucí, osolené vody vaříme cca 2 minuty, než vyplavou na povrch.
Poté je vyjmeme z vody, vložíme do mísy a přidáme kousíček másla, který důkladně protřeme mezi noky. Pak se nám nebudou lepit.
 
Noky můžete ihned podávat a nebo si je přendat do mističky a zamrazit. Pak stačí připravit omáčku, noky rozmrazit a máte večeři hotovou :)
 


Žádné komentáře:

Okomentovat