Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

pondělí 29. září 2014

JABLEČNÉ MUFFINY/CUPCAKES S KARAMELIZOVANÝMI JABLKY

 
Tak a máme tu další sezónní surovinu a to jablka. Vlastně ani nevím, zda jablka jsou sezónní, když je můžeme sehnat po celý rok a za rozumnou cenu.
 
O to vlastně lépe. Já osobně jablka miluji a spojení jablka a skořice je pro mě top. Jablka mi chutnají, jak teplá, tak studená.
 
O víkendu jsem pekla a vařila a pekla a vařila, protože jsem si řekla, že musím svůj blog inovovat a hlavně zdokonalit, co se fotek týče. Přecijenom to dělá půl blogu a já to vždy fotím po večerech mobilem.
 
Takže když venku svítilo sluníčko a bylo krásné světlo, musela jsem toho využít a udělat i tyto úžasné jablečné muffiny.
 
Doba přípravy: 20 minut + pečení 20 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 30 ks
 
INGREDIENCE:
  • 300 g jablek/2-3ks (vyloupaných, vykrájených)
  • 150 g hladké mouky
  • 150 g cukru krystal
  • 150 g Hery
  • 1 kypřící prášek
  • 2 lžičky skořice
  • 3 vejce (zvlášť bílky a žloutky)
Krém:
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1/2 šlehačky ke šlehání
  • 1 ztužovač šlehačky
  • 30 g másla (rozehřátého)
  • 50 g cukru moučka (dle chuti)
Zdobení:
  • 1 jablko
  • 3 lžíce cukru krystal
  • 10 g másla
 
Postu aneb jak jsem postupovala já:
Těsto:
Předehřejeme si troubu na 150 stupňů.
 
Oloupeme a vykrájíme si jablka. Poté nastrouháme najemno.
 
Oddělíme si vajíčka, do jedné misky dáme bílky se špetkou soli. Do druhé žloutky. Poté k žloutkům přidáme zbylé ingredience. Máslo doporučuji rozehřát. Lépe se zapracovává. A vše důkladně promícháme.
Nakonec si vyšleháme bílky do tuhého sněhu a opatrně vmícháme stěrkou do těsta.
 
Vysteleme si plech košíčky na muffiny a vléváme těsto do košíčku po okraj.

 Plechy vložíme do trouby a dáme péct cca na 20 minut, ale kontrolujeme. Musí být krásně zlatavé.
 Po vyjmutí plechu dáme důkladně vychladnout.

Mezitím si můžeme připravit krém:
Ušleháme šlehačku do tuha a přidáme ztužovač. Ještě celé prošleháme. Poté přidáme tvaroh, cukr a rozehřáté máslo a prošleháme naposledy.
Dáme do ledničky zatuhnout.

Jakmile jsou muffiny vychladlé, vložíme krém do zdobícího nebo igelitového pytlíku a zdobíme.

Poté si vezmeme jablka na ozdobu, oloupeme, vykrájíme a pokrájíme na mini kostičky.
Rozpálíme si pánev a na másle jablka orestujeme, nakonec přidáme cukr a cca 1 minutu karamelizujeme. Opatrně ať se karamel nespálí.

Jablka vkládáme na krém a posypeme skořicovým cukrem. (já spojila cukr moučka a skořici)









4 komentáře:

  1. Právě jsem muffiny dodělala a nemám slov ... jsou výborný, luxusní, famózní ... Jestli přítel nepřijde brzy z práce, tak je asi všechny sním sama.
    Jste skvělá kuchařka - cukrářka. Jinak jsem se asi stala závislou na Vašich receptech. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mám radost. Já je dělala minulý víkend a také jsem si připomněla, jak jsou úžasné :-)

      Vymazat
  2. Právě upečené dětem do školní družiny na Jablkobraní, spolu s jablky v županu. Děti jsou za hvězdy, díky za skvělý recept :)

    OdpovědětVymazat