VINOHRADSKÝ GURMET 2014

Nevím proč, ale nějaký víkend není, co dělat a jiný se sejde x food akcí. Bohužel tomu tak bylo i tento víkend.
V plánu jsem měla jít na Vinohradský gurmet, poté zajít na Prague cheesecake festival a završit to pivním festivalem na Náplavce.

Plán to byl hezký, to vskutku ano :) Ale při vstupu na náměstí Jiřího z Poděbrad a pokoupení pár jídel bylo jasno, zůstaneme tady.


Pomalu jsme si obešli stánek po stánku a koukali, co která restaurace nabízí. Jedna strana stánků byla zastoupena restauracemi a vařila a druhá strana nabízela potraviny jako koláčky, sýry, klobásky, zeleninu atd.


Pstruzi v parní údírně

Zástupci Chef parade
(to jsem byla lehce v údivu, protože zástupci firmy, která pořádá kurzy vaření mazali pouze chléb paštikou, ale aspoň kvalitní, to se musí nechat :)
 
Pekárna Kabát měla krásný velký stánek, ve kterým přímo před návštěvníky vyráběla a pekla koláče a další pečivo.



 
Ochutnávka náplní do koláčů

Nabídka francouzských klobásek a salámků

Český česnek, hned jsem si pár paliček koupila

I slovenské klobásy měli své zastoupení



Nakonec jsme zakotvili u italské restaurace Zlato co si dáš? Zaujala mě především tím, že u stánku stáli pánové, kteří mluvili napůl italsky a napůl česky.
Tak jsme se rozhodli, koupit ti to pravé tiramisu, ať tedy ochutnám, co ti Italové umí.




 Dále jsme ochutnali třešňový Cider. Nic moc tedy. Sladký cumel, který se do horka opravdu nehodí.
 

Ale co nás zaujalo, byla restaurace La Casa. Měla čerstvé suroviny chlazené na ledu, vařila převážně z mořských plodů a ryb. Vše bylo krásně naservírováno a co jsme zjistili i bezvadně chutnalo.

Do této restaurace určitě někdy zajdu. Poměr cena a kvalita, perfektní.




Takhle to začalo, jako ostatní jsme ze začátku posedávali na trávě a užívali si živé hudby, dobrého jídla a krásného počasí.


Francouzský quiche s chřestem, minestrone polévka, hruškový mošt se sodovkou a grilovaná chobotnička se salátem.


Minestrone...na to, že byla přímo od Italů, tak spíše taková česká, ale za tu cenu výborná :)


Quiche...na to, že byl také od Italů, tak chutnal jako našlehané vajíčko s chřestem. Možná to tak má být, ale když se do náplně nastrouhá gouda a přidá trocha slaniny, klidně té italské, tak je to naprostá dokonalost. Můj recept najdete ZDE a ZDE.


Jo ale tohle? To byla dokonalost. Chobotnička byla čerstvá, výborně dochucená a ogrilovaná. K tomu byla topenáda z paprik a rajčat a salátek zakápnutý výborným olivovým olejem.


Tohle byl hruškový mošt smíchaný s jablečným moštem a dolitý perlivou vodou. Do toho horka výborná záležitost.
 


Samozřejmě jsem neodolala a koupila si český česnek. Už mi téměř došel.








Tiramisu bylo jedno velké zklamání. Tiramisu dělám i doma a není to nic složitého, základem jsou dobré suroviny. Když je nepoužijete, vznikne toto. Na to, že to bylo ze stánku, který obsluhovali Italové a tak jsem čekala, že to bude to pravé italské, tak opak byl pravdou. Náplň byla pouze našlehaná šlehačka. Škoda...


Sedlčanské jahody...za půl den, co jsme tam strávili, jsme snědli 4 kg. 2 kg prodávali za 120 Kč. A lepší jahody jsem už dlouho nejedla. Velké, krásné a přitom šťavnaté a sladké. Palec nahoru, víc takových potkat na trhu.



Překvapením dne byl objev nové restaurace. Nezúčastnila se však Vinohradského gurmetu, ale prostě stála na rohu náměstí. Když se díváte směrem na kostel, tak je to první roh po levé straně.
Jmenuje se Le Caveau.
Je to malá francouzská kavárna, vinárna, ve které pečou vlastní bagety, prodávají sendviče, sladké, slané pokrmy. Když do ní vstoupíte, cítíte se jako ve Francii. Vážně...ale dost o Le Caveau, o tom Vám napíši sólo článek :)






A pár slov na závěr? Není nad tyto food akce. Vstup zdarma, živá hudba, úžasné jídlo za rozumnou cenu a k tomu příjemně nalazení lidé sedící na dekách, bundě či čistě na trávě. Nikdo si tu na nic nehraje a o to tu jde.

Přišli jsme původně před 12 hodinou a vyhnala nás až zima a tma. To svědčí o tom, že to bylo opravdu vydařené a už teď se těším na další ročník.

Tímto děkuji pořadatelům za skvěle odvedenou práci a také restauracím a stánkařům za výborné jídlo, hlavní dík patří návštěvníkům, bez nich by to nešlo.

Food akcím zdar!

4 komentáře:

  1. Prima článek, Katko. Jen bych měla připomínku k restauraci Le Caveau, která spíše bagetky kupuje a dopéká... :) Nebo alespoň některé :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jsme se tam bavili přímo s někým z personálu, postarší pán vypadající jako Francouz avšak hovořící česky a ten říkal, že byli na školení jak péct a vyrábět bagety přímo v Burgundsku a dováží si mouku a další ingredience a vyrábí je dle dané receptury. Ale možná mluvil o některých a některé jen dopékají.
      Příště až tam půjdu tak vše zjistím, protože tohle mě zajímá :)

      Vymazat
    2. Smoothie, abychom rozptylili veskere pochybnoste, tykajici se autenticity, zvu Vas do zazemi, kde muzete sama posoudit, jak to doopravdy je /napiste mi na fb/ pavlina z boulangerie Le Caveau

      Vymazat
    3. Jelikož jsem ve čtvrtek viděla, jak zavážíte opravdu obrovské kusy másla na croissanty, tak ráda zázemí navštívím a tuto nádheru ve výrobě nafotím (pokud to nebude vadit) a v mém článku o Vás rozptýlím nepravdivé informace. Určitě se ozvu. Děkuji

      Vymazat