BULGUROVÝ SALÁT SE ZELENINOU A VAJÍČKEM

Tento salát je jedním z prvních receptů zde na blogu. Je to salát, který nás doprovází na cestách, na piknicích, na výletech nebo třeba doma při večeři.

Znám plno lidí, kteří mu nedávali naději, ale po ochutnání si ho zamilovali a zařadili do svého stálého jídelníčku. Budete to i vy?

Doba přípravy: 25 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 7

INGREDIENCE:
  • 200 g bulguru
  • 4 lžičky olivového oleje
  • 3 rajčata
  • 3 mrkve
  • 1 salátová okurka
  • 1 paprika
  • 4 vejce uvařené natvrdo
  • dijonská hořčice
  • 6sušených rajčat bez oleje
  • šťáva z citronu
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Bulgur uvaříme do měkka v osolené vodě společně se sušenými rajčaty pokrájenými na kousíčky.
Já to vařila v rýžovaru. Tento tip doporučuji.

Do mísy si pokrájíme mrkev.
 Dále rajčata.
 Také papriku.
 Ještě okurku.
 Přidáme uvařený bulgur se sušenými rajčaty.
 Přidáme pokrájené vajíčko.
 Také trochu hořčice, olivového oleje, soli a pepře.
Promícháme a nejlépe podáváme druhý den proleželý a vychlazený.
Je to výborný salát, do školy na svačinku, do práce na oběd, na cesty nebo třeba napiknik.
CO JE TO BULGUR?
Bulgur je předvařená, nalámaná celozrnná pšenice. Získává se z pšenice tvrdé, kdy se zrno umyje, uvaří, usuší a podrtí na menší kousky.
Namáčením vznikají enzymy a dochází k částečné přeměně škrobů v jednoduché cukry, tím je bulgur stravitelnější a zrno biologicky aktivní.
Bulgur se obvykle nejí samostatně, používá se spíše jako součást různých pokrmů.
Chutná po oříšcích a voní po obilí.

10 komentářů:

  1. Dnes jsem si salatek udelala k obedu. Je vyborny! Ja si teda do nej pridala jeste kopr a dve lzicky jogurtu ;)

    OdpovědětVymazat
  2. To vypadá dobře :) Akorát když vidím, že se tam má přidávat olej, tak použiju ten z rajčat. Když se z něj přecedí koření, tak je na saláty moc dobrý. Ukládám si na léto, až bude zelenina v sezóně, aby byla dobrá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak přesně to dělám také. I když je dodělám a nepoužiji, tak si ho dám do lednice a pak třeba liji i pod cibulku na smažení :-)

      Vymazat
  3. Výborný! Miluji tam tu chuť citronu. :)

    OdpovědětVymazat
  4. proč nezveřejňujete příspěvky a neodpovídáte na ně?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zveřejňuji a odpovídám, ale chodím mi cca 100 do directu na ig, plus komentáře pod fotkami, plus facebook, plus tohle. Takže odpovídám vždy jednou za čas a naráz :-)

      Vymazat
  5. Vyzkoušeno, výborné. Díky za skvělý tip na léto :-)

    OdpovědětVymazat