Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

pondělí 19. května 2014

HOUBOVÉ RIZOTO

Také milujete to pravé italské matlavé rizoto? Vždy, když přijdete do restaurace a objednáte si ho, tak si říkáte: "Kéž bych si ho mohla udělat doma?".

Zde vám sepíši recept na žampionové rizoto, které je neuvěřitelně jednoduché a neuvěřitelně výborné.


Doba přípravy: 30 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 5

INGREDIENCE:
  • 200 g rýže Arborio (nejvhodnější rýže na rizoto)
  • olivový olej
  • 2 cibule
  • 100 g slaniny (nejlépe domácí z farmářských trhů)
  • 250 g žampiónů (nebo lesních hub)
  • 0,5 l zeleninového Konečně vývar/ nebo 1,5 l domácího vlastního
  • cca 1 l vody
  • sůl, pepř
  • parmezán či jiný tvrdý italský sýr
  • bylinky (rozmarýn, tymián)

Postup aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si odvážíme rýži.

Poté pokrájíme cibulku a zlehka, pomalinku ji orestujeme na kapce olivového oleje. Přidáme pokrájenou slaninku a dále restujeme.

Připravíme si vývar a naředíme vodou. Pokud máme svůj tak neředíme.

Tento vývar si dle návodu rozpustíme v horké vodě. Budeme potřebovat cca 1,5 litru. Já si to rozmíchám nejprve v litru a pak popřípadě dodělám.

Poté do pánvičky vložíme pokrájené žampiony, rýži a postupně zalíváme vývarem. Osolíme, opepříme.


Na vývar nespěchejte. Je lepší vždy dolévat po naběračce. Proto v této chvíli přichází ta "nejsložitější" fáze.
Stoupněte si k pánvičce a míchejte, pomalinku, ode dna, prostě si krásně hrajte se zrníčky rýže. Když voda začne mizet, přilijte další naběračku.

Končíme ve fázi, kdy je rýže měkká a rizoto lehce blemcavé.

Nakonec dochutíme sýrem, ten si nastrouháme na jemno a nasypeme do rizota. Přisypeme i bylinky. Já dávám pažitku nebo bazalku.

Vše zamícháme a můžeme podávat. Na talíři ještě posypeme sýrem.




Žádné komentáře:

Okomentovat