SVATOMARTINSKÉ ROHLÍČKY

Když se blíží 11. listopadu neboli Svatého Martina, tak začne doslova šílenství okolo husy. Všichni ji buď nakupují nebo si rezervují místo ve vyhlášené restauraci.

Jelikož bychom s Artym celou husu nesnědli, tak chodíme pravidelně do restaurace. Ale už se těším, až Tobínek bude větší a připojí se k nám třeba brácha s rodinou, sejdeme se, upečeme husu, rozložíme všechny dobroty na stůl a budeme hostit.
Letos jsem se ale konečně vrhla do přípravy Svatomartinských rohlíčků. Svůj vymazlený recept mám už nějakou dobu založený v ručně psané kuchařce, ale ještě jsem nenašla chvíli ho napsat na blog. Až dnes.

Prostě jsem ráno vzbudila, nasnídala se, Tobínek usnul a já si řekla, že se na ně vrhnu. Dělal jsem je s makovou náplní, ale když je úroda ořechů, tak dělám nejraději s ořechovou. Každopádně do zbytku jsem dala domácí švestková povidla a byla to také slast. Takže jakou náplň tam dáte nakonec vy, to už je čistě na vás.

Doba přípravy: 45 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 30 ks

INGREDIENCE:
Těsto:
  • 300 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 150 g zakysané smetany nebo řeckého jogurtu
  • špetka soli
Náplň:
  • 80 g mletého máku
  • 80 ml teplého mléka
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 1 lžička perníkového koření
  • vajíčko na potření
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Odvážíme si mouku a vložíme do mísy.
 Přidáme máslo.
 Také zakysanou smetanu.
 A špetku soli.
 Promícháme a dáme odpočinout do lednice na cca 30 minut.
 Mezitím si připravíme náplň. Do mísy vložíme mletý mák.
 Přidáme rum.
 Cukr.
 Perníkové koření.
 A teplé mléko.
 Pomoučíme si vál.
 Těsto rozdělíme na 3 části.
Uděláme z každé části kouli a tu rozválíme do kruhu a rozkrájíme na trojúhelníčky. Já používám pizza kráječ a jde to s ním super.
 Na každou část vložíme lžičku náplně.
 A zarolujeme.
 Potřeme rozšlehaným vajíčkem.
 Posypeme moučkovým cukrem.
 A pečeme cca 10-15 minut na 180 stupňů.


Žádné komentáře:

Okomentovat