Už jsme hlasoval/i?

pondělí 13. listopadu 2017

SVATOMARTINSKÉ ROHLÍČKY

Když se blíží 11. listopadu neboli Svatého Martina, tak začne doslova šílenství okolo husy. Všichni ji buď nakupují nebo si rezervují místo ve vyhlášené restauraci.

Jelikož bychom s Artym celou husu nesnědli, tak chodíme pravidelně do restaurace. Ale už se těším, až Tobínek bude větší a připojí se k nám třeba brácha s rodinou, sejdeme se, upečeme husu, rozložíme všechny dobroty na stůl a budeme hostit.
Letos jsem se ale konečně vrhla do přípravy Svatomartinských rohlíčků. Svůj vymazlený recept mám už nějakou dobu založený v ručně psané kuchařce, ale ještě jsem nenašla chvíli ho napsat na blog. Až dnes.

Prostě jsem ráno vzbudila, nasnídala se, Tobínek usnul a já si řekla, že se na ně vrhnu. Dělal jsem je s makovou náplní, ale když je úroda ořechů, tak dělám nejraději s ořechovou. Každopádně do zbytku jsem dala domácí švestková povidla a byla to také slast. Takže jakou náplň tam dáte nakonec vy, to už je čistě na vás.

Doba přípravy: 45 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 30 ks

INGREDIENCE:
Těsto:
  • 300 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 150 g zakysané smetany nebo řeckého jogurtu
  • špetka soli
Náplň:
  • 80 g mletého máku
  • 80 ml teplého mléka
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 1 lžička perníkového koření
  • vajíčko na potření
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Odvážíme si mouku a vložíme do mísy.
 Přidáme máslo.
 Také zakysanou smetanu.
 A špetku soli.
 Promícháme a dáme odpočinout do lednice na cca 30 minut.
 Mezitím si připravíme náplň. Do mísy vložíme mletý mák.
 Přidáme rum.
 Cukr.
 Perníkové koření.
 A teplé mléko.
 Pomoučíme si vál.
 Těsto rozdělíme na 3 části.
Uděláme z každé části kouli a tu rozválíme do kruhu a rozkrájíme na trojúhelníčky. Já používám pizza kráječ a jde to s ním super.
 Na každou část vložíme lžičku náplně.
 A zarolujeme.
 Potřeme rozšlehaným vajíčkem.
 Posypeme moučkovým cukrem.
 A pečeme cca 10-15 minut na 180 stupňů.


Žádné komentáře:

Okomentovat