HOVĚZÍ GULÁŠ

Tento článek vznikl ve spolupráci se značkou Bosch

Guláše doma moc často nevaříme, na ty jezdíme pravidelně za mojí rodinou (mamkou a babičkou). Je tu ale jeden z mála receptů, který milujeme doma všichni a pravidelně si ho v chladných měsících připravíme. Nejčastěji ho ale připravuji s sebou na chalupu. Je to přesně to jídlo, které se snadno ohřeje a k té atmosféře na chalupě patří.

Základem tohoto receptu je velké množství zeleniny, ta následně při pomalém vaření guláš zahustí a nemusí se tedy nadále ničím zahušťovat. Chuť je díky tomu plná, výrazná a bezkonkurenční.

Někdy ho ozvláštním červeným vínem, díky kterému chytne nádech receptu Hovězí po Burgundsku. Není to ale pravidlo. Na tento tip si někdy vzpomeňte a zkuste přenést vůně z Čech do blízké Francie. 

Guláš lze připravit v klasickém hrnci nebo i v pomalém hrnci. Mnoho z vás ho doma už má a naprosto si pokrmy z něj vychvalujete. Já jsem šla cestou "něco mezi". Mám varnou desku od Bosch, která se jedním tlačítkem snadno spáruje se senzorem PerfectCook. Ten má 5 možností, přesněji 5 přednastavených teplot, které udržují dané pokrmy na jednotné teplotě a díky se hrnec nikdy nepřipálí nebo nepřeteče. Hlídá konstantně teplotu tak, že pokud se přidáním nové suroviny obsah hrnce ochladí, ihned sepne a zvedne se teplota, aby v krátké chvíli dosáhla požadované teploty, na kterou byla nastavená. 

Já osobně senzor používám nejčastěji na smažení koblížků, kdy je opravdu důležité mít teplotu neustále stejnou, ale také ho využívám jako "pomalý hrnec". Stačí mi tedy senzor připevnit na jakýkoliv hrnec, který doma mám, spárovat s varnou deskou a je to. Kdyby vás senzor zajímal, přikládám odkaz na něj ZDE

Nové balení obsahuje 5 magnetických kroužků, senzor, baterii a meřítko, pro správné upevnění magnetického kroužku. 

Pak už jen stačí vzít měřítko, přiložit ho k hrnci a do výřezu nalepit magnetický kroužek. Měřítko nás navádí k tomu, abychom magnetický kroužek neupevnili moc nízko ke dnu hrnce. 

Magnetický kroužek se následně z hrnce nesundává. Lze ho mýt v myčce a tak k tomu není důvod. 

Pak už jen přiložíme senzor na magnetický kroužek, zmáčkneme ho, ten vyšle signál do varné desky a spáruje se.
Když ale vaříme víc pokrmů naráz, tak je důležité senzor nasměrovat mimo hrnce, aby se nepřehříval od ostatních hrnců. 
Otevře se menu a to nám nabídne možnosti vhodné pro úpravu daných pokrmů. 
70 stupňů - vhodné pro rozpouštění, na udržování teploty nebo ohřívání pokrmu
90 stupňů - pomalé vaření, náhražka pomalého hrnce nebo vhodné na ohřívání párků, tažení vývaru, ohřívání mléka
100 stupňů - vaření ve vodě, vhodné na vaření těstovin nebo vaření/tažení pokrmu, kde je potřeba udržovat vroucí vodu, ale tak, aby nepřetekla
120 stupňů - vaření v tlakovém hrnci
170 stupňů - smažení ve velkém množství oleje, vhodné na smažení koblížků, kroket, hranolek nebo čehokoliv, co je potřeba fritovat
 
Tak jdeme vařit.

HOVĚZÍ GULÁŠ PLNÝ PAPRIK, RAJČAT, CIBULE A KOŘENÍ

INGREDIENCE:
  • 1 polévková lžíce sádla nebo másla
  • 500 g cibule
  • 1 kávová lžička mletého/drceného kmínu 
  • 2 lžíce gulášové mleté papriky (popřípadě více, dle toho, jak výraznou použijete)
  • 800 g rajčat (2 plechovky)
  • 500 g hovězí kýty
  • 800 ml zeleninového vývaru/popřípadě vody
  • 1 větší tlustostěnná červená paprika
  • sůl, pepř
  • 1-2 stroužky česneku
  • 300-500 g brambor (dle toho, jak moc husté to chcete mít)

Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si rozpálíme hrnec na střední plamen, přidáme lžíci sádla nebo másla (popřípadě řepkového oleje a orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli.
K orestované cibuli přidáme mletý kmín. 
Dále mletou papriku a promícháme.
Papriku dlouho nerestujeme, má tendenci se připalovat a celý pokrm by mohl být hořký. 
Následně přidáme pokrájené hovězí maso na cca 2centimetrové kostky. A opět promícháme. 
Dále přidáme sůl a pepř. 
Také pokrájená rajčata spolu s vývarem nebo vodou.
Nakonec přidáme prolisovaný česnek.
A červenou papriku a důkladně promícháme.
Teď už to chce jen čas. 
Já osobně vždy vařím bez pokličky, tekutina se tedy vyvařuje a někdy je jí potřeba doplnit. 
Důležité je dávat pozor na konzistenci zeleniny (my potřebujeme, aby se co nejvíce rozvařila a rozpadla) a také na měkkost masa (potřebujeme, aby se rozpadalo pohledem). Proto vaření dejte čas, vařte pomalu (na střední plamen, cca 90 stupňů) a s péčí. Počítejte, že se guláš může táhnout až 2 hodiny. 
Nyní jsem spárovala senzor PerfectCook s varnou desku, nastavila si tam "pomalé vaření", které simuluje pomalý hrnec a nechala táhnout.
Když je guláš hotový, zelenina rozvařená, maso měkké, tak ho ochutnáme a dochutíme solí.
Následně oloupeme brambory, pokrájíme na menší kostičky a přidáme do hrnce, vaříme ještě cca 20-30 minut, tedy tak dlouho, až budou brambory měkké. 

A to je vše. Nechte si chutnat a napište mi, jak se vám guláš povedl.
Jelikož je to jeden z receptů, který se nevešel do kuchařky, tak věřím, že si ho zamilujete. Protože do kuchařky jsem volila jen ty, které patří mezi největší oblíbence u nás v rodině, ale i u vás a staly se stálicí. 


1 komentář: