čtvrtek 11. ledna 2018

BABIČČIN CHALUPÁŘSKÝ KOLÁČ

Nedávno jsem vám na Instagramu říkala, že jedu k babičce a chtěla bych s ní připravit několik receptů. Je to ze dvou důvodů, babičky prostě vaří nejlépe, to je jasný. A také mám sestřičku už přes 15 let v Austrálii a tak jsem si říkala, že by jí mohlo potěšit, kdybych jí na dálku připravila fotopostup i s kouskem babičky. No a u té příležitosti se podělím o ty recepty i s vámi.

Když jsem se na tohle zeptala babičky, tak byla zprvu proti. Říkala, jak je nefotogenická a že vlastně už vařit a péct vůbec neumí. No babi, to je přeci úplná blbost! Tak jsem jí vysvětlila, že tam budou pouze její ruce a že vařit a péct rozhodně umí.

A tak jsme se daly do díla. Jediný lehký zádrhel byla rychlost mojí babičky. Moc nechápala, že potřebuji fotku zaostřit a vyfotit. A tak jsem fotila za pochodu. Něco je proto rozmazaná, ale víte co? O to vlastně nejde. Jde o to, upéct si tento úžasný jablečný koláč, který na nás čeká pokaždé, když za ní na chalupu přijedeme.

A proč ten název? Já mu říkám Babiččin koláč. Jakmile tohle řeknu doma, každý ví. Babička mu říká Chalupářský koláč, protože ho peče pouze na chalupě a k té chalupě už desítky let patří. A tak jsem to spojila a vytvořila postup na Babiččin chalupářský koláč. Tak doufám, že si pochutnáte i vy.

Doba přípravy: 15 minut (30 minut pečení)
Náročnost: střední
Počet porcí: 20

INGREDIENCE:
Velký plech:
  • 500 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 1 kypřící prášky do pečiva
  • 3 lžíce bílého jogurtu
  • 6 lžic cukru
  • 12-16 ks jablek, skořice, cukr, vanilkový cukr a 50 g másla
  • strouhanka
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Odvážíme si mouku a vložíme do mísy.
Přidáme kypřící prášek.
A rukou promícháme a jakoby načechráme.
Dále přidáme máslo.
A plech vytřeme obalem. Stačí vytřít a tím vymazat, ale nevysypáváme moukou.
Přidáme ještě cukr.
A také jogurt. Nějaký hustý, smetanový.
A ještě špetku soli.
A celé zpracujeme do tuhého těsta.
To dáme vychladit na 30 minut do lednice.
Pomoučíme si vál.
Těsto rozdělíme na 2 poloviny.
A jednu půlku rozválíme.
Těsto přendáme na plech a rozprostřeme do okrajů. Babička na to má tento vychytaný váleček, ale jde to i rukama.
Těsto posypeme strouhankou.Ta absorbuje šťávu z jablek a spodek těsta nebude rozmáčený.
Oloupeme si jablka.
A zbavíme jadřinců.
Jablka pokrájíme na plátky. Babička doporučuje plátky, protože, když se jablka nastrouhají, tak pustí hodně šťávy a koláč nebude tak šťavnatý.
Jablka poklademe na těsto.
Posypeme trochou cukru.
Také vanilkovým cukrem.
A nakonec ještě skořicí.
Na vrch jablek nakrájíme kousíčky másla.
Nyní si vyválíme druhou placku.
A tu přesuneme na plech.
Utěsníme okraje.
Troubu si rozpálíme na 170 stupňů a pečeme cca 30 minut.
PS: Stále mi pokládáte otázku, čím fotím. Takže:


Žádné komentáře:

Okomentovat