LINECKÝ OVOCNÝ TVAROHÁČ

Nápad na tento koláč vznikl úplnou náhodou. Tak už to i u receptů bývá. Jednoho dne jsem chtěla upéct Babiččin chalupářský koláč a měla jsme málo jablek. A tak jsem dávku těsta rozdělila a z půlky začala vymýšlet něco nového.

Měla jsem v lednici tvaroh a švestky. Znělo to krásně. Ale než jsem se dopracovala k tomuto finálnímu receptu, tak jsem jich musela upéct asi 6 během dvou týdnů. Naštěstí manžel mi řekl, že to je jeden z nejlepších koláčů, které jsem kdy dělala a jedl je s chutí. 

Kombinace švestek a tvarohu je nesmrtelná, ale nebojte se je zaměnit za jiné ovoce. Jablka, hrušky a skořice jdou také k sobě a v létě je zaměňte třeba za rybíz, jahody, malin nebo borůvky. Vše bude zajisté dokonalé.

Doba přípravy: 20 minut + 30 minut chlazení těsta (40 minut pečení)
Náročnost: střední
Počet porcí: 8

INGREDIENCE:
Dortová forma o průměru 28 cm:
  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 1 kypřící prášky do pečiva
  • 3-5 lžic (NE vrchovaté) bílého smetanového jogurtu (nejlépe s obsahem tuku 10 %)
  • 3 lžíce cukru
Náplň:
  • 250 g plnotučného tvarohu, když to bude ten v alobalu, tak ho lehonce nařeďte mlékem
  • 1 vejce
  • (1 lžíce cukru, já vynechávám)
Dále:
  • 400 g ovoce (švestky, jablka, hrušky, meruňky, blumy, jahody, borůvky, maliny, rybíz,...)
  • na podzimní ovoce 2 lžíce skořice
  • strouhanka na dno pod krém
Postup, aneb jak jsem postupovala já:

Nejprve si připravíme těsto a to tak, že všechny ingredience zpracujeme do vláčného a propracovaného těsta. Poté ho dáme chladit do lednice a vrhneme se na přípravu krému.
Do nádoby na šlehání si vložíme tvaroh a vejce (popřípadě cukr) a důkladně vyšleháme.
Než se vrhneme na rozválení těsta, tak si očistíme ovoce. To větší pokrájíme na cca 1 cm velké kousky.

Těsto vyndáme z lednice a rozdělíme si ho na 2 poloviny.

1 polovinu rozválíme do o trošku větší placky, než je dortová forma. Položíme ho do ni a okraje zvedneme podél dortové formy.
Na těsto nasypeme cca 1-2 hrsti strouhanky.

Na strouhanku opatrně rozetřeme krém a to tak, že ho všechen přendáme na střed a od středu pomalu roztíráme ke kraji.

Na krém rozložíme pokrájené ovoce a to podzimní posypeme skořicí. V případě zájmu přidejte i rozinky.
Tento koláč si zaslouží zdobení. A tak máme dvě varianty. Bud si odebereme kousek těsta a z něj vykrájíme dekoraci nebo něco do těsta vyřízneme a ten vyříznutý tvar poté nalepíme na těsto. Lepím to vždy tak, že vykrojený kousek potřu jogurtem.
Zbylé těsto si rozválíme opět do o trochu větší placky, než je forma. Položíme a okraje zastrčíme pod koláč. Jemný stisknutím na těsto poté urovnáme kousky ovoce a rozprostřeme je rovnoměrně.
S děkorací si lze opravdu hodně vyhrát.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů 40 minut.


Žádné komentáře:

Okomentovat