VELIKONOČNÍ JIDÁŠE

Co to jsou jidáše? Je to sladké velikonoční pečivo z kynutého těsta podávané s máslem a medem. Dle lidových tradic by se meli upéct i sní st na Zelený čtvrtek. Věřilo se totiž, že pokud sníte jidáše za svítání, budete se těšit pevnému zdraví.

Proč mají ale takový tvar? Svým tvarem mají totiž připomínat svinutý provaz, na němž se oběsil apoštol Jidáš poté, co svým polibkem zradil Ježíše a zapříčinil tak jeho zatčení.

Zavinutý tvar jidášů spolu s medem medem symbolizují plodnost a hojnost, tedy tradiční charakteristiky jara.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tchibo blog vloni zadalo výzvu 3 foodblogerkám a já jsem jí s radostí přijala. Vyzvali nás, abychom uvařily či upekly dle velikonočních receptů z kuchařky od paní Sandtnerové, která poprvé vyšla v roce 1924.

Na výběr bylo několik receptů s vejcem a jidáše. Ihned jsem věděla, co budu dělat. Jidáše. Jasná volba. Sice máme rodinný recept, který je vážně skvělý, ale chtěla jsem zkusit novou variantu.

Musím říct, že práce s tímto receptem byla opravdu perfektní. Sice původní zadání bylo lehce pro mě chaotické, ale nakonec to šlo jako po másle. Recept byl totiž psát ve stylu, kdy z jedné strany vás odkazují na jinou stranu. Na odkázané straně zjistíte, že se nejprve píše postup a až poté ingredience. Když jsem se ale zorientovala a vrátila se na původní stranu k detailnímu postupu, tak jsem zjistila, že paní Sandtnerová opravdu věděla, co dělá.

Těsto mi přišlo zprvu lehce řidší, tak jsem byla zvědavá, zda bude při práci lepit. Tato těsta nemám moc v oblibě, protože musím při práci s ním používat další mouku na podsypání a nakonec z toho vzejde úplně jiné těsto.

Po vykynutí jsem ale žasla nad krásnou strukturou těsta, kterou doplňovala semínka z vanilky. Nádhera. Po rozválení jsem nemusela použít ani špetku mouky na podsypání. Těsto nelepilo a krásně se s ním pracovalo.

Po upletení jidášků jsem byla zvědavá na výsledek. Co myslíte? Ano, byl dokonalý. Pečivo bylo krásně nadýchané, uvnitř vláčné, na povrchu jemně křupavé, sladkost byla decentní (z důvodu, protože jidáše se podávali rozkrojené, potřené máslem a medem) a chuť vanilky tomu dodávala ten správný šmrnc.

Takže pokud hledáte recept na jidáše, tak tyhle rozhodně zkuste. Stojí to za to. A já tímto Tchibu děkuji za super výzvu a doufám, že takových bude u nich na blogu mnohem více.

Doba přípravy: 15 minut (+30 minut kynutí, +15 minut pečení)
Náročnost: střední
Počet kusů: 16

INGREDIENCE:
  • 500 g hladké mouky (pšeničné)
  • 1/2 lžičky soli
  • semínka z 1 vanilkového lusku (lze nahradit za muškátový oříšek)
  • lžička citronové kury (lze nahradit za pomerančovou kuru)
  • 20 g čerstvého droždí nebo 1 pytlíček sušeného
  • 250 ml mléka
  • 100 g másla
  • 70  g cukru
  • 2 žloutky
Potření:
  • trocha rozpuštěného másla na potření
  • 1 žloutek nebo bílek nebo celé vejce na potření
  • plátkové mandle
Finální potření:
  • med
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Do mísy si nasypeme prosátou mouku, 
 přidáme půl lžičky soli a cukr,
 dále přidáme semínka z vanilkového lusku,
 také nastrouhanou kuru,
 sušené droždí (v případě použití čerstvého nechtě vzejít kvásek),
 pak lehce povolené máslo,
 teplé mléko,
a  žloutky ze šťastných vajec.
Těsto důkladně prohněteme a dáme kynout. Těsto by mělo kynout pod utěrkou cca 30 minut na teplém místě a mělo by zdvojnásobit objem.
 Těsto si přendáme na vál a rozkrájíme na 16 kousků.
Jelikož jidáše by měli představovat provaz, tak je válíme do tenkých válečků a stáčíme do požadovaných tvarů.
Vyskládáme jidáše na plech a necháme ještě 10 minut kynout.

Nakonec jidáše potřeme vejcem, posypeme mandlemi.
Pečeme na 180 stupňů 15 minut.

Po vytažení z trouby je ještě horké potřeme rozpuštěným medem. Ale nemusíme.
Tento recept byl sepsán pro Tchibo blog.

Žádné komentáře:

Okomentovat