pátek 6. října 2017

DÝŇOVÝ PÁJ

Tento recept mám od své maminky. Když mi řekla, že bude péct dýňový páj a není to recept ode mě (ano, většinou peče moje), tak jsem byla hodně zvědavá s čím přijde.

Když jsem ochutnala syrovou směs, tak jsem byla nadšená. Už takhle to chutnalo dokonale, takže mi bylo jasný, že po upečení to bude ještě tisíckrát lepší. A bylo.

Hned druhý den jsem se vrhla na přípravu vlastního. Pořád jsem na něj myslela a potřebovala jsem ještě jeden další kousek.

V mamčiným receptu se dává 200 g kondenzovaného mléka, já ho nahradila za smetanu a med. Takže je to na vás, co tam dáte. Oboje je super a oboje si (věřím) zamilujete.

Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 12 ks

INGREDIENCE: forma o velikosti 26 cm
Těsto:
  • 250 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 125 g změklého másla
  • 125 g moučkového cukru
Krém:
  • 450 dýně hokaido (váha je po vydlabání, dýně se neloupe)
  • 200 g smetany ke šlehání
  • 6 lžic medu (popřípadě víc dle chuti)
  • 1/2 měkkého tvarohu
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 3 vejce
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Do mísy vložíme máslo.
 Přidáme vejce.
 Dále přidáme mouku.
 A nakonec moučkový cukr.
 Zpracujeme do tuhého těsta. Pro lepší práci s těstem ho vložíme na chvíli do lednice.
 Připravíme si formu a do té vmačkáme těsto.
Ze zbytku těsta vytvarujeme lístečky.
Vydlabeme dýni a pokrájíme na kostičky. Hokaido se nemusí loupat.
Pokrájíme na kostičky, podlijeme trochou vody a povaříme do změknutí a aby se voda vyvařila.
 K měkké dýni přilijeme smetanu.
 Přidáme měkký tvaroh.
 Dále skořici a
 zázvor.
 Ještě přidáme vajíčka.
 A med.
 Vše důkladně rozmixujeme.
Směs nalijeme do korpusu a pečeme na 170 stupňů cca 30 minut.
Vymodelované lístečky položíme na koláč cca po 10ti minutách, aby se to nepotopilo.


Žádné komentáře:

Okomentovat