FISH & CHIPS BURGER (Air frayer)


Tento recept vznikl ve spolupráci se značkou Philips.

Některé spolupráce přijímám z jednoho a toho stejného důvodu. Vzdělávám se. Jak to myslím? Abych měla přehled a uměla vám poradit, tak je potřeba, abych vyzkoušela mnoho přístrojů a produktů, které nabízí český i zahraniční trh. Jen tak jde srovnávat a říct, co funguje a jak to funguje. A tak, když mi před nedávnem přišla nabídka na testování přístroje Air fryer XXL od Philipsu, tak jsem neváhala a tuto nabídku přijala.

Air fryer, jak už název napovídá, je horkovzdušná fritéza. Mnoho z vás, vlastně zprvu i mě, může zmást název. Ten nám říká, že se zde bude fritovat. Což je pravda. Ale v tomto přístroji lze i péct koláče, pizzu, připravovat vaječnou omeletu, steaky, celé kuře, porcované kuře i jiné maso, ryby nebo třeba zeleninu. Je to vlastně taková další forma remosky, kterou známe od našich babiček. Jenže zde lze i fritovat a to s minimem obsahu tuku, protože většinu práci udělá právě rozložení a proudění vzduchu. To vytvoří křupavou kůrku a tak si můžete dopřát zdravější verzi hranolek, řízků nebo třeba fish and chips, na které jsem se vrhla já.

Tento recept miluji, avšak ho jím po málu. Smažené mám ráda, ale je mi po něm vždy tak těžko, tak ho spíše pojím s cestami. Například v Amsterdamu si vždy dávám jejich vyhlášený Kibbelink. Ale jednou jsem ho doma zkusit musela a tohle mě k tomu vyzvalo. Nebudu vám tvrdit, že tento recept je můj. Proč? Protože jsou prostě recepty, které mají svou historii a přetvářet si je by byla škoda. A tak jsem nahlédla do kuchařky mého oblíbence Jamieho Olivera. To je vždy sázka na jistotu a vyplatilo se. Ryba byla vážně dokonalá.

Jenže klasický fish and chips se podává s hranolkami a hráškovým pyré. Já si řekla, že tomu dám trochu nové podání, na které mě navnadil můj manžel. Miluje burgery a chtěl ho k obědu, já chtěla dělat toto jídlo a tak jsem to spojila. Myslím si, že to je moc fajn a zase něco jiného. Místo hráškového pyré jsem přidala avonézu, na kterou máte recept už na blogu. A samozřejmě jsem upekla moje vyhlášené burgerové bulky. Tak jdeme na to...


Doba přípravy: 45 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 6

INGREDIENCE:
  • 500 g tresky bez kůže
  • 225 g hladké mouky
  • 285 ml opravdu vychlazeného piva
  • 3 lžičky kypřícího prášku
  • 1/4 lžičky cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • pepř
Další:
  • listový špenát nebo red chard
  • majonéza
Chips:

  • 2 střední batáty
  • 2 větší batáty
  • sůl
Avonéza:
Housky:

Postup aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si pokrájíme brambory na tenké proužky. Poté je zabalíme do utěrky a dáme stranou.

Připravíme si avonézu dle receptu.
A vrhneme se na přípravu těstíčka. Do misky si vložíme hladkou mouku, kypřící prášek, sůl, pepř, cukr a zalijeme pivem.
Metličkou promícháme, abychom tam neměli hrudky. Těstíčko musí být polohusté, aby na rybě drželo. A nesmí mít hrudky.
Rybu si osušíme ubrouskem.
Zkontrolujeme, zda v ní nejsou kosti. To by bylo nepříjemné.
Rybu rozkrojíme.
Obalíme v těstíčku.
Dle návodu si navolíme program na pečení hranolek a upečeme je do zlatova. Kombinace batátových a klasických je moc příjemná. Ještě teplé je osolíme.
Nyní si navolíme program na smažení ryby. Lze ho navolit v přednastaveném programu nebo pod funkcí M si zvolit teplotu a čas manuálně. Pečeme na 200 st.

Mezitím, co se nám připravuje ryba, tak si sestavíme burger. Rozkrojíme bulku a spodní část lehce pomažeme majonézou.

Ps: pokud není bulka čerstvě upečená, tak jí doporučuji rozkrojenou lehce rozpéct, aby byla křupavá.
Na majonézu položíme pár lístků salátu.
Nyní si vyjmeme usmaženou rybu.

Rozkrojíme jí a položíme na salát.
Na rybu přidáme avonézu.
Na avonézu položíme jemně pokrájené hranolky. Ale můžeme je podávat i bokem.
Přiklopíme a propíchneme špejlí, aby nám vše drželo pohromadě.
Nechte si chutnat.

Air fryer XXL v bodech:

  • určitě musím vyzdvihnout vzhled, je elegantní a rozhodně bude vaší kuchyň zdobit
  • peče, restuje, smaží, griluje
  • připravíte v něm koláče, buchty, pečivo, pizzu, kuře, různá masa, ryby, hranolky, burgery, vajíčka, vlastně téměř vše
  • připravuje jídlo s obsahem o 90% méně tuku
  • na povrchu je pokrm křupavý, uvnitř šťavnatý - ozkoušeno
  • pokrm je vhodné jemně postříkat olejem, používejte olej ve spreji nebo si ho přelijte do rozprašovače, hezky se rozprostře
  • pokud vložíte do přístroje mnoho jídla naráz, může křupavost ztratit a tak je lepší ho tam moc nenapěchovat
  • většinu součástek můžete vložit do myčky, ale povrch je upraven tak, aby šel snadno umýt v ruce
  • součástí balení je kuchařka, která je plná zajímavých a inspirativních receptů, inspirovat se můžete ale i u mnoha blogerů, kteří tento přístroj testovali, další máte ještě ve video formě zde
  • když si koupíte Air fryer zde do konce března, tak obdržíte poukázku na 2 000 Kč do obchodu Albert
  • jestli přemýšlíte, zda si ho pořídit, tak doporučuji si promítnout, jak se stravujete a kde. Jelikož je to multifunkční přístroj, tak vám může nahradit mnoho jiných přístrojů a je třeba super i na chatu, kde většinou není tolik prostoru na jiné roboty, trouby apod. Také si řekněte, zda milujete smažené a jestli byste tedy využili tuto funkci. Pokud si často připravujete hranolky a nemůžete bez nich žít, tak je to pro vás rozhodně dobrá volba. Jídlo je méně tučné a tedy prospěje i vašemu zdraví či zažívání.
A teď už je to čistě na vás...já ho mohu doporučit. A je vážně krásný :-)


Žádné komentáře:

Okomentovat