ZE ŽIVOTA: KUCHYNĚ - VÝBĚR SPOTŘEBIČŮ


Tak a je to tady. Sama nevěřím, že píši tyto řádky. Ani ne proto, že bych se nechtěla dělit o naše poznatky z koupě a výbavy našeho hnízdečka lásky, ale proto, že bych nikdy nevěřila, že budu bydlet v baráku. Vlastním baráku.

Jelikož tento článek píši jako úplný úvod do tohoto tématu, tak chci vše uvést na pravou míru. Nic jsme nesdědili, ani jsme nevyhráli sportku. Bohužel. Jsme obyčejní lidé, kteří se museli upsat ďáblu (čti bance) stejně tak, jako asi většina z vás. Ani my jsme se tomu nevyhnuli, ale i tak jsem tomu nikdy nevěřila. ❤

Když jsme se s Artym poznali, tak on měl jasno. Jednou budeme mít barák. Já, jakožto absolutní realista (naštěstí jsem se v pohledu na život už dost změnila a občas si dovoluji snít) jsem říkala, že pochybuji a že budeme rádi, když budeme mít byt a spíš jsem to viděla tak, že budeme žít celý život v podnájmu. Neviděla jsem na tom nic špatného a vlastně nic divného.

Jenže jednoho dne, v době, kdy jsem si dovolila už trochu snít jsem zabrouzdala na internet, zadala pár parametrů a vykoukl na mě odkaz na naše hnízdečko lásky. Nevěřila jsem vlastním očím a hned o tom začala vyprávět Artymu. V té chvíli jsme akorát jeli na vyjížďku na koně, venku bylo naprosté azuro, v autě s námi seděl Tobínek, Arty řídil a já četla. Četla jsem nahlas. Baráček je maličký. Je o velikosti normálního bytu. Je to 3+kk. Nic velkého, ale nám to stačí. Nebudu mít vlastní šatnu, ale obyčejnou skříň, nebudu mít pracovnu, ale pracovní koutek, nebudu mít několik pokojů pro případné další děti, ani hosty, ale budu mít pokojíček pro Tobínka, o který se v případě dalšího miminka určitě rád podělí, budu mít ale maličkatou zahrádku, maličkatý baráček, hlavně budu mít místo, ze kterého bude sálat teplo domova. O to se postarám.

A tak s touto příjemnou změnou v našem životě přišly i ty další příjemné povinnosti, do kterých spadá výběr a zařízení kuchyně. Mojí vysněné kuchyně.

O kuchyni jsem snila x let. Stále jsem si říkala, až...až...až...a když to nastalo, tak jsem zjistila, že se vlastně spokojím s naprostou klasikou. Bílá kuchyň, dřevěná deska a betonová stěrka na stěnu. Celá kuchyň bude doladěná úchytky z pravého dřeva, retro lednicí a hlavně mnou. Já tam budu denně tančit a  připravovat ty nejlepší pokrmy, krmit pupky těch mých chlapů a hostit návštěvy. Hostit na mém vysněném stole vyrobeném na míru. Jak bude vypadat. To vám určitě ukážu.

Dnes se chci ale zaměřit na spotřebiče. To byl totiž asi největší oříšek, co se kuchyně týká.
Sice  jsem na jednu stranu technický typ člověka, ale na druhou stranu o kuchyňských spotřebičích nevím vůbec nic. V každém podnájmu, kde jsem bydlela jsem měla vybavenou kuchyň základními spotřebiči. Trouba pekla a největší vychytávkou byl horkovzduch, varná deska byla někde indukční a někde ne, mikrovlnku jsem používala vždy tak na lehký ohřev něčeho, když jsem spěchala nebo když to jinak ohřát nešlo a myčku? To jsem naštěstí měla vždycky, ale opět to byla nějaká základní, která nádobí umyla líp a taky hůř. A tak jsem se začala zajít, co nám vůbec trh nabízí.
Byla jsem v šoku, když jsem zjistila, kolik toho vlastně je. A teď nastala otázka, potřebuji tohle všechno? Nemám si pořídit zase základní spotřebiče a žít tak, jak jsem žila doposud? Co kdybych nadále dávala hrníček s horkou vodou do trouby při pečení, aby pečivo bylo vláčnější? Co kdybych nadále měla malou myčku, která byla sice malá, ale tak nějak stačila? Co kdybych měla nadále plotýnky, na kterých se mi občas vejdou všechny hrnce vedle sebe, ale někdy také ne? Co kdybych ale tohle změnila a užila si konečně maximálního komfortu, když mě vaření tolik baví?
Ano, uhodli jste. Arty mě ukecal a rozhodl za mě. Na kuchyni se nebude šetřit. Kuchyň je srdce domova a tak si to srdce maximálně vymazlíme.
Začala jsem pátrat, ptát se, googlit, zase se ptát, sbírat zkušenosti rodiny, kamarádů a také vás. Vy jste totiž ti nejlepší rádci. Nakonec jste mě navedli na 3 značky, ale mé srdce si získal Bosch.

Nebudu zdržovat a podělím se o zprávu, která mě neskutečně potěšila. Ač jsem na to nijak netlačila u žádné značky a brala to tak, že si kuchyň plně vybavím sama, tak se mi naskytla úžasná příležitost a nabídka. Za tuto nabídku jsem neskutečně vděčná Markétce a Frantovi z blogu neplechanaplechu.cz. Markétka se totiž o mně zmínila na jedné pracovní cestě a propojila můj blog a značku Bosch. Od první chvíle jsem byla naprosto nadšená a modlila se, aby jsme naše nadšení pro spolupráci dotáhli do konce. A tak se stalo. Tento měsíc jsem tedy navázala roční spolupráci se značkou Bosch, která mi dodá nějaké spotřebiče do kuchyně.
Proč nějaké? Protože jsem se rozhodla, že mé kuchyni vdechnu lehký retro nádech a vybrala jsem si digestoř a lednici v retro dyzajnu, které značka Bosch v nabídce nemá. I tak to bude ale krásně propojení moderny a naprostého komfortu s retro spotřebiči. Těším se na to. Bude to určitě naprosto úžasný.
A tak jsme se nakonec sjednali schůzku s odborníkem a jeli si vybrat mojí pravou i levou ruku, neboli spotořebiče, které mi maximálně usnadní vaření a pečení a zároveň dodají pokrmům tu nejlepší chuť a sexappeal.

Znovu jsem byla jako Alenka v říši divů. Tolik možností a to od jedné značky. K tomu možnost ovládání přes wifi. Trouba s plnou párou nebo třeba trouba, která má v sobě zabudovanou mikrovlnku? Trouba, která má v sobě jehlu, trouba, která mluví česky, trouba, která se sama čistí a tak bych mohla pokračovat do aleluja a to jsme jen u trouby.
Nechala jsem si tedy vše vysvětlit od odborníků, popsala jim to, co upřednostňuji, to bez čeho nemůžu žít, to co bych si dokázala představit a také si nechala vyprávět o tom, o čem jsem ani nesnila.
Po dlouhém jednání a rozhodování jsem si vybrala tyto spotřebiče. Není to ale finální výběr, protože stále váhám mezi 2 troubami a také mezi 2 myčkami. Pojďte mi tedy poradit vy. Určitě máte spoustu postřehů, které jste za svůj život nasbírali...

MŮJ VÝBĚR:
Trouba
Kombinovaná trouba s mikrovlnami a přídavnou parou
Trouba s plnou párou popřípadě s mikrovlnnou troubou

Myčka
SuperSilence
PerfectDry

Deska
Indukční sklokeramická deska

Mám totiž jedno dilema.
Trouba:
Buď si vyberu troubu s plnou párou, ve které lze vařit v páře a připravovat pokrmy plné chuti pouze na páře. Samozřejmě má trouba vše, co dokonalá trouba má. Pro mě má ale jedno mínus. Nemá samočistící program. Její povrch je sice upraven tak, že jí lze snadno čistit, ale i tak si myslím, že ten samočistící program je úžasný. K tomu jsem si vybrala mikrovlnnou troubu, kterou sice používáme minimálně, ale jsou situace, kdy jsme za ní opravdu rádi.

Nebo se rozhoduji mezi druhou troubou, která má v sobě zabudovanou mikrovlnku a také má samočistící program. Díky tomu bych měla o další úložné místo navíc a hlavně měla ten samočistící program, který mě tam hodně láká. Vím, jak to vypadá, když si troubu musím vyčistit sama. Asi znáte tu chvíli, kdy rozpálíte troubu a v tu chvíli si řeknete, že jí musíte vyčistit, upečete jídlo, vypnete troubu a zapomenete na to, protože děláte milion dalších věcí. Jenže vzpomenete si na to zase ve chvíli, kdy tu troubu zapnete a jdete něco péct. Jenže tato trouba má jen přídavnou páru, což znamená, že to jakoby nahrazuje hrníček, který jsem do trouby dávala pro lepší vláčnost jídla. Ale zase v případě potřeby lze zapnout funkci mikrovln a nakombinovat to s klasickou troubou a zkrátit dobu pečeni na třetinu či polovinu. Je to hodně lákavé, je to něco jiného a něco pro mě neznámého a tak mě zajímá, zda s tím máte někdo zkušenost a co byste volili vy?


Myčka:
U myčky mám jasno. Chci velkou, doteď mám totiž malou a ta u nás jede nonstop. Jenže jsem si vybrala myčku se super funkcí a to, že se sama po umytí otevře. Což je absolutní bomba. Zapnete myčku, odejdete a ona se po umytí otevře a nádobí i myčka se vyvětrá. Jenže tahle myčka se doporučuje do dyzajnu kuchyně bez úchopek. Je to z toho důvodu, aby člověk za dvířka nerval a nesnažil se je otevřít ručně a tím ten systém nepoškodil. Jenže my máme kuchyň navrženou s úchytkami a tak koketuji s myšlenkou, že bych návrh ještě předělala, protože o tu funkci opravdu stojím.

Vybrala jsem ale super alternativu a to myčku, která sice nemá samootevírací systém, ale má supersušící systém a třeba u plastového nádobí nezůstane na něm ani kapička. Což je také super. Jak to vidíte vy? Co byste vybrali?

Mno a když jsme si tak vybírali spotřebiče, tak jsme narazili na plno vychytávek, které samozřejmě také nutně potřebujeme. Třeba tato deska, která se položí na indukční desku a funguje jako gril. A ten my využíváme denně. Myšleno ten kontaktní. Rozpékáme na něm pečivo, peču na něm batátové placičky či lívance, připravuji vajíčka, griluji zeleninu apod. A tohle by to nahradilo, jen by to zabralo mnohem méně místa. Tak uvidíme. To ale ještě počká.

Po cestě jsem narazila i na tuto bylinkovou zahrádku. Vlastně vůbec nevím, jak to funguje, ale mít čerstvé bylinky celoročně po ruce je sen.
Už jsme tu byli opravdu dlouho a tak si kluci odběhli na něco k jídlu a já pokukovala dále.
Mno a narazila na tohoto robota. Svého mám už asi 5 let a už dosluhuje. Při hnětení začíná zapáchat a pálit se, metlička už je prasklá a já stále čekám, kdy doslouží. Tak uvidíme, zda vydrží do nového baráčku nebo odejde dřív a já budu mít rozhodnuto :-).
Celkově se mi tu líbí, že v tomto centru, které se nachází v Praze kousek nad Andělem vás netlačí do koupě. Vlastně se tu nedozvíte přesné ceny, ani odsud neodjedete s koupeným spotřebičem. Je to z jednoho prostého důvodu, nic se tu neprodává. Je to showroom plný odborníků, kteří si vyslechnou vaše požadavky, pobaví se o možnostech a alternativách a poradí vám s tím nelepším svědomím a vědomím.
Já bych tu klidně byla i dalších x hodin, ale mistr zavelil. Sice se těší na batátové placičky z nové kuchyně, ale osud posud a tak jsme šli. Odcházeli jsme plní úžasných pocitů a hlavně natěšení na to, co nás čeká a co nakonec vybereme.
Na závěr zopakuji otázku na vás. Jakou troubu byste vybrali? Tu s plnou párou nebo tu s přídavnou párou? Tu v kombinaci s mikrovlnami nebo dali mikrovlnku zvlášť? Tu s funkcí samočištění? A co myčka? Předělali byste vizuál kuchyně a zvolili kuchyň bez úchytek s myčkou se samootevírací funkcí nebo byste nechali svůj hotový vizuál a zvolili myčku se super sušící funkcí?

A teď babo raď! :-D


Děkuji moc a těším se na vás u dalšího dílu a to z realizace kuchyně a s finálním výběrem spotřebičů.

Líbá vaše Kačí

Tento článek vznikl ve spolupráci se značkou Bosch.

3 komentáře:

  1. Máme tuto myčku https://www.bosch-home.com/cz/seznam-produktu/myti-nadobi/vestavne-mycky-nadobi/mycky-nadobi-siroke-60-cm/SMV68MX04E?breadcrumb=builtindishwashers pokud se nepletu, tak skoro stejná jako ta ze serie 8, jen o řadu nižší. Je úžasná a neměnila bych. Za mně to sušení je báječné a to, že se prostě hned neotevřou dvířka mi vůbec nevadí, běžně pouštíme na noc a otevíráme až ráno po x hodinách a super. Mně osobně by chybějící úchytka a otvírání vadilo, ale to je pocitu každého.
    U trub jsem se rozhodovala stejně jako ty, vím, že mi chlapi v práci vymluvili tu s mikrovlnami a abych dala mikrovlnku zvlášť, bohužel si nepamatuji už proč :-( Nakonec jsem tedy šla do jiné značky https://www.siemens-home.bsh-group.com/cz/vypis-produktu/vareni-a-peceni/parni-trouby/kombinovane-parni-trouby/HS658GXS1?breadcrumb=cookingbakingsteamovensandsteamerssteamovens
    a to převážně jen kvůli vzhledu, funkčně jsou velmi podobné. A za mně - miluji ji. Miluji jak funguje ta pára a je báječná! Parní trouba byla nejlepší kup i když poměrně drahý kup, ale nelituji a šla bych do ní znovu. Takže za mně troubu zvlášť, ale mi máme mega kuchyň, takže místo jsem vůbec neřešila.

    OdpovědětVymazat
  2. U trouby jsem si tez nebyla jista, jestli chci kombinovanou troubu s pridavnou parou nebo s plnou parni funkci. Nakonec jsem se rozhodla pro tuto a nelituju: https://www.siemens-home.bsh-group.com/cz/vypis-produktu/vareni-a-peceni/parni-trouby/kombinovane-parni-trouby/HS636GDS1. Je to Siemens full steam. Tato trouba umoznuje nejen peceni s pridavkem pary, ale tez muze byt vyuzita jako plne parni trouba - parni troubu vyuzivam celkem casto na zeleninu, ryby. Myslim, ze se musis hlavne rozhodnout, jak chces paru vyuzivat. Mikrovlnku mam zvlast. Kdybych mela vetsi kuchyn, tak si asi koupim zvlast klasickou troubu a parni troubu. Prece jen, obcas by se hodilo pripravovat jidlo v pare a u toho pect...Mycku mam AEG (AEG FSS52615Z) a ma tez samooteviraci funkci a to mame kuchyni s uchytkama...Tuto AEG bych ale nedoporucila, nema dobre vnitrni usporadani..Tak snad jsem trochu pomohla:)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj,
    jak ale funguje ta myčka když je bez úchytky na plnění a otevírání 30x denně :-)?
    My máme taky spotřebiče Bosch + Mora a naprostá spokojenost, vše máme už nějakých 10 let a vypadá to, že dalších 10 by mohly sloužit.
    Já upřímně na tu extra sofistikovanou techniku moc nejsem. Je to jako s auty. S trabantem objedeš celý svět a s posledním modelem od VW pomalu ani na Slovensko (víš jak to myslím, jak vypadne někde nějaké čidlo, kontrolka, auto už vlastně nejede, v málokterém servise to umí opravit apod. )
    Takže my máme myčku Bosch 10 let starou, jede úplně parádně, myje parádně, nemá žádné vychytávky a jako o vše, je potřeba se o ni starat aby myla čistě :-)Jediný poznatek co mám k myčce je ten, že bych rozhodně chtěla myčku s košem na příbory a ne s tím třetím patrem. Jednak to třetí patro snižuje tu horní polici a jednak vyskládat příbory po jednom do toho příborového patra mi připadá děsně nepraktické. Takto shrábnu hrst příborů z talířů, šupnu do koše a je. Vyskládat lžižku po lžičce a hlídat, jestli se nepřetočila ... jaj :-D To patro máme v práci v myčce, takže mám srovnání.
    Trouba - můj manžel, který roky dělal v elektru zastává názor, že nic kombinovaného nefunguje úplně ideálně. Pračka se sušičkou, trouba s mikrovlnkou, vysavač s funkcí tepování koberců atd.atd. Navíc, Když se ti ta jedna funkce toho výrobku pokazí a je potřeba ji odvézt do servisu, přijdeš naráz o dva spotřebiče.
    Takže za nás určitě vše zvlášť. Čištění neznám, nemám, takže neporadím :-) ale zajímalo by mě jak to funguje, když se vyloženě ti třeba vyleje mastné na dno trouby, jakým způsobem je ta trouba to schopná odstranit z toho povrchu... ?
    Jinak bych spíš asi volila parní funcki.
    Tak snad ti to trochu pomůže ;-)

    OdpovědětVymazat