VLÁČNÉ ROHLÍKY

Před nedávnem mi maminka upekla tyto naprosto dokonalé rohlíky. Byla jsem z nich tak unešená, že jsem jich snědla 6 na posezení. Neuvěřitelný. Ale ono, až je ochutnáte, tak pochopíte...

Kynuté těsto je nepřítelem mnohých z vás a věřte, že bylo i mým. Ale chce to zkoušet. Někdo peče z kvásku, někdo z kostky droždí a někdo ze sušeného. S tím jsem začínala já. Naprosto mi vyhovovalo vše vložit do mísy, přidat zahřáté suroviny a nechat kynout. Vykynulo mi to vždy. Kostka droždí mě občas zlobí a i teď se mi stává, že kvásek nevzejde a těsto nevykyne tak, jak bych si představovala.

Ač zkusíte jakoukoliv z těchto variant, tak se rozhodně nakonec propracujete k těmto úžasným rohlíčkům. Těsto je krásně vláčné, nadýchané, jemné, že po chvíli nepostřehnete, že máte půl plechu v sobě. S těstem se vážně skvěle pracuje, takže se vyvarujete ulepeným rukou či opatlané lince. Uvidíte.

Zkuste je, rozkrojte je, namažte smetanovou pomazánkou či jen máslem a vychutnejte si tu slast.

Doba přípravy: 45 minut (30 minut kynutí, 15 minut pečení)
Náročnost: střrdní
Počet porcí: 16

INGREDIENCE:
Těsto:
  • 1 kg hladké mouky (pšeničné či špaldové)
  • 550 ml plnotučného mléka
  • 2 sáčky sušeného droždí nebo 1 kostka droždí
  • 120 ml sádla nebo másla
  • 3 lžičky soli
  • 3 lžičky cukru

100g másla 

Ozdoba:
  • 1 vejce
  • seznam, mák, hrubozrnná sůl, kmín, mleté ořechy, slunečnicová semínka, dýňová semínka, lněná semínka,....
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Verze se sušeným droždím:
Do velké mísy si odvážíme mouku, přidáme vlažné mléko, rozpuštěné vlažné máslo nebo sádlo, sušené droždí, sůl, cukr a důkladně prohněteme. Cca 5 minut. Poté si napustíme větší mísu teplou vodou a do této mísy vložíme mísu s uhněteným těstem a přikryjeme jí utěrkou. Díky teplu těsto krásně vykyne za cca 30 minut.

Verze s kostkou droždí:
Odlijeme si část odměřeného mléko, které lehce ohřejeme, aby bylo vlažné, přidáme do něj kostku droždí, kterou důkladně promícháme, dále přidáme lžičku z odměřené mouky, trochu cukru a trochu soli a necháme vzejít kvásek.
Do mísy vložíme zbytek mouky, soli, cukru, rozpuštěné sádlo nebo máslo a zbytek mléka a nakonec vzešlý kvásek. Důkladně prohněteme, asi 5 minut. Poté si napustíme větší mísu teplou vodou a do této mísy vložíme mísu s uhněteným těstem a přikryjeme jí utěrkou. Díky teplu těsto krásně vykyne za cca 30 minut.
Vykynuté těsto si rozdělíme na 20 bochánků. Každý bochánek vyválíme do cca 0,3mm tlusté placky nejlépe do cca trojúhelníkového tvaru.
Každou rozválenou placku potřeme lehce rozpuštěným máslem
a zamotáme do rohlíku. Necháme na teplém místě ještě tak 15 minut kynout.

Buďte kreativní a zkuste je protřít povidly či je zamotat do houstičky.
Nakonec rohlíky potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme semínky či solí
a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 220 stupňů. Pečeme cca 15 minut do zlatova.


5 komentářů:

  1. Jsou úžasné. Moc děkuji za recept díky vám se pouštím do věcí na které bych si nikdy netroufla!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Kynuté těsto je i pro mě zlý sen... ale tohle vypadá tak strašně dobře, že to snad zkusím.

    OdpovědětVymazat
  3. Chtěla bych rohlíky určitě zkusit, ale doma máme plynovou troubu a tak nevím, jak se to povede :/. Maso se mi peče v ní dobře, ale bábovku a sladké koláče v ní moc nejdou.

    OdpovědětVymazat