NA CESTÁCH: KAM ZAJÍT V AMSTERDAMU?

V Amsterdamu jsem byla už 3x a stále tam objevuji nová místa. Když jsem tam byla poprvé, tak jsem měla pocit, že to není zase tolik kavárenské město. Když jsem tam přijela ale podruhé, tak jsem se nestačila divit. Vyrostla jedna kavárna vedle druhé a díky tomu jsme nevěděli, kam dřív. Stále je spousta míst, kam jsem chtěla zajít a nestihla. A tak je o důvod více, podívat se tam znovu.

Když jsme sem jeli poprvé (to bylo autem), tak jsme zaparkovali a hledali nějakou kavárnu. Nikde na dohled nebylo nic zajímavé a tak jsme se zeptali místního člověka, zda by nám mohl poradit, kde je nějaká kavárna. Jeho pohled byl nezapomenutelný. Obratem se zeptal: "Myslíte kavárnu nebo kavárnu (mrk)". Asi chápete, jak to myslel. Je zde plno coffee shopů, které jsou vyhlášené prodejem a konzumací marihuany. Proto jsme místního člověka překvapili, když jsem odpověděli, že hledáme opravdu jen kavárnu s kávou. Udiveně se podíval, pokrčil rameny a řekl, že v tom případě neví :-D.

Jelikož je zde hodně turistů, tak jsou k dětem hodně tolerantní. Nikde jsme se nesetkali se špatným pohledem na kočárek, ba naopak nás vždy usadili tak, abychom mohli mít kočárek pohodlně u sebe.


NEJLEPŠÍ KAVÁRNY A RESTAURACE
U každé restaurace stačí kliknout na její název a otevře se vám celkové hodnocení na Foursquare a další fotky daného místa.

Kinkerstraat 112 (Bilderdijkkade)
Když jsem jela do Amsterdamu podruhé, tak jsem se ptala čtenářů, kam zajít na kávu. Byla mi doporučena tato kavárna a právem. Mají vlastní pražírnu v podzemí, vedle které jsou stolky a tak si můžete u pití šálku vychutnávat vůni kávy, která se line celou kavárnou. Prodávají vlastní kávu v sáčku a tak si můžete přivést výborný suvenýr. Interiér je malý, ale krásný. Pro fotofanatiky je rozhodně instafriendly. Jejich káva je tak dokonalá, že jsem se sem vrátila několikrát. I při další návštěvě Amsterdamu.

The avocado show
Daniel Stalpertstraat 61
Teď koukám, že tento podnik na Foursquare nemá úplně dobré hodnocení. Nevím, proč to je. Pro mě to byl objev roku. Něco takového bych uvítala i v ČR. Když jsme sem přišli na doporučení mojí čtenářky, tak jsme ještě nevěděli, jaký zájem o toto místo je. Před restaurací byla fronta a obsluha nám oznámila, že fronta je dlouhá 2 hodiny. Což zní šíleně. Ale mají vychytaný organizační systém. Obsluha, která stojí nonstop u vchodu má v ruce mobil s aplikací, kam jsme zadali své telefonní číslo a jméno, díky tomu nám přišel v sms odkaz a mohli jsme sledovat, za jak dlouho budeme cca na řadě. Jakmile jsme byli 4 na řadě, tak nám přišla další sms a my se dostavili. Kdybychom to nestihli, tak nevadí, po příchodu bychom byli vždy první na řadě. A tak jsme se vydali do další kavárny, dali si milkshake a poté se vrátili sem.
Byla jsem uchvácená celou atmosférou a hlavně jídlem. Mají zde různé druhy chleba s hummusem a avokádem, avokádovou zahradu inspirovanou chutěmi Asie, avokádové palačinky, avokádový burger a další. Jejich Instagram sleduje téměř 100 000 lidí a to rozhodně vypovídá o tom, že je to naprosto skvělý podnik, kde se jí rozhodně očima.

Coffee room
Kinkerstraat 110
Tato kavárna se nachází přes ulici od Lot sixty one. Zaměřují se na různá barová jídla a smoothie bowl. Ty rozhodně doporučuji. Mají i acai bowl.

Food hallen
Hannie Dankbaar Passage 47
Food hallen patří pod De hallen. Tedy industriální místo plné zajímavých obchůdku, kde v hlavní hale je cca 20 food trucků s obrovskou nabídkou jídla. Najdete zde kousek celého světa a to burgery, banh me bagety, hot dogy, falafely, zmrzliny, francouzské dezerty, pivní food truck, kebab a další. Určitě si zde vybere každý. Tohle místo má atmsféru, spoustu místa k sezení a i s kočárkem se sem v pohodě vejdete.

Bulls and dogs
Van Woustraat 58
Tato restaurace je vyhlášená hot dogy. Ten jsem poprvé ochutnali před několika lety ve výše zmíněném Food hallen. Tentokrát jsme se vydali přímo do restaurace. Jsou totiž vyhlášený obrovskými milk shaky. Vypadají jako absolutní cukrová bomba, ale samotný milk shake není tak sladký a šlehačka na něm také ne. Takže vcelku si myslíte, že pokud to vypijete, tak dostanete cukrovku, ale přitom si příjemně pochutnáte. Jejich hot dogy jsou specifické hlavně kombinací chutí. My si dali s jejich vyhlášenou omáčkou a posypaný rozlámanými chipsy. A bylo to vážně super.

Lion Noir
Reguliersdwarsstraat 28
Zde jsme měli objednanou degustační večeři na press tripu. Když jsme sem přišli, tak jsem vůbec nechápala, kde jsme. Interiér je hodně zajímavý, ale na mě dost tmavý. Nakonec jsme ale seděli na zahrádce ve vnitrobloku a tam to bylo úžasné. Působilo to jak někde v Itálii nebo Francii. Vanul příjemný vánek a také příjemná atmosféra. Jídlo bylo geniální. To opravdu ano. A i s kočárky jsme se se na zahrádku krásně vešli. Nezapomenutelné jídlo byl losos marinovaný v červené řepě s chřestem a dezert jejich brownie s mandlemi. Dokonalost.

Sillers
Nassaukade 332
Toto je takový malý stánek nacházející se v uličkách Amsterdamu přímo vedle jednoho plavebního kanálu. Narazili jsme na něj náhodou, ale kávu měli výbornou a proto, když na něj narazíte, určitě se tam zastavte.

KattenCafé Kopjes (kočičí kavárna)
Marcopolostraat 211 (Jan Evertsenstraat)
Už ani nevím, jak jsme na tuto kavárnu narazili, ale rozhodně stojí za návštěvu. Je mi jasné, že to není každého gusto. Ale tato kavárna má myšlenku. Dělí se na dvě části. V první zaplatíte malý vstup, který jde na podporu kočiček a vydensifikujete si ruce. Poté se přesunete do části, kde jsou kočičky. V přední části se připravuje káva a servíruje jídlo a tam z hygienických důvodů kočičky nejsou. Samozřejmě poté vám jídlo a pití přinesou ke stolku přímo ke kočičkám. Některé si hoví ve svých pelíškách, ale některé si dopřávají drbkání od hostů. Je to na nich. Nikdo je do ničeho nenutí. Jen pozor. Některé jsou zmlsané a snaží se ulovit jídlo. Nám málem snědla dezert :-).

Frens haringhandel
T/O Singel 468
Pokud existuje jedno místo, které si rozhodně nenechat v Amsterdamu ujít, tak je to tento stánek. Specializuje se na rybí speciality a to jejich vyhlášený Herink a Kibelink, což jsou amsterdamské pochoutky. Herink je polosyrová ryba podávaná s cibulí, kyselou okurkou v housce. A Kibeling je něco jako fish and chips, ale bez chips. Treska obalená v trojobalu, osmažená a podávaná s tatarkou. Ten tu mají obzvlášť vymazlený.

Coffee company
Beethovenstraat 84
Tato kavárna je velká síť kaváren. Narazíte na ně téměř na každém rohu. Mají ale obrovský výběr druhů káv a opravdu výborné. Interiér není zase tolik Instafriendly, ale je útulný, prostorný a tak vhodný na kočárek. Jak jsem psala, těchto kaváren je opravdu hodně, ale já vám doporučuji tuto na výše uvedené adrese. Ta je na Foursquare vyhlášená.

Berry
Bilderdijkkade 27 (Kwakersplein)
Tohle místo si určitě zamilujete. Je to kavárna s duší a rozhodně je Instafriendly. Ale i celkově friendly. Má pár stolků přímo na ulici, ale určitě se vyplatí sednout si dovnitř a načerpat jejich atmosféru. Jen moc nedoporučuji Chai latté. To nám nechutnalo ale v celém Amsterdamu :-)

TrakterenKoffie
J.P. Heijestraat 119A
Tuto kavárnu mi také doporučila moje čtenářka a opravdu jsem si jí zamilovala. Interiér sice není tolik zajímavý, ale jejich káva rozhodně ano. Jejich latté art je něco, kvůli čemu do této kavárny rozhodně musíte. A také kvůli obsluze. Ta byla moc milá a sympatická. Dělají i matcha latté a také chai latté, které bylo asi nejlepší, jaké jsme v Amsterdamu ochutnali. Mají i mini obchůdek s Keepcupy, kávou, čaji a čokoládou.

Samen lung and juice
Bos en Lommerweg 72
Tato kavárna je někde na okraji centra Amsterdamu. Byla kousek od našeho ubytování a tak jsme sem zašli. Má dobré hodnocení a hlavně nabídku. Zaměřují se na bio a fairtrade produkty. Mají vše zdravé, od pečiva, přes smoothie až po další nabídku. Rozhodně doporučuji.

Lombardo´s (burgery)
Nieuwe Spiegelstraat 50

Pokud se budete toulat uličkami Amsterdamu, tak možná narazíte na tuto burgrárnu. Místa uvnitř je opravdu po málu, ale vzít si ho s sebou rozhodně stojí za to.

Henri Willig (sýry)
Reguliersbreestraat 24

Tohle je vyhlášená sýrárna. Takže pokud budete chtít ochutnat vyhlášené holandské sýry, tak zajděte sem. Od každého sýra můžete ochutnat a ten, který vám zachutná si koupit na doma. My si koupili trojbalení pro rodiče, jako úplatek za hlídání psů :-)

Brood bar
Kloveniersburgwal 18

Tento podnik je vyhlášený svými sendviči. Nejsou to ale sendviče z toustového chleba, ale z klasického chleba. Jsou vážně výborné.

Anne and Max
Amstelveenseweg 196

Kolem této kavárny jsme šli úplnou náhodou, ale uchvátila nás natolik, že jsme se sem zastavili. Dali jsme si tedy pouze kávu, ale byla výborná a interiér krásný.

Pomerančové džusy

U vchodu do De Hallen se nachází stánky, které prodávají pomerančové freshe. Vymačkají je přímo před vámi. Cena je až směšná. 2,5 Euro za půl litru.

IJsmanschap
Van Spilbergenstraat 2hs
Pokud milujete domácí zmrzliny, tak sem určitě musíte. Vyrábí tzv. cuc na kládě, který si můžete dle libosti ozdobit. Mají veganské, slazené stévií, ale i smetanové. Arty měl smetanovou a já veganskou a obě byly boží. Veganská taková svěží, smetanová...mno prostě dokonalá.

Cafe blond
Ferdinand Bolstraat 44
V této kavárně jsem osobně nebyla, ale doporučovala mi jí jedna moje čtenářka a tak věřím, že je také super.


MÍSTA
De hallen
V De hallen se nachází i Food hallen a tak stojí za návštěvu. Když sem půjdete, tak tuto návštěvu rozhodně zopakujete. U vchodu vás uvítají velké trhy s ovocem, zeleninou, sýry či květinami. Prodávají zde i čerstvě vymačkané pomerančové freshe, který si rozhodně kupte. V De hallen je spousta obchodů zaměřených na dyzajn. Je tam nějaké vetešnictví, prodejna s LPčkama, dyzajnový obchod od místních tvůrců, květinářství, knihy a další.

Rijsk museem
Toto muzeum je hlavní dominantou Amstedamu. Před ním se nachází obrovská travnatá plocha, na které v létě leží nespočet lidí. Další nespočet lidí se fotí u velkého nápisu Amsterdam, který se nachází přímo před muzeem.

Museem park

Tento park se nachází přímo naproti Rijsk museem a u nápisu Amsterdam. V teplých dnech tu všude posedávají lidé, kolem je cítit tráva a vládne tu naprostý klid.

Java straat
Tuto ulici nám doporučila jedna místní holčina. Má to být nejnavštěvovanější ulice kousek od centra. Je to spíše ulice pro místní lidi a tak by kvalita měla být úplně nejlepší. Vyrazili jsme sem pěšky, ušli asi 10 km a zde zjistili, že nás tu vlastně nic neláká. Ale píši vám to tu, protože třeba sem vyrazíte a něco okusíte.

Vondel park
Tento park je největší dominantou Amsterdamu. Je to obrovský park plný kol, lidí, dek, pikniků, jezírek a zvířat, které se nebojí přijít přímo k vám. Na procházku ideál.

Nápis Amsterdam (na letišti, u Rijskmuseem)

Kdo se nevyfotí u tohoto nápisu, jakoby v Amsterdamu vůbec nebyl. Samozřejmě si dělám legraci, ale až ho potkáte, tak pochopíte, jak to myslím. Nápis se skládá z asi 2 metry vysokých písmen, po kterých lezou stovky lidí. Takže doporučuji se fotit hodně brzy ráno. Třeba na letišti, pokud budete mít brzký let.

Plavební kanály
Celé centrum Amsterdamu prolínají plavební kanály, které dodávají tomuto městu tu pravou atmosféru. Kolikrát si stačí jen sednou na okraj plavebního kanálu a pozorovat projíždějící loďky. Kamarád mi říkal, že zde půjčují loďky na řidičák. Nevím, zda to je pravda, ale pokud ano, tak to zkuste. Ale jde i využít hromadné loďky, kde pluje třeba 10 různých lidí a užívají si krásy Amsterdamu.

Obchod Pluk
Amsterdam je plný různých dyzajnových obchůdků, takže pokud na nějaký narazíte, tak si ho rozhodně nenechte ujít. Tento mě obzvlášť zaujal. Byl plný krásných kousků do domácnosti a hned jsem si tam musela jít něco koupit.

Anne frank house
Tento dům asi nemusím zmiňovat. Rozhodně stojí za návštěvu už jen kvůli vazbě s Českou republikou.

Vang Gogh museum
Toto muzeum jsem dostala na doporučení, ale dovnitř jsme se bohužel nepodívali.


UBYTOVÁNÍ
Sunny house
Pokud pojedete autem, tak vám na sto procent doporučuji toto ubytování. Nachází se cca 10 minut autem od Amsterdamu. Auto můžete nechat na nádraží, kde je P+R parkoviště za 2 Eura na den. Poté se můžete vydat pěšky. Dále se ubytování nachází 3 minuty autem od moře. Takže obrovská romantika. A hlavně ta cena je úplně geniální.

Pár fotek na závěr:
Další fotka z Avocado Show
 Také z Frens Haringhandel
 I z kočičí kavárny
 Další fotka z Coffee room


Žádné komentáře:

Okomentovat