BUCHTIČKY SE ŠODÓ / DUKÁTOVÉ BUCHTIČKY

Když se řekne dětství, tak si představím buchtičky se šodó. Maminky vždy pekla buchty, ty tvarohové, makové i povidlové a vždy kousek těsta dávala stranou. Z tohoto těsta vytvořila dukátové buchtičky, ke kterým připravila šodó. 

Jak já to milovala. Jak já to miluji!

A tak jsem si jednoho dne, včera, řekla, že vám tento recept musím také připravit. A jelikož jste si dnes odhlasovali, že ho chcete co nejdříve sepsat, tak ho tady máte. Snad vám naše varianta bude chutnat a zapíšete si jí do rodinné kuchařky.

Jelikož vím, že tento recept se musí zdát pro někoho opravdu složitý, tak jsem vám připravila fotopostup. Věřte ale, že není. Pokud jste někdy pracovali s kynutým těstem, tak se vám rozhodě vydaří. A pokud máte dávku trpělivosti a nebudete na šodó spěchat, tak se vám povede i to. Myslete na to, že nechcete míchaná vajíčka, ani připálený krém.

Nechte si chutnat.

Doba přípravy: 90 minut (příprav, kynutí, pečení)

Náročnost: střední
Počet porcí: 4

INGREDIENCE: 
Buchtičky:
  • 20 g droždí
  • 200-300 ml mléka (dle potřeby)
  • 50 g cukru
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • půl lžičky soli
  • citrónová kůra z půlky citrónu
  • 1/2 vanilkového lusku
  • 60 g tuku (30 g másla, 30 g sádla)
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce rumu
Šodó:
  • 600 ml mléka
  • 1 vanilkový lusk
  • 60-80 g cukru
  • 1 lžíce rumu
  • 6 žloutků
  • (popřípadě lžíce škrobu, kdyby šodó nezhoustlo)
Postup, aneb jak jsem postupovala já:

Nejprve necháme vzejít kvásek. Odměříme si plnou dávku 200 ml mléka, ze které část odlijeme do velkého hrnku. Zbytek necháme na později. 
 Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné a rozdrobíme do něj droždí.
 Přidáme lžičku cukru a špetku soli.
 A 1 lžíci hladké mouky.
 Důkladně promícháme vidličkou.
 Přiklopíme a čekáme, až vzejde. Jen pozor, ať to není hrnečku vař :-)
 Mezitím si odvážíme mouky a vložíme do hnětací mísy.
 Odvážíme si i cukr a také přidáme do mísy.
 Přidáme sůl.
 Ostrouháme kůru z chemicky neošetřeného citrónu.
 A přidáme do mísy.
 K surovinám přidáme do mísy vzešlý kvásek.
Ještě nesmíme zapomenout na vanilkový lusk. Pokud ho nemáte, tak můžete přidat trochu vanilkového extraktu.
 Odvážíme si máslo a sádlo a necháme povolit.
 Do hnětací mísy ještě přidáme žloutek.
 Rum.
 Rozpuštěné sádlo s máslem. Lepší je na pokojovou teplotu.
 A zbytek vlažného mléka.
 Všechny suroviny uhněteme.
 Takto by mělo vypadat uhnětené těsto. Kdyby bylo moc husté, tak přilijte ještě trochu mléka.
 Uhnětené těsto posypeme hladkou moukou a přikryjeme utěrkou.
 Odložíme na teplé místo a necháme nakynout. Mělo by zdvojnásobit své množství
 A takto vypadá nakynuté těsto.
Připravíme si nějakou pečící formu, do které budeme buchtičky vkládat. Rozpustíme si sádlo, kterým vymažeme formu.
 Poté také každou kuličku těsta.
Omaštěné buchtičky vložíme do rozpálené trouby na 180 stupňů a pečeme cca 15 minut do zlatava.

Nyní si připravíme šodó:
Do kastrůlku si odměříme mléko a přisypeme cukr.
 Přidáme semínka z vanilkové lusku a rovnou i samotný vanilkový lusk, který v mléce vyvaříme.
Mléko důkladně mícháme na středním plameni, až ho přivedeme k varu. Poté stáhneme z plotýnky a necháme lehce vychladnout. Nesmí být horké.
 Přidáme lžící rumu.
Rozdělíme si žloutky od bílků. Bílky využijeme například na Pavlovu. Recept naleznete na blogu.
Žloutky si prošleháme a vlijeme do lehce vychladlého mléka a opět důkladně promícháme.
 Vrátíme zpět na plotýnku a prohřejeme. Je důležité, aby šodó nepřišlo do varu. Žloutek by se mohl srazit. Takže opravdu s trpělivostí mícháme a mícháme, až nám krém zhoustne. Chce to opravdu trpělivost. Kdyby se nedařilo, tak přidejte lžíci škrobu. Já jsem ho ale nikdy dávat nemusela.

Tip:
Pokud chcete přivést recept k dokonalosti, tak ho místo míchání rovnou šlehejte.
Pokud nemáte jako já ruční šlehač, tak připravte šodó dle návodu a až poté ho vyšlehejte v robotovi.

Šodó je poté krásně nadýchané ❤
Šodó nalijeme na talíř a poklademe na něj čerstvě upečené buchtičky. Pro zpestření můžeme přidat sezónní ovoce. Výborné jsou borůvky, jahody, maliny, ale i třeba rybíz.



Žádné komentáře:

Okomentovat