CHŘESTOVÁ POMAZÁNKA


Před nedávnem jsem byla pozvána na kurz vaření do Laboratorio. Čekal tam na nás tým kuchařů, který nás učil 3 recepty. Každý recept obsahoval různý sýr. Jeden byl s Gorgonzolou, druhý s Parmezánem a třetí se sýrem Asiago.

Právě sýr Asiago už dlouhou dobu miluji. Je takový lehce mazlavý (protože je výráběný z plnotučného mléka), ale přitom tvrdý. Má výraznou chuť, ale přitom jemnou. Je zároveň nasládlý, ale i jemně nakyslý. Narozdíl od Parmezánu se řadí mezi mladé sýry, protože (co jsem se dočetla) zraje okolo 20ti dnů. Parmezán 12 až 24 měsíců.

Proč jsme sem ale byly pozvané. Představovali nám evropský program Cheese it´s Europe, který zaštiťuje Pravá chuť dolce vita. Tento program má jednu hlavní myšlenku a to, že podporuje zemědělce produkovat kvalitnější produkty a lepší péči a zázemí pro jejich zvířata. Má za cíl zvýšit etiku, udržitelnost, modernizaci a může vést ke zvýšení konkurenceschopnosti, výnosů a přilákat nové pracovní síly. Výsledkem je především prospěch pro spotřebitele. Tyto informace jste mohli už zaregistrovat třeba u Kačí My cooking diary, která (pokud se nemýlím) s nimi jela právě do Itálie a navštívila zemědělství, které sýry DOP vyrábějí.

A jak poznáte, že jste si koupili zrovna sýr z tohoto programu? Tyto sýry nosí značku kvality DOP. Tato značka představuje vysoce kvalitní zemědělsko-potravinářské výrobky pocházející se států Evropské unie.

Tuto značku DOP si určitě zapamatujte a až půjdete do nějakého obchodu (nejspíš do nějakého specializovaného či italského), tak se na toto označení zaměřte. Klidně se nebojte zeptat, jaké sýry či produkty toto označení nesou. Hledejte ho hlavně u sýrů Parmigiano Reggiano, Asiago a Gorgonzola DOP.

Na závěr kurzu jsme dostaly jeden malý úkol. Měly jsem připravit jeden recept s použitím jednoho z těchto sýrů. Já si zvolila můj oblíbený sýr Asiago DOP. Sehnala jsem ho v italské prodejně na Jiřího z Poděbrad, kde jsou 4x do týdne farma trhy. S tímto sýrem jsem připravila úžasnou pomazánku plnou jara. Proč jara? Protože je tam notná dávka chřestu a čerstvého hrášku.

Tak jí zkuste a pusťte se do ní se mnou.

Doba přípravy: 20 minut
Náročnost: malá

INGREDIENCE:
  • 200 g chřestu
  • 100 g hrášku
  • 50 g sýru Asiago DOP (můžeme nahradit parmazánem nebo Horským sýrem)
  • 1 stroužek česneku
  • šťáva ze 1/4 citronu
  • sůl, pepř
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si pokrájíme chřest a špičky dáme stranou.
Přidáme hrášek a vaříme cca 8 minut.
Nastrouháme si sýr.
vařený chřest, česnek, sůl, pepř a šťávu z citronu vložíme do mixéru a umixujeme na hrubo.
Směs přendáme do misky a zamícháme do ní nastrouhaný sýr.
Dáme vychladit. Ozdobíme orestovanými špičky chřestu, popřípadě ředkvičkou a naklíčeným klíčkem.
Tento recept vznikl ve spolupráci s firmou Pravá chuť dolce vita.


Žádné komentáře:

Okomentovat