ZE ŽIVOTA: KOJENÍ (JEDNA VELKÁ VĚDA)

Tobíno akorát usnul a já se mohu vrhnout na sepsání dalšího inspirativního článku. Tentokrát na téma kojení. Ale nebojte, nebudu vás učit, jak na to. Laktační poradkyně opravdu nejsem. Ale jelikož jsem si prošla určitou fází od nadšení se pro kojení, přes 3 záněty, touhu vzdát to, až po nabrání sil a znovu nalezení cesty a chuti ke kojení, tak jsem si řekla, že vám sepíši vše, co ke kojení používám. Ať je to pro použití při běžném kojení, tak třeba při zánětu nebo jeho prevenci.

Jak se výše zmiňuji, tak ano, měla jsem krizi a nestydím se za to. Kojení je nádherná věc už právě proto, že ze sebe můžete dát miminku to nejlepší a také, protože je to úžasné propojení mezi maminkou a miminkem. Jenže!

Není to jen tak. Než jsem začala kojit, tak jsem na to hleděla jen tak, že je to styl krmení dítěte. Ale je to doslova věda. Pokud se udělá pár chyb, tak hned může přijít zánět. A ten nemusí přijít pouze v začátcích a člověku, který s kojením nemá ještě tolik zkušeností. Věřte, že se může dostavit i po půl roce kojení a také člověku, který je odborník a sám ostatním v tomhle radí. Takže pokud se vám to stalo, tak určitě nezoufejte, naberte síly a bojujte. 

Když jsem měla první zánět a tedy první krizi (článek ZDE), tak jsem přemýšlela nad tím, proč vlastně ženy kojí. Hlavní důvod je ta vazba mezi maminkou a dítětem a druhé je předání nejlepší stravy pro miminko (imunita, rozvoj a další). Jenže pak jsou ta negativa. A to, že kojení trvá mnohem déle a to hlavně poznáme v noci, bolavá prsa, dítě se častěji budí hladem, maminka si musí dávat pozor na celou stravu, protože prdíky jsou jednoduše peklo a co pak nějaká alergie, to je také zlo. Na to navazují proplakané noci miminka, kdy mu masírujete bříško, dáváte obklad z třešňových pecek a nic nepomáhá. Miminko je v křečích a maminka ve slzách, že neví, jak mu pomoci. Takových dalších negativních věcí bych mohla vyjmenovat nespočet a celé to završuje moje kamarádka, která nekojí od začátku a vždy mi říká, že nikdy své miminko neslyšela plakat, tak jako Tobíno umí, že neví, co to jsou prdíky, že od začátku spí celou noc a mohla bych zase jmenovat x jejich "super povzbuzujících" vět. Jenže máme tu další jenže! I když na začátku jsem vypsala pouze 2 pozitiva, tak ty mají stejně větší sílu jak desítky negativ. Kojení je prostě úžasná věc a za nic bych jí nevyměnila.

I přes tohle všechno jsem ráda, že kojím a že kojit mohu. Ne každému se to totiž poštěstí. Klidně budu v noci vstávat a koukat půl hodiny do zdi, klidně budu dbát na vyváženou stravu a klidně si odepřu něco málo ze stravy, po čem se miminko může osypat či mít prdíky. Za tohle všechno to stojí. Opravdu!

Nechci se pouštět do rozepisování, v čem je kojení super a v čem ne, jen jsem chtěla říct, že i když někdy zažijete kojící krizi a říkáte si, zda to za tu nevyspalost či bolest stojí, tak ano. Stojí. Chce to jen vytrvalost, něco si o tom přečíst a nebo jako já, zavolat laktační poradkyni přímo domů. Při druhém zánětu (přesněji ucpání žláz) jsme si jednu milou paní zavolali. Byla opravdu sympatická a lidská. Podívala se na můj styl kojení, doporučila jiné styly, poradila plno užitečných rad a vyprávěla několik příběhů, které nám ukázali, že v tom nejsme sami. Že se tohle prostě děje. Od té doby (ťuk ťuk ťuk) nemám problém, kojení mě baví, prsa nebolí a zánět se nedostavil. Dokonce už ani kojení na veřejnosti (ač se snažím vždy diskrétně) mi nedělá problém, protože Tobíno se naučil lépe přisávat a je to celkově rychlejší. Jako maminka se musí naučit vše kolem, tak i miminko. Po pár týdnech jsme byli sehraní a kojení se stalo takovou jakousi zábavou.

Tady vám vypíši vše, co ke kojení používám
VÝBAVA KE KOJENÍ

Odkazy na jednotlivé produkty najdete vždy nadpisu daného produktu!

Nejprve jsem dostala k Vánocům těhotenský polštář. To je takovéto céčko. Myslela jsem si, že ho budu používat i ke kojení, ale není mi to pohodlný. Vždy, než se do toho zamotám, tak Tobíno doslova vříská. A tak jsme pořídili klasický kojící. To je ten menší. Máme jeden z Lidlu, ale stále pokukuji po tom od Ergobaby. Vypadá vážně pohodlně, jak pro maminku, tak miminko. Ten z Lidlu postačí, ale musí se natřásat, zastrkávat a tak nějak tvarovat, aby to bylo pohodlné.
KOJÍCÍ POLŠTÁŘ - PODHLAVNÍK
Ještě máme doma tento podhlavník nebo loketník? Přesně nevím, jak to nazvat. Ale je to taková zmenšená verze kojícího polštáře. Je super na cesty (chatu, dovolenou,...), abych nemusela tahat celý polštář.
V těchto vedrech ho hlavně používáme při chování. Hlavně tedy Arty. Tobíkova hlavička se zahřívala na jeho ruce a oba se při chování potili. A tak si vždy navlíkne tento loketník, díky kterému má Tobík pohodlí a kluci nejsou k sobě přilepení :-)
Někdo jí využívá často a někdo vůbec. Já jsem měla v základní výbavě manuální, kterou jsem používala celkem často. Měla jsem totiž mléka na rozdávání a abych předešla zánětům, tak jsem musela odsávat do úlevy. Nezdá se to, ale člověk se u toho namaká. 
Nakonec se mi dostala do rukou elektrická odsávačka. Nejdřív jsem si říkala, zda to není zbytečný luxus, ale není. 

Za prvé, u manuální mě to vážně bolelo. A to nemluvím o tom otravném mačkání páčky. Celá jsem se u toho hrbila a bylo to tak trochu zdlouhavé a za trest. Elektrická (aspoň ta, kterou m ám já) funguje tak, že nejprve tam je program na rozmasírování. Takže vám to nevcucne prso a hned násilím nerve mléko, jako ta manuální. Hezky pomalu to rozmasíruje a pak přejde do programu na odsávání. U toho jde nastavit sílu sání. Pokud má žena například zánět či poškozené bradavky, tak to určitě na plno mačkat nemůže. Takže tuto volbu jsem uvítala. Od té doby, co mám tuto odsávačku mě i to odsávání baví. Je to rychlé a bezbolestné. 

Mléko stéká do lahvičky, ke které se dá přidělat násoska a rovnou krmit. Já ale toto mléko zamražuji a schovávám na krizové chvíle. Každá žena může onemocnět, kdykoliv jít na operaci a ve chvíli narkózy a pročištění těla má zásoby na krmení, také občas potřebuje odjet a než tahat malé miminko do nemocnice, tak může někdo hlídat a podat zamražené mléko (vím, o čem mluvím, kdybych ho při mé první návštěvě se zánětem měla v mrazáku, tak se mnou Tobíno do nemocnice rozhodně nejede) a nebo třeba ve chvílích růstového spurtu. To jako když najdete.

Otázkou je, zda odsávačku kupovat do základní výbavy nebo čekat na to, zda jí budete potřebovat. Já jí v základní výbavě měla a jsem za ní ráda. Byla ihned po ruce. Na druhou stranu je to poměrně drahá záležitost a dnes se dá všechno koupit raz dva a v případě krize odsát rukou. Takže toto rozhodnutí nechám na vás, ale dle mé zkušenosti je to šikovná věc.

Ps: pamatujte na větu: "Jaká je poptávka, taková je nabídka", takže určitě neodsávejte více, než je do úlevy, jinak si bude tělo myslet, že máte dvojčata a z tohoto začarovaného kruhu nikdy nevylezete :-)
Tuto věcičku jsem zprvu doma neměla. Ani nevím proč, ale část o sterilizování mi úplně vypadla. Asi je to tím, že jsem měla za to, že se sterilizují pouze lahvičky. Na dudlíky jsem úplně zapomněla a vlastně ani nevěděla, zda je budeme používat. Koho to zajímá, tak Tobíno téměř nedudá. Vlastně jen párkrát, když měl brečící krizi, tak pak na pár minut usnul vyčerpáním s dudlíkem, vyplivl ho a spal dál. 
Jenže s kojením přišlo i odsávání a tak i na ty lahvičky došlo. Zprvu jsem je i dudlíky sterilizovala v hrnci s vroucí vodou. Jde to, proč ne. Ale! Vždy tam je nějaké ale a nějaký komfort. V dudlíkách zůstávala voda a lahvičky jsem musela chodit otáčet, aby se vysterilizovaly ze všech stran. Samozřejmě to žádná trága není, ale nakonec jsem dostala opravdu chytrou věc.

Je to "robot" na přípravu příkrmů, ale i sterilizátor v jednom. Než bude Tobíno potřebovat příkrmy, tak ho rozhodně nepoužívám je ke streilizování. Dá se v něm připravoat smoothie, protože mixuje i za studena, ale i třeba krémové polévky. Také v něm připravuji zeleninu a brambory na páře. Až Tobíno povyroste, tak ještě k tomuto všemu mu v tom budu připravovat příkrmy. Tedy takové teplé smoothie jak já říkám :-) Takže tohle byl můj kompromis, který mi teď ulehčuje práci a rozhodně bude i nadále s příkrmy. Za mě tedy rozhodně šikovný kup.
Ke kojení patří i záněty. Někdo ho neprožije nikdy a někdo několikrát. Nejčastější rada je mazat prso studeným tvarohem, nechat cca 20 minut a umýt a takhle opakovat. Dále se radí nahřát prso, odkojit a zchladit. Takto opakovat nejlépe každou hodinu a pokud nemůže miminko odsát, tak odsát do úlevy odsávačkou. 
Na nahřívání jsem používala sprchu anebo nahřívacího plyšáka. To abych nemusela každou hodinu do sprchy.
Na chlazení jsem si koupila v lékárně gelové polštářky, které se dají na mrazák a chladí delší dobu. Variantou je mokrá žínka. Ta ale rychle zteplá. 
Já mám doma dva. Dříve jsem měla od značky Meleda, pak jsem dostala od Suavinex a ten mi vyhovuje více. Složení je v podstatě stejné, až na to, že Suavinex má ke klasickému lanolinu ještě další hojivé přísady a to třezalku tečkovanou a kyselinu sorbovou. Cena je stejná a množství také.
Dále mám ještě jeden krém MotherLove, který jsem si koupila od laktační poradkyně. Je organický a skládá se hlavně z včelího vosku a olivového oleje. Struktura je lehoučká a příjemná. Dá se používat i na zadeček či nějaké opruzeniny miminka anebo na rty. Na ty je skvělý :-) Jen cena je dvojnásobná.
K tomuhle jsem přišla jako slepý k houslím, ale nakonec jsem z toho byla naprosto nadšená. Ano, v začátcích, kdy jsem nevěděla jak na kojení, tak jsem si nechala nevědomky poškodit bradavky. Kdo zažil, tak ví, že to není nic příjemného. Vlastně musíte u kojení překonávat sama sebe. Bolest je řezavá a sakra nepříjemná.
Jak jsem psala, k preventivní regeneraci slouží hojivý gel, ale když přijde na nejhorší, tak mohu doporučit tyto gelové polštářky.
Stačí si omýt prsa, přiložit gelové polštářky a zapnout podprsenku. Před každým kojením je potřeba je sundat, omýt polštářky vodou a umýt si pořádně prsa. Nakojit a opět přiložit gelové polštářky. Životnost mají 24 hodin. A výsledek? Opravdu zázrak. Tohle mi strašně moc pomohlo.
No tohle byla pro mě mise. Už v těhotenství jsem hledala nějakou větší podprsenku. Přišlo mi zbytečné kupovat klasickou, když za chvíli budu potřebovat kojící. Tak jsem vyrazila na lov kojících. Ihned přišlo ale jedno velké zoufání. Neměli na mě velikost. Prsa mám větší a obvod malý. Takže tohle spojení je téměř nemožné najít.
Pak jsem ale zkusila Astratex, když už paní Kubelková dělá takovou reklamu. Říkala jsem si, že když mají pro její bujné poprsí a úzký obvod, tak musí mít u pro mě.
Byla jsem nadšená, velikosti mají až do K. Zkusila jsem si nějaké, ale výběr se zmenšoval a zmenšoval. Čím větší košíček a menší obvod potřebujete, tím je menší výběr. Klasika. Ale aspoň něco. Nakonec jsem vybrala dvě a odešla nadšená. 
Opět je tohle věc, kterou někdo vůbec nepoužívá a někdo pořád. Já patřím do té druhé skupiny. Už proto, že toho mléka mám opravdu na rozdávání a tak se často stane nehoda, že mléko proteče skrz podprsenku. 
Těchto vložek jsem vyzkoušela několik. Měla jsem od Suavinex, Philips Avent a nebo také z DMka. Nejvíce mi vyhovují Suavinex, protože jsou hodně tenoučké. Philips Avent má super ty na noc, jsou sice zbytečně veliké, ale opět hodně tenoučké. Z DM jsou hodně tlusté a díky nic se mi nevejdou prsa do podprsenky :-D, takže ty jsem zavrhla.
Tohle je téma samo o sobě. Když jsem byla těhotná, tak jsem si nemohla užívat módu, protože pro těhotné nic nevyrábí. Vše je předražené a na jedno brdo. Mohla jsem si sice obléct nějaké oversized košile, ale v tom jsem vypadala jako 200 kilový nafouknutý balón a tak jsem to vzdala a chodila stále v tom samém.
Po porodu jsem vyrazila na nákupy a přišlo další zklamání. Ač jsem poměrně rychle shodila nabraná kila, tak jsem si nic nemohla koupit, protože v ničem nejde kojit. A tak jsem zůstala u pár oversized kouosků a hlavně košil. Takže opět jsem limitovaná v tom, co nosit. Takové šaty jsou nepoužitelné, pokud nejsou na knoflíčky jako košile.
A t ak si říkám, proč třeba takový ZOOT neprodává něco stylového. Koukala jsem na jejich nabídku a je to tedy bída. Sice mají v nabídce aspoň něco, ale přijde mi to takové nudné alá styl stará mladá. Prostě neurazíš, nenadchneš. Asi by to chtělo nějakou nákupčí, která otěhotní a pochopí, co je to za krizi chtít si udělat radost nějakým pěkným kouskem, ale nemít z čeho vybírat :-)
PITNÝ REŽIM + MÁTA
U kojení je pitný režim velmi důležitý. Aby se mohlo tvořit mléko, tak je potřeba dostatečně pít. Čili mnohem více, než je doporučováno bez kojení. Jak to vidím u svého kojení a někdy i u sebe, tak spousta lidí má problém vypít klasické 2 litry denně, natož mnohem víc, když kojí.

Nastala ale jedna zázračná věc a to, že tělo si o to říká. Takže já jsem stále úplně vyprahlá a dokonce mi nejvíce chutná kohoutková voda. Aleluja. Dříve jsem ulítávala sice na vodě, ale na perlivé. Musím mít pořád u sebe lahvičku či skleničku. Na cesty s kočárem si beru celou velkou pet lahev a dolévám do menší, kterou mám ve stojánku. Doma mám takový 3/4 litrový kelímek s brčkem a víčkem. Dobře se z toho pije i v leže :-)
Ale proč tu je ta máta? Málo kdo ví, že máta staví tvorbu mléka. Tak na to pozor. Stačí i pár lístků a můžete o mléko přijít nadobro nebo se znovu rozkojovat. Takže na takové Mojito zapomeňte. 
Pokud tedy nenastane chvíle jako u mě a to, že se trochy mléka potřebuje zbavit. Ve chvíli zánětů a chvíli, kdy ze mě mléko doslova stříkalo jsem si dala jeden čaj z čerstvé máty a vše se urovnalo. Bylo to hlavně v noci, kdy nekojím každé 2-3 hodiny, ale třeba jednou za 5 hodin. Tedy prsa se nalijí a vznikají ty záněty. Teď už se mi to ale urovnalo a tělo pochopilo, kolik potřebuje vyrobit :-)
Někdo pije mátu a někdo zase čaje či doplňky stravy na rozkojení. Ano, je to začarovaný kruh. Je den, kdy je mléka až moc a pak přijde růstový spurt a mléka je málo. 
Pokud máte rovnou mléka málo, tak se doporučují kojící čaje. Někdo říká, že to je spíše pro dobrý pocit, ale i placebo funguje. 
Mně se osvědčil doplněk od Humany, který se nasype do vody a vypije. Piji ho v době růstových spurtů, kdy jsem doslova vysátá a působí ihned.
Pokud jste se dostali do odsávací fáze, tak určitě přemýšlíte, do čeho to mléko mrazit. Já si nejprve pořídila takové mini krabičky na klipsy. Jsou o velikosti 150 ml. Jsou praktické v tom, že se jen vymyjí a mohou používat dále. Na druhou stranu jsou mnohem dražší a co pak s nimi? Možná je použiji na zamražování bylinek nebo příkrmů.

Po nějaké době odsávání a zamražování jsem začala používat speciální sáčky na mléko. Jsou praktické a skladné. Jen se utrhne vrchní ochranná část, otevře se zip, nalije mléko, zase zamkne a zamrazí. Když se jde rozmrazovat, tak se celý sáček vloží do teplé vody a nechá mléko povolit. Jen pozor. Mléko by nemělo projít varem, takže nikam nespěchejte. Pak se odstřihne nalévací část a přelije do lahvičky.
A zase jsme tu u produktu, který někdo nikdy nepoužije a někdo koupí. A to je gel na vymývání lahviček. Někdo vymývá lahvičky jarem a neřeší to. Já používám tento gel, který je určen přímo na mytí lahviček a dudlíků. Odstraní všechny nečistoty a je šetrný k miminku. Na praní také používám prostředek určený pro miminka, tak proč ne tady. Za mě je to osvědčený kup, tak uvidíte sami :-)
Asi si teď říkáte, proč mám plenu u kojení. Ale v této oblasti používám totiž pleny nejčastěji. Asi totiž znáte tu chvíli, kdy chcete miminko nechat odkrknout a ono vám ohodí celá záda. Ano. Stalo se mi to nespočetkrát a nikdy se nepoučím. Dobře, občas ano. Arty je v tomhle preciznější a dává si jí přes rameno pokaždé.
Potom dávám plenu i pod Tobína, když leží a ublinkává si. Nemusím pak každý den prát povlečení, jako to bylo v začátcích :-).
Pokud jste zažili prdíky, tak víte, co je to za peklo. Miminko se kroutí všemi směry, pláče a snaží se tu bolest dostat ze sebe. Tak jako na většinu bolestí, tak i na tuto platí nahřívání. A pro miminka na prdíky se osvědčily třešňové pecky. Můžete je koupit v sáčku a nebo v pásu. Ten mám já a nedám na něj dopustit. Mohli jste ho vidět několikrát u mě na InstaStories.
Tento pás se skládá z pytlíčku, který je naplněný sušenými třešňovými peckami, poté samotného pásu, který má kapsu, do které se pytlíček zastrčí. Celé se to obmotá kolem bříška a zapne na suchý zip. Velikost je velká a tak ho užijete od narození, pak i klidně do několika let dítěte.
Tento pás má jednu velkou výhodu a to, že nemusíte sáček s peckami držet. Kdo to zažil, tak chápe, že tohle je opravdu praktické. Miminko může usnout a nepadá mu to.

A jak se to používá? Sáček se strčí do mikrovlnky spolu s nádobou plné vody a zapne se. V návodu píši na půl minuty, to jsou u nás ale pecky stále studené. Takže my dáváme na dvě minuty. Tohle si musíte ale vyzkoušet sami. 

My používáme krém Pupík, který je lehce větrový a struktura příjemná pro masáž. Nanese se trocha na bříško a různými pohyby se bříško masíruje. Jak masírovat bříško naleznete všude možně na internetu. Jen je důležité nemasírovat bříško, když je miminko v křeči a pláče. Pak to moc nejde, protože je bříško napnuté. Chce to najít chvíli, kdy je uklidněné, dát si ho třeba na přebalovací pult, to funguje u nás a chvíli masírovat. Pak ho vždy obleču a přidělám pás s třešňovými peckami.
KAPKY NA PRDÍKY
My používáme dvoje a to Infacol a Biogaiu. Biogaia zamezuje tvorbě plynů a Infacol je pomáhá odvádět z těla ven. A funguje to.
Asi mám i štěstí. Sice Tobíno v noci moc nespí a často se budí a má hlad, ale zato mohu jíst, co chci. Neměl nikdy žádnou reakci na jídlo, ani osypání, ani každodenní prdíky. Možná je to tou Biogaiou, kterou podáváme preventivně, ale tohle se nám vyhnulo. Jasně, občas to přijde, proto mám tu mastičku, třešňové pecky a Infacol, ale oproti ostatním v našem okolí nic dramatického. 
Takže já jím vše, jak veškeré ovoce, jahody, tropické ovoce, citrusy, tak i klidně čerstvé pečivo, rajčata a luštěniny. Možná to je tím, že jsem to jedla po kilech celý život a i v těhu a možná to je jen náhoda. Ať je to jak je to, tak jsem za to vděčná.
Asi si říkáte, co ten tady dělá. Ale ano i ten používám spojený s kojením a to na omývání prs. Už v porodnici nám radili, ať se nemyjeme parfemovaným mýdlem a to z toho důvodu, že malé miminko zná naše pižmo a pokud se hodně navoníme, tak má pocit, že je u jiného člověka a nemusí chtít být kojeno. 
Já to zažila i v praxi. Přesněji ne já, ale známá chtěla nakrmit své několikaměsíční miminko a ono se vzpíralo a nechtělo. Ač to bylo už 5 hodin od kojení a tak bylo na čase se najíst. Stále plakalo, ale nechtělo se přisát. Poté moje babička řekla, zda se něčím nevoněla, že by mu to mohlo být nepříjemné a jí došlo, že si stříkla deodorant. Asi ho stříkla omylem i blíže k prsům. A tak zkusila jít do koupelny a umýt se vodou. A co myslíte. Ihned se miminko přisálo a byl klid.
Takže já si pro jistotu myji celé tělo intimním gelem.
No a to je všechno. Byl to dlouhý článek, co? Tak snad jsem vás inspirovala a něco jste si z tohoto článku odnesli. Vše píši s měkkým "i" na konci, protože jsem zjistila, že tyhle články čtou i muži :-)

Mějte se krásně a pokud máte nějaké další vychytávky, tak je určitě napište. Ráda vyzkouším něco dalšího a další rodiče určitě také.

Mějte se krásně
Líbá vaše Kačí

PS: tento článek není sponzorovaný 


24 komentářů:

  1. No jeste jste mohla napsat o bylinných čajích na podporu laktace, vy asi nepoužíváte, ale na start kojení je to dobré i protože v laktačním čaji jsou bylinky které neškodí. Máta a šalvěj je na konec kojení super, tak to vás teprv čeká. No a homeopatika taky na start a konec kojení. Druhé mimčo už kojení super, prsa jsou na to připravena a matka taky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda, já jsem ho nepoužívala, ale dopíši. Děkuji :-)

      Vymazat
  2. super článek a máte pravdu, kojení je věda a za nic bych jej nevyměnila :)

    OdpovědětVymazat
  3. Praktický článek, ráda jsem si ho přečetla. Trefila jsi se zrovna do chvíle, kdy po dvou letech ukončuji kojení. Nečekala jsem to, ale hodně mě to zaskočilo, jak je to pro mě citlivé a možná i bolestné, kojení ukončit. Syn bude mít v říjnu dva roky a kojení pro nás bylo něco krásného. I přes asi tři záněty, které jsem ale zvládla bez zásahu lékaře jen s odsávačkou. Čekala jsem, že ukončení tak nějak přijde samo, ale zdálo se, že syn chce mléka víc a víc a už to vyžadoval i hodně na veřjnosti a byl schopný se sám obsloužit a vejít mně do výstřihu, chtěl se kojit xkrát za noc... Týden nekojím a je to - divné, takové, že mám pocit, že syn už mě nepotřebuje, že už lusknutím prstu není miminko, ale velký kluk (a to on je). O to víc se mazlíme a snažím mu dávat hodně lásky. Tak jen náhled z druhé strany... Ať se vám daří!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Absolutně tohle chápu. Tobínek přestal nabírat a ač jsem se všelijak snažila rozkojit, tak mu to nestačilo. Musela jsem tedy začít s příkrmy o 3 týdny dříve, než jsem chtěla. Chtěla jsem po ukončeném 6m. Sice kojím stále, ale byla jsem taková smutná z toho, že už tam přišla ta strava a že už nepotřebuje jenom mě. Tak uvidím, jak ponesu ten úplný konec. Ale jak já si vždy říkám, každé období přináší něco pěkného a na to je se potřeba soustředit :-)

      Vymazat
  4. Krasn clanek..prochazime si nejakymi utrapami my vsechny novopecene maminky..kojici polstar od Ergobany je nejlepsi vec co jsem doted koupila a stoji za ty penize..nevahejte a jdete do nej..uzasne tvarovany.pevny a pohodli pro Vas ale i miminko..neda se srovnat s temi obycejnymi..ja ho vozim uz vsude sebou

    OdpovědětVymazat
  5. Tak já bych ráda podotkla pro potenciální matky, aby se nelekly, že jde kojit a žít i bez všech těchto vychytávek :) Kromě kojící podprsenky a vložek nemám nic. Asi jedu trochu minimalistický styl výchovy :-D Ale líbí se mi ta věc na příkrmy. I když tyčový mixér asi bude stačit :)
    Hezká kojící trika mam z HM a pak jsem šila tílko, co má u krku takovou tu "vodu", to lze použít.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To určitě ano. Já sice opravdu využiji vše, ale je mi jasné, že obejít se bez toho dá. Ač tedy tu odsávačku bych asi nevyměnila, ta mě opravdu zachránila. A asi bych našla jiné další věci, které bych nedala :-D Ale jak já vždy říkám, každý je individuál a každý potřebuje něco jiného. A proto ta nabídka trhu je :-) Spíš to jsou jen tipy pro další, rozhodně ne návod na to, že je potřeba vše :-)

      Vymazat
  6. Velice zajímavý a obsáhlý článek. Je pravdou, že syna už mám dost odrostlého, ale na období kojení si vzpomínám dost dobře. Neměla jsem žádné kojící polštáře, podhlavníky, odsávačky, třešnové pecky a já nevím co ještě, co všechny maminky dneska musí mít...Syn spal od narození celou noc, odpoledne mi usnul v 17 hod u kojení a spal až do rána.Musela jsem ho na kojení budit, když už mi mléko samovolně teklo. Slovo prdíky ani neznám, žádné probrečené noci..Když jsem měla prasklou bradavku, natírala jsem mateřským mlékem a to také dost pomohlo. Když malého bolelo bříško, nahřála jsem plenu v mikrovlnce.Na záněty prsu nás hodně upozornovaly v porodnici a pak mě tím i tchyně strašila, strašně jsem se bála, naštěstí v pohodě...jen se pak malej sám odstavil v 7 měs, já to obrečela a mléko se mi tvořilo ještě další 4 měs.
    Každá máma dělá přece to nejlepší pro své dítě, Tobíno je přenádherné miminko a Vy úžasní rodiče.
    Těším se na další článek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsi měla obrovské štěstí. Ale je mi jasné, že bez plno věcí jde žít. Ale dnešní doba je nabízí a já jsem je ráda využila a určitě mi to pomohlo, ač netvrdím, že vše je nutnost mít. Spíš to jsou jen takové tipy :-)

      To odstavení chápu, kamarádce se to stalo také a byla z toho dost smutná. Já bych také byla, tak uvidíme, jaký prsomilec bude Tobínek :-) Děkuji moc za zprávu a těším se u dalšího článku :-)

      Vymazat
  7. Ty jo, tak to je fakt super článek pro někoho, kdo začíná a neví, jak začít a co všechno koupit! Paráda!

    OdpovědětVymazat
  8. Taky jsem myslela, že to půjde tak nějak samo, přirozeně, ale začátky jsou prostě těžké. Teď má syn 15 měsíců a konečně se mi zdá, že se kojení ustálilo a najednou je to vlastně jednoduché. :D Jako kdyby se z horské bystřiny stala řeka, která už jen tak klidně putuje k moři.
    A ještě se hlásím, že já začala šít oblečení pro kojící mámy, je to tedy teprve v plenkách, ale snad nebude vadit odkaz: https://www.facebook.com/maaniasewing/ https://www.fler.cz/zbozi?ucat=471865 Bylo by pro mě úplnou ctí něco Vám ušít. :)) Jako vážně ;D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je super, je vidět, že je to díra na trhu :-) Často přemýšlím, zda kdybych měla druhé dítě, tak to bude jednodušší nebo to bude také tak náročné. Ale myslím si, že určité věci už bych tak nějak čekala a tak bych z toho nebyla tolik vyplašená. Ale zase každé dítě je jiné. Tak uvidíme :-)

      Vymazat
  9. Moc hezky a přehledně napsaný článek :) Doplním, co používám já ke kojení. Zakoupila jsem si od Aventu gelové polštářky, které se dají dát buď do mrazáku anebo nahřát horkou vodou. Je k nim ještě takový návlek, aby si člověk nepopálil prso. Můžu říct, že mě vyloženě zachránily v porodnici, když se mi prsa nalila. No a na prdíky malému dávám enticon.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To tam mám u Mrazící polštářky a nahřívací plyšák. To je super věc a strašně mi to pomohlo. Také jdou i nahřívat, ale já si raději nahřála toho plyšáka, protože to teplo vydrželo opravdu dlouho :-)

      Vymazat
  10. Dobrý večer, na vaše sránky jsem dnes zavítala poprvé a mimo receptů jsem si přečetla i něco ze života :-) Mám dvě děti, dceru jsem kojila přes dva roky a ročního syna doufám budu kojit, co to dá. Naštěstí jsem s kojením neměla problémy, teď trochu u syna, ale pomohla mi laktační poradkyně. Ohledně regenerace bradavek, hodně pomáhá nechat na nich zaschnout trochu mléka a chodit i bez podprsenky. Přeju vám krásné chvíle se synem!

    OdpovědětVymazat
  11. Super clanok, velmi mi pomohol. Chcela by som pre nasho mesacneho synceka kupit tie tresnove pecky lebo bojuje s naduvanim ale nemame mikrovlnku. Neviete ci sa daju nahrievat aj v hrnci s vodou pripadne nejako inak? Dakujem krasne! Zuzana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bohužel nevím, ale určitě to nějak půjde. Zkus se zeptat v lékárně :-)

      Vymazat
  12. Dobry den,Katko,chtela bych se zeptat na znacku a typ sterilizatoru,ktery jste si poridila. Moc diky

    OdpovědětVymazat