ZE ŽIVOTA: APOLINÁŘ JE VÝBORNÁ NEMOCNICE, ALE CO RESTAURACE?

Jako food blogerka jsem měla téměř povinnost zmapovat jídlo, které podávají v porodnici a víte proč? Protože jsem slyšela nespokojenost mamin na stravu. Nemluvím o Apolináři, ale celkově.

Já sama za sebe musím říct, že jsem spokojená byla. Jasně, není to 5ti hvězdičková restaurace, ale jíst se to dalo. Důkazem byl vždy prázdný talíř, který jsem odevzdala.

Každý den jsme měly 3x donášku jídla. S tím, že u snídaně byla ještě dopolední svačina a u oběda odpolední svačina. Vždy tam byl nějaký mléčný výrobek, nějaké pečivo a pokaždé jiný druh přílohy. O maso také nebyla nouze. Takže vlastně bylo pokryto úplně vše, co by člověk potřeboval.

Jediné, čeho byl nedostatek bylo ovoce a zelenina. Z ovoce jsme dostávaly jablka a ze syrové zeleniny, kromě sem tam nějakého mrkvového salátu nic.

Ale jak já sama říkám, denně tam má každá spoustu návštěv a místo toho, aby vám nosili bonboniéry, tak ať vám přinesou to, na co máte chuť. Každý pokoj má ledničku a tak je kam si to uložit.

Mně nosili čerstvé ovoce a zeleninu, na kterým jsem totálně závislá. Když denně nejím spoustu ovoce a zeleniny, tak jsem celá nafouklá a cítím se těžce. Dále mi přinesli spoustu mléčných výrobků, jako tvarohy a jogurty. Takže jsem vůbec neměla pocit, že mi něco chybí.
Tohle je svíčková. Když mi Jana (spolubydlící) řekla, že je svíčková, tak jsem se poměrně vyděsila. Bála jsem se, že to bude taková ta uho omáčka, která svíčkovou připomíná hodně z dálky. A víte co? Ona byla vážně dobrá. Knedlík byl nadýchaný a nerozmáčený, maso libové a omáčka měla chuť. Tu bych si klidně přidala :-)
K tomu byl klasicky vývar. Ten byl každý den a vždy na trochu jiný působ. Někdy s rýží, někdy s nudlemi, někdy s kapáním...A jako dezert tvarohový koláček.
Tyhle rohlíky nám dávali i na rizikovém oddělení a byli vážně super. Jen čerstvé, tak jsme si dělaly legraci, jestli testují děti, protože všude se říká, že čerstvé pečivo nadýmá. A nenadýmalo. Já mám štěstí na syna, který zvládne absolutně vše. Zatím jsem nezažila jedinou reakci na jídlo. Jím všechno ovoce i zeleninu, čerstvé pečivo, dokonce i syrovou cibuli  jsem měla v bramborovém salátu a nikdy mu nic nebylo. Je to prostě požitkář :-)

Jak vidíte, tady k tomu máme žervé, které mi vystačilo i na další svačinu, máslo, jablko a mléko v pitíčku.
Tohle byla mrkvovo bramborová kaše s rybou zapečenou se sýrem, k tomu jahodový jogurt a salát. Na první pohled to vypadalo strašně. Byla to taková ta ryba ve tvaru kostky. Takže lisovaná ze všeho možného. Na to jsem celkem citlivá a domu bych si to nikdy nekoupila. Ale musím říct, že nakonec byla vcelku dobrá. Prostě ryba se sýrem. Slupla jsem to jakoby nic.
A tady máme opět čerstvé pečivo, jablko, něco jako pribiňák a máslo. Tahle snídaně mi rozhodně vůbec nevadila.
Další den jsme měli jako přílohu rýži. K tomu masovou roládu a omáčku. Opět žádné uho. Ale omáčka, která měla chuť i barvu. Dále jablko a vývar.
Tímto jídlem mi udělali asi největší radost. Krupicová kaše je moje hodně oblíbená. K tomu jsme dostaly mrkvovo jablečný džus a jahodové mléčné pitíčko.
Další den bylo zase čerstvé pečivo, jablko, žervé a jablko. Ani nevím, kdy naposledy jsem koupila domu rohlíky. Tohle pečivo doma vůbec nejíme a o to více jsem si to v nemocnici užívala :-)
A mám tu poslední vyfocené jídlo a to brambory s masem, omáčkou a mrkví. K tomu vývar, kaiserka a jahodový jogurt.

Jak jsem říkala, každý den byla jiná příloha a tak bylo jídlo opravdu pestré.
Sice tu nemám fotky všech jídel (což nechápu, myslela jsem si, že jsem všechna vyfotila), ale jako ukázka to určitě stačí.

Tímto článkem jsem chtěla říct, že když půjdete do čtyřkové restaurace, tak tam budete také čekat smažák, utopence nebo nakládaný hermelín a ne bůh ví co. A tak přistupujte i k nemocnici. Je mi jasné, že ne všude vaří, tak jako tady, ale tady vařili na nemocnici vyhovujícně. Sice jsem na jednu stranu zmlsaná a prošla jsem nespočet restaurací a chutí, ale umím pochopit, že zde dělají vše co mohou. Kde kdo má nějakou alergii či něco nemůže a tak se snaží dělat jídlo co nejvíce neutrální, aby nemuseli vařit pro každou jednotlivě.

Takže pokud jste zmlsané, tak si nezapomeňte do porodnice přibalit nějaké tyčinky, jogurty či pečivo, šunku a sýr. Cokoliv vám bude chybět vám určitě s radostí rodina donese. Hlavně se nenechte jídlem rozhodit. Je to jen jídlo. A myslete na to, že tam jdete rodit a ne se najíst :-)

Líbá vaše Kačí

21 komentářů:

  1. Kači, hrozně se mi líbí tvůj přístup! Skvěle jsi článek sepsala a jde vidět, že jsi fakt sup ženská, která neofrňuje nos nad nemocniční stravou a dokonce si jí i užije. Dostala jsem hroznou chuť na krupicovou kaši, mňam :-D

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  2. Za sebe musím říct, že vybíravá nejsem. Třeba jídlo v porodnici v Motole bylo dost podobné jako ukazuješ, a bylo to naprosto v pohode. Když bylo synovi rok a čtvrt, tak byl na operaci, a byli jsme pár dní v nemocnici ve VFN. Bohužel tak strašné jídlo jsem nezažila. Absolutně bez chuti a nebo na druhou stranu mi jídlo pro malé dítě přesolili. Nejedl to ani personál.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je už problém. Já měla štěstí na Homolku a Apolináře. I když na Homolce na kardiu je jasné, že automaticky dávají určitou dietu, ale šlo to. Nejhorší bylo na Bulovce, když jsem měla salmonelu. Přinesli mi odvar z ovesných vloček. Prostě kekel, ale za to nemohli, to byla dieta. Tak jsem tam nasypala tunu soli a jak mi to šmakovalo. Po x dnech na kapačkách je člověk vděčný za cokoliv :-D

      Vymazat
  3. Ty jo, proč já narodila u Apolináře! V Mostě hrozná strava, jediné co jsem vždy snědla, býka vánočka s máslem, co jsme měli každý den k snídani. Maminka mi pak vždy nesla do nemocnice domácí vyvar kvůli mlicku, ten nemocniční,, vývar ", to fakt ne, jen voda. Ale tohle vše vypadá luxusně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si stěžovat určitě nemohu. Tak ještě že se o tebe maminka tak krásně postarala :-)

      Vymazat
  4. No hurá, konečně někdo, kdo umí nemocniční stravu i pochválit a ne jen fňukat, že po operaci zubu dostal mleté maso :))
    V.

    OdpovědětVymazat
  5. Ja se musim pridat se spokojenou zkusenosti se stravou. Jidlo dustojne servirovane, cerstve, vonave a az pod nos..co vic si prat?

    OdpovědětVymazat
  6. Taky jsem se nešla do nemocnice najíst, ale ležela jsem v těhotenství skoro 7 týdnů (nejdřív necelé 3 týdny a potom měsíc) a musím říct, že nemocniční jídlo mi pak už pěkně lezlo krkem - bez chuti a strašně málo pestré. Nezbývalo mi, než listovat foodblogy a představovat si, co uvařím, až se dostanu domů :-D Bylo to navíc v době, kdy se za pobyt v nemocnici platilo 100 Kč na den, tak jsem si nemohla dovolit nemocniční nejíst a nechávat si nosit.
    Jídlo od Apolináře vypadá daleko lákavěji, snad se od té doby zlepšili i u nás.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je to co jsem psala. Když tam člověk leží už dlouho, tak i chápu, že mu už nechutná. Je to stále to samé dokola. Ale pokud tam je tři dny tak si myslím, že se to přežít dá. Ještě že máme ty návštěvy a ty nám s radostí něco donesou :-)

      Vymazat
  7. Kačí, tenhle článek mě hrozně moc potěšil. Studuji nutriční terapii na Karláku, takže ráda slyším, že Ti jídlo chutnalo. Je to samozřejmě z velké části o přístupu, když si člověk uvědomí přesně to co jsi napsala v článku, tak bude spokojený. Pokud tam přijde s očekáváním jídel "jako od maminky" (5 hvězdičkové restaurace nebo prostě čehokoli nestřízlivého :D) bude si stěžovat a moc se teda nenají.
    Tvůj článek mě vážně moc potěšil, že se také ozve člověk, který spokojený byl! :)
    Andrea Mokrejšová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda. Jak já vždy říkám a řídím se tím, na všem negativním najdi něco pozitivního, ale bohužel většina na všem pozitivním hledá něco negativního. :-)

      Vymazat
  8. Já též rodila u Apolinare a musim rict, ze jsem byla spokojena s jidlem. Treba krupicovou kasi ja nerada a tam jsem ji slupla a klido bych si i pridala :-) Kdyz jsem to pak rikala svemu lekari na prohlidce po 6tinedeli tak mi rek, ze jsem prvni kdo si pochvaloval jidlo z porodnice :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt? Tak to jsem ráda. A zároveň je to smutné. Ale kdo chybu hledá, vždy jí najde :-)

      Vymazat
  9. Ahoj,souhlasim naprosto se vsim,nemocnice neni hotel..Take jsem si na sestinedeli uzivala cerstve pecivo a vubec clovek je rad,ze neco k jidlu dostane..Pravidelne zasoby z domova jsem mela pokryte,takze mi nic nechybelo😉 p.s. jen poznamka k chybicce,ktera mne uhodila do oci-ma byt:"rohliky byly super" Diky za zkusenost,mej se:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jejda to se omlouvám, občas to ulítne. Přecijenom to píšu na rychlíka někde mezi kojením, přebalování, pláčem, jídlem, sprchou a dalším kolečkem :-D Opravím :-)

      Vymazat
  10. To jste ale mela jidelnicek luxusni. Ne vsude to takto vypada. Ja dostala ke snidani pastiku 27% masa/kureci separat. Prvni tri dny mi dali moji bezhistaminovou dietu, ale musely jsme zustat kvuli dceri dele, presunuli mne na hostinsky pokoj (horor) a baba v kuchyni zrusila moji dietu s tim, ze ji to nezajima. V predchozim zarizeni mi zase dali fazole po cisari...

    OdpovědětVymazat
  11. Tak jsem si zavzpomínala, mě tam také chutnalo :) Tři dny jsem nemusela vařit, takže za mě dobrý a fotky super, aspoň ostatní vědí,co je tam čeká..Akorát mi přišlo dost legrační jíst na chodbě s dalšími x maminkami a miminky, přišla jsem si ,jak na takové podivné škole v přírodě (šestinedělí P15)...První dítě jsem rodila v malé porodnici v Benešově, kde se jedlo normálně na pokoji a nebo tam byla malá jídelna..Zdraví Bára
    p.s. Vaše příspěvky z porodnice mě moc zaujaly, jsem ráda ,že jsem měla tu možnost rodit dvakrát přirozeně...ale třeba ten císař ,je také u každého trochu jiný

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak jsem ležela na rizikovém, tak už mi to tady ani nepřišlo, ale je fakt, že ten box a to sezení tam je takové zvláštní, ale zase pak nesmrdí pokoje po jídle :-)
      On každý přirozený porod i císař je jiný. Rodit přirozeně je dar, ale jsem ráda, že je tu možnost císaře. Představa, že se mi stane něco se srdcem a tím zkomplikuji příchod na svět Tobínkovi mě děsila. Ještě s jeho váhou. Ale už po pár měsících na to vzpomínám také jinak :-)

      Vymazat