čtvrtek 16. března 2017

BANOOFEE aneb BANÁN S KARAMELEM

Znáte Banoffee? Ne? Tak já vám o něm něco povím.

Když jsem si takhle jednou přišla do Le Caveau, tak měli novinku a to Banoffee. Jelikož je to francouzský kavárna, tak jsem to brala automaticky za francouzský dezert. Jeho chuť mě uchvátila na první sousto. Skládá se z kombinací chutí, které jsou na mém Top chuťovým žebříčku.

Pak mi to ale nedalo a musela jsem si ho vyrobit. Začala jsem googlit a dozvěděla jsem se o něm pár zajímavostí.

Banoffee je anglický dezert skládající se z banánů, smetany a karamelu. Přesněji z vařeného kondenzovaného mléka nebo Dulce de leche.
Korpus se skládá z nadrcených sušenek (něco podobného jako u cheesecake) nebo z máslového korpusu připomínajícího právě máslové sušenky.

Jeho název vznikl ze spojení dvou slov a to banán a karamel tedy banana and toffee.

Tak jsme zase o něco vzdělanější a můžeme se do toho koláče pustit, ne?

Doba přípravy: 45 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 12 kousků

INGREDIENCE: (forma o velikosti průměr 26 cm)
Těsto:
  • 300 g hladké mouky
  • 180 g másla pokojové teploty
  • 50 ml mléka
  • 1 lžíce cukru
  • 1 vejce
  • špetka soli

Zdobení:
  • 1 kondenzované mléko
  • 2-3 banány
  • 1 balení smetany ke šlehání
  • hoblinky čokolády

Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Úplně na začátku uděláme dvě věci. 
Do hrnce napustíme vodu, ponoříme plechovku kondenzovaného mléka a dáme vařit na cca 2 hodiny.
Nyní si ještě rozpálíme troubu na 180 stupňů.

Nejprve si odvážíme mouku.
 Dále si odvážíme máslo a přidáme k mouce.
 Přilijeme mléko.
 Přidáme lžíci cukru.
 Také špetku coli.
 Ještě vajíčko.
 A zpracujeme těsto.
 Těsto vmačkáme do dortové formy nebo formy na quiche.
 Nakonec propícháme vidličkou a dáme péct.
 Uvařené mléko necháme trochu vychladit.
 Poté no nalijeme na korpus.
 A rozprotřeme.
Vedle v hlubokém talíři si rozčvachtáme 3 banány a potřeme je zkaramelizované mléko.
 Ušleháme si 1 kelímek šlehačky a rozprostřeme na banán.
 Nakonec ozdobíme hoblinkami čokolády nebo třeba karamelovými sušenkami, jako já.
Nechte proležet nejlépe přes noc, aby se vláha vsákla do korpusu. A uvidíte, že to je naprostá dokonalost.
Foceno: Olympus PEN E-PL7, M.Zuiko Digital 45 mm.   

17 komentářů:

  1. Recept vypadá jednoduše, rychle a chutně!:) Určitě brzy vyzkouším a dám vědět, jak chutnal :) Samotné banány nejsem schopná sníst, ale v poslední době zjišťuji, že mi jinak vše s banány chutná - smoothie, banánové lívance, apod. :D:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je jedině dobře, chutě se mění :-)

      Vymazat
  2. Koláč vypadá naprosto božsky! Určitě brzy vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak tohle také pujde k seznamu pečení. Vypadá to naprosto ale hrozně úžasně :)

    MagicBeautyLife

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ho naprosto miluju, dávám si ho vždy v kavárně :-)

      Vymazat
  4. Ahoj, kondenzované mléko a uvařit? jde tedy použít karamelové Salko?
    Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, jde. Je to vlastně poté to samé :-)

      Vymazat
  5. Mňam. Sbíhají se mi z toho sliny. To musím brzy vyzkoušet. :) Máš to hezky rozepsané, tak to snad zvládnu i já. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě. Samotné se mi podle toho lépe vaří, než když je jen souvislý text :-)

      Vymazat
  6. Ahoj, diky za recept. Banoffee uplne miluju. Kdyz tak jestli muzu doporucit, tak taky http://blog.decodoma.cz/irsky-dezert-banofee-pie/ trosicku jiny recept. Urcite se take pochutnas ;)

    OdpovědětVymazat
  7. Chutove neskutečné.Něco jsem asi ale neudelala presne, protoze se mi dezert hrozne blbe krajel a v podstate s prvnim ukrojenim mi"spadl",sesunul a nedrzel tvar. Ale na chuti to nic nemenilo ;)

    OdpovědětVymazat