pátek 17. února 2017

MASOPUSTNÍ KOBLÍŽKY

Masopust je třídenní svátek, jakož i slavnostní období mezi Vánocemi a postní dobou. Zatímco jeho počátek, který nastává po svátku Tří králů (6. ledna), má pevné datum, tak jeho konec na Popeleční středu je závislý na datu Velikonoc a končí tak v rozmezí od poloviny února do počátku března. Masopust vychází především z římského náboženství, které s předjařím spojovalo vegetační a plodnostní božstva.
V původním smyslu jde o „opuštění masa“ (slovo karneval pochází nejspíš z italského carne levare, „dát pryč maso“). Masopust pak představoval období hodování a veselí mezi dvěma postními dobami. Během něj probíhaly taneční zábavy, zabijačky a také svatby. Vrcholí posledním čtvrtkem tohoto období, zvaným Tučný čtvrtek, spojeným se zabijačkou a hostinou. Poslední tři dny, tedy masopustní neděle, pondělí a úterý jsou zvány ostatky, končiny, fašank či přímo masopust, se konají různé rituální úkony, průvod masek, scénické výstupy a končí taneční zábavou.
V současném slova smyslu je však význam karnevalu obecný a nevázaný na určité období. Jde o taneční zábavy, hýření, lidové zábavy v maskách, maškarní bály. Nejznámějším tanečním karnevalem ve světě je karneval v Rio de Janeiru, dalším známým je v Santa Cruz de Tenerife.
Tuto informaci mám z wikipedie :-)

Doba přípravy: 90 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 22

INGREDIENCE:
  • 130 g másla
  • 500 g hladké mouky 
  • 200 g smetany ke šlehání
  • 20g droždí nebo pytlík droždí na půl kila mouky
  • 50 g teplého mléka
  • citronová kura z jednoho citronu
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • třetina lžičky muškátového oříšku
  • půl lžičky soli
Smažení:
  • olej
  • popřípadě 3 lžíce sádla, nemusí být
Obalení:
  • cukr krystal
  • skořice
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Odvážíme si máslo a vložíme do robota.
 A rozšleháme ho. Tím povolí a pak se lépe zapracuje do mouky.
 Přidáme mouku.
 Přilijeme smetanu. A také teplé mléko.
 Také droždí.
 Ještě citronovou kuru.
 Také moučkový cukr.
 Také muškátový oříšek.
 A nakonec sůl.
Vše důkladně promícháme a dáme kynout.
Vykynuté těsto znovu zpracujeme. Nemělo by lepit, ale je lepší si lehce poprášit pracovní plochu.
 Nyní si vyválíme šišky. Z této porce dělám cca 22 šišek.
Do kastrůlku si nalijeme cca 2 cm oleje a pokud máte, přidejte 3 lžíce sádla. Dodá to koblížkům výbornou chuť.
 Smažíme koblížky na středním plameni.
 Mezitím si připravíme cukr krystal se skořicí a ještě horké koblížky v něm obalíme.
Podáváme se sklenicí mléka.
Foceno: Olympus PEN E-PL7, M.Zuiko Digital 45 mm    


Žádné komentáře:

Okomentovat