Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

úterý 7. dubna 2015

KVĚTÁKOVÝ KRÉM S PRAŽENÝMI SEMÍNKY

Nastal další den, kdy jsem přemýšlela, jakou polévku opět uvařit. U nás doma totiž není týden, bez polévky. Možná bych to upřesnila, není den bez polévky.
 
Když jsem tedy procházela uličky v obchodě, tak jsem se rozhlížela, co pěkného mi padne do oka. A byl to květák. Krásný, velký, čerstvý, květák. Na nic jsem nečekala a skočila po něm. Obrazně řečeno samozřejmě :-)
 
Květákovou polévku vařím celkem pravidelně. Je to květáková polévka s uzeným masem vařená v uzeným vývaru. Recept naleznete ZDE.
Tuto polévku dělám hodně často, takže přišel čas na nějakou novou. V základu to obrovská obměna není, ale ve výsledku ano.
 
Tato květáková polévka je jemný krém bez smetany, s podchutí kvalitního vývaru. Já použila zaručenou kvalitu a to Konečně vývar. Zpestřená je opraženými slunečnicovými semínky.
 
Jemná chuť Vás zaručeně okouzlí, jak v létě, tak v zimě.
 
Doba přípravy: 30 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 8

INGREDIENCE:
  • 1 střední květák
  • 1 sklenice Konečně vývar zeleninový nebo 0,5 l domácího vývaru
  • 1 l vody
  • 10 g másla
  • 2 malé cibule / 1 velká
  • 1 střední mrkev
  • 1 stroužek česneku
  • 1 vajíčko
  • hrst nastrouhaného výraznějšího sýra (parmazán, ementál,...)
  • sůl, pepř
  • hrst slunečnicových semínke
Dochucení:
  • Opražená uzenina
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si připravíme suroviny. Květák si rozebereme na růžičky a pokrájíme na cca 2 cm kousky. Mrkev nakrájíme na 1 cm kostičky. Česnek nakrájíme na plátky a cibuli na malé kostičky. Nastrouháme si sýr a můžeme začít.
Zájemci, kteří si chtějí polévku dochutit uzeninou, tak si jí nakrájí na kostičky a v hrnci opečou. Dobrý je kousek uzeného nebo i švardsvaldská šunka. Opečenou uzeninu dáme stranou.
 Poté do hrnce vložíme kousek másla.
 A přidáme cibuli.
 Opékáme cibulku, tak dlouho, až bude lesklá, zesklovatělá.
 Poté přidáme mrkev pokrájenou na kostičky a česnek pokrájený na plátky. Restujeme do zlatova.
 V tu chvíli přidáme pokrájený květák a chvilku restujeme. Cca 2 minuty.
 Celé to zalijeme vývarem.
 A 1 l vody.
 A vaříme do změknutí květáku. Cca 15 minut.
Já si jako přílohu připravila Focacciu. Recept ZDE. Dala jsem jí péct. Jednu část vždy peču v mé milované formě od Emile Henry a druhou klasicky na plechu. A pak porovnáváme, jaká je lepší. Samozřejmě, že ta z Emile Henry :-)
Když je květák měkký, tak ho tyčovým mixérem rozmixujeme. Když je polévka stále hustá, až kašovitá, tak přidáme trochu vody. Poté polévku osolíme. Cca 1- lžičky soli.
 Opepříme.
 A nyní smícháme vajíčko a nastrouhaný sýr. Vytvoříme si takovou kašičku.
Když polévka bublá, tak do ní po lžičkách nakapeme směs sýra a vajíčka. Vytvoří se nám takové sýrové hrudky v polévce, které nám jí výborně dochutí.
A nyní si už jen na suché pánvi opražíme dvě hrsti slunečnicových semínek. Ty jsou v polévce opravdu dokonalé. Když začnou vonět, tak je sundáváme. Budou mít zlatavou, až hnědou barvu.
 A můžeme servírovat. Do talíře nalijeme polévku, zasypeme semínky a zájemci kouskem uzeného.
Stále mi pokládáte otázku, čím fotím. Takže:



9 komentářů:

  1. Ta vypadá skvěle....určitě ji zkusím :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus, už jí zkoušelo několik lidí a všichni nadšení. Já si včera koupila květák a dnes se do ní pustím znovu :-)

      Vymazat
  2. Vyzkoušela jsem a je opravdu výborná! Opražená slunečnicová chutnají jako pražené mandle😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak zkus i brokolicovou, kterou mám na blogu. Můžeš vynechat toho lososa a je pak za pár minut. Ale jestli ho máš ráda, tak si ho tam dej a klidně uzeného.

      Uvidíš, že ti bude chutnat :-)

      Vymazat
  3. Tak dneska konečně přišel na řadu (posledně jsem, inspirována receptem, koupila květák, abych na to pak zapomněla :-D) a je to moc dobré. Nicméně je toho strašný kotel, tak jsem zvědavá, jak dlouho ji budeme jíst ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ajaj, tak jí vezmi i do práce. Určitě se udá. Nebo já si jí v případě nouzi vždy zamrazím a pak jako když najdu :-)

      Vymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  5. Právě jsem jí dovařila a je opravdu výborná!! Krémová a přitom bez smetany plus slunečnicová semínka jsou v ní skvělou záležitostí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to více než ráda slyším :-) Nech si chutnat :-)

      Vymazat