KVĚTÁKOVÝ KRÉM S PRAŽENÝMI SEMÍNKY

Nastal další den, kdy jsem přemýšlela, jakou polévku opět uvařit. U nás doma totiž není týden, bez polévky. Možná bych to upřesnila, není den bez polévky.

Když jsem tedy procházela uličky v obchodě, tak jsem se rozhlížela, co pěkného mi padne do oka. A byl to květák. Krásný, velký, čerstvý, květák. Na nic jsem nečekala a skočila po něm. Obrazně řečeno samozřejmě :-)

Květákovou polévku vařím celkem pravidelně. Je to květáková polévka s uzeným masem vařená v uzeným vývaru. Recept naleznete ZDE. Anebo třeba Květákovou polévku s kokosovým mlékem, která není sice gusto každého, ale my jí milujeme. Recept naleznete ZDE.
Tyto polévky dělám hodně často, takže přišel čas na nějakou novou. V základu to obrovská obměna není, ale ve výsledku ano.

Tato květáková polévka je jemný krém bez smetany, s podchutí kvalitního vývaru. Zpestřená je opraženými slunečnicovými semínky.

Jemná chuť Vás zaručeně okouzlí, jak v létě, tak v zimě.

Doba přípravy: 30 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 8

INGREDIENCE:
  • 1 střední květák
  • 100 g slaniny
  • 2 malé cibule
  • 1 velká mrkev
  • 2 stroužky česneku
  • 1,5 litru zeleninového vývaru (nebo vody)
  • sůl, pepř, petrželka
  • hrst slunečnicových semínek
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si připravíme suroviny. Květák si rozebereme na růžičky a pokrájíme na cca 2 cm kousky. Slaninu pokrájíme na malé proužky. Mrkev nakrájíme na 1 cm kostičky. Česnek nakrájíme na plátky a cibuli na malé kostičky. A můžeme začít.

Pokrájenou slaninu vložíme do hrnce a pomalu pražíme. Je potřeba, aby pustila co nejvíce tuku a vypražila se do křupava. Pak jí přendáme na kousek ubrousku.
 Tuk ze slaniny využijeme na restování zeleniny.
 Nejprve tedy do tuku přidáme cibuli.
 Opékáme cibulku, tak dlouho, až bude lesklá, zesklovatělá.
 Poté přidáme mrkev pokrájenou na kostičky a česnek pokrájený na plátky. Restujeme do zlatova.
 V dále přidáme pokrájený květák a chvilku restujeme. Cca 2 minuty.
 Celé to zalijeme vývarem.
Nebo vodou.
 A vaříme do změknutí květáku. Cca 15 minut.
Když je květák měkký, tak ho tyčovým mixérem rozmixujeme. Když je polévka stále hustá, až kašovitá, tak přidáme trochu vody. Poté polévku osolíme. Cca 1- 2lžičky soli.
 Opepříme.
A nyní si už jen na suché pánvi opražíme dvě hrsti slunečnicových semínek. Ty jsou v polévce opravdu dokonalé. Když začnou vonět, tak je sundáváme. Budou mít zlatavou, až hnědou barvu.
 A můžeme servírovat. Do talíře nalijeme polévku, zasypeme semínky a kouskem uzeného.



13 komentářů:

  1. Ta vypadá skvěle....určitě ji zkusím :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus, už jí zkoušelo několik lidí a všichni nadšení. Já si včera koupila květák a dnes se do ní pustím znovu :-)

      Vymazat
  2. Vyzkoušela jsem a je opravdu výborná! Opražená slunečnicová chutnají jako pražené mandle😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak zkus i brokolicovou, kterou mám na blogu. Můžeš vynechat toho lososa a je pak za pár minut. Ale jestli ho máš ráda, tak si ho tam dej a klidně uzeného.

      Uvidíš, že ti bude chutnat :-)

      Vymazat
  3. Tak dneska konečně přišel na řadu (posledně jsem, inspirována receptem, koupila květák, abych na to pak zapomněla :-D) a je to moc dobré. Nicméně je toho strašný kotel, tak jsem zvědavá, jak dlouho ji budeme jíst ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ajaj, tak jí vezmi i do práce. Určitě se udá. Nebo já si jí v případě nouzi vždy zamrazím a pak jako když najdu :-)

      Vymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  5. Právě jsem jí dovařila a je opravdu výborná!! Krémová a přitom bez smetany plus slunečnicová semínka jsou v ní skvělou záležitostí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to více než ráda slyším :-) Nech si chutnat :-)

      Vymazat
  6. Ahoj, vypada to skvele, chystam se na ni! Jen mi v receptu chybi, kdy se do polevky pridava zbytek toho kvetaku? 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se, ten recept jsem předělávala a tohle tam zůstalo. Teď už je to v pořádku :-)

      Vymazat
  7. Jsem jediná, kdo nechápe, co se zbylou 1/4 květáku? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se, ten recept jsem předělávala a tohle tam zůstalo. Teď už je to v pořádku :-)

      Vymazat