úterý 20. prosince 2016

LOKŠE

Když jsem se vrhla na přípravu lokší, tak jsem si řekla, že si ještě náš recept prověřím, zda nevnikla nějaká inovace. Byla jsem celkem v šoku, když jsem zjistila, že snad po celém internetu a v kuchařkách koluje jeden a ten stejný recept.

Nakonec jsem se dočetla, že i přes vlivy moderní doby zůstal tento recept nepozměněn. Zvláštní, že?

Bramborové lokše miluji už od malička. Dělávala nám je babička k večeři a já je mohla jíst jen tak. Nepotřebovala jsem k tomu samo, ani náplň, ani marmeládu. Prostě to těsto samo o sobě je tak dokonalé, že jsem si s ním vystačila.

Když jsme byli před několika lety na vánočních trzích v Bratislavě, tak jsem byla uchvácená tím, že prodávali lokše téměř u každého stánku a stejně se na ně stála fronta. Když si vezmu naše pražské vánoční trhy, kde to poslední dobou připravují spíše pro turisty, než-li pro místní, tak to byla příjemná změna. Doufám tedy, že se tam brzy vrátím a ty jejich úžasné lokše ochutnám.

Zatím si musím ale vystačit s těma mýma, které jsou také báječné. Tak jdeme na to...

Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: střední

INGREDIENCE:
  • 1 kg brambor
  • 300 g hladké mouky
  • sůl
  • husí nebo kachní sádlo na omaštění (při sladké verzi máslo)
Podle starého moudra se říká, že je vhodné použít mouky tolik, kolik váží jedna třetina oloupaných brambor.

Postup aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si dáme vařit brambory ve slupce do osolené vody. Doporučuji den předem, ať nejsou horké.
 Poté si brambory oloupeme.
 A nastrouháme. Já využila robot, ale klasické struhadlo postačí také.
Raději jsem si převážila oloupané a nastrouhané brambory, abych dle babského moudra dodržela poměr mouky.
 Dále si odvážíme mouku.
 A vše vložíme do nádoby, kde to zpracujeme.
 Z vypracovaného těsta si vytvoříme valeček.
 A ten pokrájíme na stejné kousky.
 Z každého kousku uděláme placičku. Nezapomeňte si vál pomoučit, ať se těsto nelepí.
 Rozpálíme si pánev na střední plamen a na sucho lokše opékáme.
 Samozřejmě z obou stran.
Ještě horké lokše potřeme rozpuštěným sádlem. A jemně osolíme.
V případě sladké verze doporučuji máslo.
 A přiklopíme. Udrží si tak svojí vlhkost a budou krásně vláčné.
Hotové lokše můžeme podávat jako přílohu ke Svatomartinské kachně, naplnit zelím nebo já je miluji na sladko třeba s povidly.
Foceno: Olympus PEN E-PL7, M.Zuiko Digital 45 mm

4 komentáře:

  1. Můžu se zeptat, to máte litinovou pánev? Popř. jakou a jak jste s ní spoko? Děkujiii :)

    OdpovědětVymazat
  2. Absolutně nejlepší. Také je znám už od malička, vždycky to byla největší delikatesa :) Moc díky za návrat do dětství :)

    OdpovědětVymazat