Už jsme hlasoval/i?

úterý 3. října 2017

POLÉVKA Z BATÁT A ČERVENÉ ČOČKY

Zkusit se má všechno. To jsem si řekla, když jsem se pouštěla do této kombinace. Sladké brambory miluji na podzim, asi stejně tak, jako dýni. A tak je peču, vařím, či dělám polévku.

Červená čočka je také úžasná surovina. Většinou se mi tedy stává, že jí rozvařím, ale u polévky to zase tak nevadí :-)

Tato polévka je jemně nasládlá po bramborách, krásně ochucená kokosovým mlékem a má říz po chilli. Ale nebojte. I bez chilli je skvělá.

Takže pokud je vám zima a chcete se zahřát, pojďte si uvařit tuto lahodnou polévku.

Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 6

INGREDIENCE:
  • 1 kg batát
  • 2 střední cibule
  • lžička mletého koriandru
  • pár plátků chilli
  • 4 stroužky česneku
  • sůl, pepř, olivový olej
  • 150 g červené čočky
  • 1,5 litru vody
  • 250 ml kokosového mléka
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si rozpálíme troubu na 200 stupňů.
Oloupeme si batáty a nakrájíme na 2 cm kousky.
A vložíme na plech.
 Dále si oloupeme cibuli a nakrájíme na půlměsíčky.
 A přidáme na plech.
 Posypeme zeleninu mletým koriandrem.
 Přidáme pár plátků chilli.
 Dále oloupaný celý česnek.
 Osolíme a opepříme.
 Zakápneme olivovým olejem a promícháme.
 Vložíme do trouby na cca 30 minut. Vyndáme, až zelenina bude opečená.
 Odvážíme si čočku.
 Nasypeme jí do hrnce.
 Zalijeme vodou a uvaříme do měkka.
 Vaříme cca 15 minut. Čočka se rozpůlí a zkus nebude rozvařená.
 Vyndáme opečenou zeleninu.
 A přidáme k čočce.
 Zalijeme kokosovým mlékem.
 A rozmixujeme. Ale ne úplně do hladka. Jen tak na hrubo.
Polévku dosolíme, dopepříme a přidáme chilli dle chuti.
 Foceno: Olympus PEN E-PL7, M.Zuiko Digital 45 mm.     

26 komentářů:

  1. Mňaaam, takýto recept som ešte nevidela, no vyzerá perfektne. Batáty som nemala rada, ale zachutili mi a teraz ich jem skoro každý týždeň.

    SlavikStories
    Čítanie je sexy

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné fotky jako vždy a polévka musí být dokonalá, děkuji za inspiraci :)

    OdpovědětVymazat
  3. To vypadá naprosto dokonale.♥ www.fitfoodhealthy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Odpovědi
    1. Od tebe je to vážně pocta. Děkuji moc :-)

      Vymazat
  5. Takže dnes jdu pro batáty a asi si ji uvařím. Dostala sem na ni chuť jak blázen :). A ten hrníček je naprosto roztomilý a na fotky jak dělaný. Paráda ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jíťo, tak mi pak napiš, jak chutnala :-) Ten hrníček je z chaty. Nádhera :-)

      Vymazat
  6. Dnes jsem vyzkoušela poprvé, přidala jsem jen trosku parmazanu při servirovani :-) výborná! Moc děkuji za inspiraci :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Dnes jsem vyzkoušela poprvé :-) a nezklamala! Při servirovani jsem přidala jen parmazan. Děkuji za inspiraci :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Tak polévku jsem dnes zkoušela, a bohužel se mi vůbec, ale vůbec nepovedla. Chuť je mdlá, ani dosolení a dopepření tomu vůbec nepomohlo. :( No nic, tak si těch šest porcí sním sama no, protože tohle fakt nikomu servírovat nemůžu :D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě opravdu mrzí. To se ještě nikomu nestalo a vážně je je výborná. Tak snad jiný recept uspěje :-(

      Vymazat
    2. Tak poslušně hlásím, že nakonec to nebylo tak zlé :) Nastoupila mamina, ochutnala, prohlásila, že to nemá vůbec žádnou chuť, přisypala do toho trochu Harmonie chuti a najednou to bylo výborné, přesně takové, jaké jsem čekala. A jako důkaz může posloužit to, že celý hrnec polévky během chvíli zmizel, a talíře byly vždy pomalu vylízané. Takže díky moc za super tip na večeři, snad se mi to příště povede hned na poprvé. :D

      Vymazat
    3. No tak to je úplně skvělé :-)

      Vymazat
  9. Právě jsem hodila vylízané talíře do myčky. Polévka byla úžasná, díky za recept. Přeji klidný večer Marcela

    OdpovědětVymazat
  10. Polévka je výborná. Udělala jsem z toho baby verzi bez chilli a ještě přidala jednu mrkev a můj roční kluk má hned porci luštenin :) Díky za inspiraci, věřím , že to pak malému Tobíkovi bude taky moc chutnat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no to je fakt, já stejně ty příkrmy miluji, jak to dělám na páře, tak to má super chuť a vždy to jím s tobínkem napůl :-D

      Vymazat
  11. Tak hlásím, že už je uvařeno a je to moc dobré :) Díky za recept! Jestli to budu někdy opakovat, asi zkusím jako základní zeleninu dýni - přijde mi, že má velmi podobnou cbuť jako batáty a máme ji doma tak nějak vždycky. A taky stojí o poznání míň, což se vždycky hodí.
    Než jsem se do vaření pustila, pročítala jsem komentáře, abych neopakovala chyby, které už za mě vyzkoušel někdo jiný. Cherrybumbum, neměla jsi to prostě jenom málo slané? Hlavní složkou té vaší Harmonie chuti je totiž sůl. A ono osolit hromadu brambor, čočky a ještě půl druhého litru vody, to chce docela dost soli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a přesně tuhle verzi jsem vařila minulý týden a nafotila to na blog. Lehce se to liší, ale vcelku je to podobné. A dokonalé, takže určitě zkus :-)

      Vymazat