Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

pátek 22. července 2016

BYLINKOVÉ MÁSLO

Bylinkové máslo je taková klasika, na kterou často zapomínáme. Ale povězme si, co je lepší, než vzít čerstvé bylinky ze zahrádky, pokrájet je, smíchat s máslem a používat na čerstvě upečený chléb či kousek masa. Dokonce i na brambory je perfektní.

A tak jsem si řekla, že vám a vlastně i mně tento recept připomenu a společně si můžeme pochutnávat na všech možných dobrotách.

Doba přípravy: 15minut
Náročnost: malá
Počet porcí:  250 g

INGREDIENCE:
  • hrst bylinek (směs například rozmarýnu, tymiánu, bazalky, petrželky, koriandru či máty-použijte ty, které milujete)
  • 250 g másla
  • špetka soli
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Máslo necháme povolit při pokojové teplotě asi hodinu. Poté ho vidličkou rozčvachtáme.
 Připravíme si hrst bylinek.
 Z těch odstraníme tvrdší stonky.
 A posekáme je na drobno.
 Pokrájené bylinky vložíme k máslu.
 A důkladně promícháme.
Nyní si rozprostřeme potravinářskou folii, na kterou poklademe máslo do jedné řady. Zabalíme a uděláme váleček. Konce pořádně zatočíme a vytvarujeme do pravidelného válečku.
Necháme zatuhnout a pořádáváme s kouskem čerstvého pečiva, na mase, bramborách či kdekoliv vás napadne :-)


10 komentářů:

  1. Jj, dělám a do stejného tvaru (ani jiný zřejmě není lepší), ale pouze pažitka + petržel...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já na tom miluji tu rozmanitost. Prostě natrhám to, co mám právě na zahrádce a pokaždé je máslo trochu jiné. Ale vždy dokonalé.

      Vymazat
  2. Bylinková másla mám strašně ráda :D Nějaký Smetanito, Perlu, Floru...ty teda k životu vůbec nepotřebuju :DDD Mám právě ráda různá bylinková a nebo úplně obečejné máslo - no a tady je kombinace obojího! :D
    Na zahradě se nám letos bylinkám hodně daří, a tak by už potřebovaly začít nějak spotřebovávát :D Zrovna jsem se chystala, že udělám pesto, ale máslo mě tedy vůbec nenapadlo, takže opět moc děkuju za inspiraci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pájo to jsem moc ráda, že jsem tě inspirovala. Pesto je také super volba, ale když si rozpečeš kousek bagety, potřeš bylinkovým máslem, tak ta vůně je k nezaplacení :-)

      Vymazat
  3. Bylinkové máslo si doma také děláme, ale ze sušených bylinek. Z čerstvých musí být daleko lepší.
    Narozeninová giveaway

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je takové voňavější, ale pokud nejsou čerstvé, tak i sušené poslouží parádně :-)

      Vymazat
  4. Vypada skvěle! Taky miluji bylinkove máslo, nekdy do nej davam i čerstvý cesnek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Česnekové máslo je také naprosto skvělé. Miluji česnek a dávám ho všude :-D

      Vymazat