pátek 22. července 2016

BYLINKOVÉ MÁSLO

Bylinkové máslo je taková klasika, na kterou často zapomínáme. Ale povězme si, co je lepší, než vzít čerstvé bylinky ze zahrádky, pokrájet je, smíchat s máslem a používat na čerstvě upečený chléb či kousek masa. Dokonce i na brambory je perfektní.

A tak jsem si řekla, že vám a vlastně i mně tento recept připomenu a společně si můžeme pochutnávat na všech možných dobrotách.

Doba přípravy: 15minut
Náročnost: malá
Počet porcí:  250 g

INGREDIENCE:
  • hrst bylinek (směs například rozmarýnu, tymiánu, bazalky, petrželky, koriandru či máty-použijte ty, které milujete)
  • 250 g másla
  • špetka soli
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Máslo necháme povolit při pokojové teplotě asi hodinu. Poté ho vidličkou rozčvachtáme.
 Připravíme si hrst bylinek.
 Z těch odstraníme tvrdší stonky.
 A posekáme je na drobno.
 Pokrájené bylinky vložíme k máslu.
 A důkladně promícháme.
Nyní si rozprostřeme potravinářskou folii, na kterou poklademe máslo do jedné řady. Zabalíme a uděláme váleček. Konce pořádně zatočíme a vytvarujeme do pravidelného válečku.
Necháme zatuhnout a pořádáváme s kouskem čerstvého pečiva, na mase, bramborách či kdekoliv vás napadne :-)


10 komentářů:

  1. Jj, dělám a do stejného tvaru (ani jiný zřejmě není lepší), ale pouze pažitka + petržel...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já na tom miluji tu rozmanitost. Prostě natrhám to, co mám právě na zahrádce a pokaždé je máslo trochu jiné. Ale vždy dokonalé.

      Vymazat
  2. Bylinková másla mám strašně ráda :D Nějaký Smetanito, Perlu, Floru...ty teda k životu vůbec nepotřebuju :DDD Mám právě ráda různá bylinková a nebo úplně obečejné máslo - no a tady je kombinace obojího! :D
    Na zahradě se nám letos bylinkám hodně daří, a tak by už potřebovaly začít nějak spotřebovávát :D Zrovna jsem se chystala, že udělám pesto, ale máslo mě tedy vůbec nenapadlo, takže opět moc děkuju za inspiraci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pájo to jsem moc ráda, že jsem tě inspirovala. Pesto je také super volba, ale když si rozpečeš kousek bagety, potřeš bylinkovým máslem, tak ta vůně je k nezaplacení :-)

      Vymazat
  3. Bylinkové máslo si doma také děláme, ale ze sušených bylinek. Z čerstvých musí být daleko lepší.
    Narozeninová giveaway

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je takové voňavější, ale pokud nejsou čerstvé, tak i sušené poslouží parádně :-)

      Vymazat
  4. Vypada skvěle! Taky miluji bylinkove máslo, nekdy do nej davam i čerstvý cesnek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Česnekové máslo je také naprosto skvělé. Miluji česnek a dávám ho všude :-D

      Vymazat