S HLAVOU V OBLACÍCH a TRAVEL TIPS: Praha - Veltrusy - Mělník

Jednoho dne jsem dostala nabídku, vybrat si jakýkoliv zážitek ze stránky www.adrop.cz a darovat ho někomu. Tohle jsou nabídky, které se neodmítají.

Za prvé. Člověk může zkusit něco, co by třeba jinak nezkusil.
Za druhé. Může někoho obdarovat a udělat mu radost. Nebo ho vyděsit. Jako jsem to udělala já.

Asi jste na mém Instagramu a vlastně i Youtube postřehli, že jsme byli s manželem lítat ve vrtulníku a tak jsem si řekla, že vám tu popíši, jak to vlastně vše bylo.


Jak jsem psala výše, tak na Adrop.cz jsem si mohla vybrat jakýkoliv zážitek a někomu ho darovat. Upřímně, moc na ten adrenalin nejsem. Přesněji teď už na něj nejsem. Když jsem byla o jednu desítku let mladší, tak mým snem bylo skákat z mostu na laně, z letadla s padákem nebo třeba létat větroněm. Ale dnes? Čím jsem starší, tím se více bojím. A tak jsem brouzdala stránkami Adrop.cz a koukala jsem, co vše nabízí. Byl tam velký adrenalin, střední adrenalin, malý adrenalin a nebo třeba kurz keramiky. A to mě zaujalo.

Před několika lety jsem tento kurz keramiky právě z Adropu od Artyho dostala a bylo to skvělé. Na půl dne jsme se zavřeli do dílky s jedním umělcem a vyráběli hrnek a sošku. Dodnes to máme doma a dodnes na to vzpomínáme. Pro mě je to taková srdcovka. Chodila jsem totiž na keramiku 11 let.
Další, co mě zaujalo byla jízda na koni. Ano i na tom jsme v minulosti byli. Arty v na koni jezdíval a chtěl mi ukázat, jaký je pohled z koňského sedla. Byla to chvíle plná respektu, údivu, strachu, ale neuvěřitelného zážitku. Tohle by měl zkusit každý.
Předposlední zážitek, nad kterým jsem přemýšlela bylo létání v hurricane factory. Je to takový ten tunel, ve kterém máte pocit, jako když skáčete volným pádem. Tohle je opravdu něco úžasného. Vždy mě odrazovala cena a to 1 500 Kč za 3 minuty.
Jednoho dne jsme tento zážitek dostali k narozeninám a tak se tam vydali. Létání bylo rozděleno do 2x 90 vteřin plus zaškolení. Celé to trvalo asi dvě hodiny, které jsme si maximálně užili. Ta cena za to určitě stojí. Pokud vás o tom zajímá více, tak přikládám video z létání. Teď to ale chci směřovat k tomu, co jsem nakonec vybrala.
Nakonec jsem si tedy řekla, že se trochu odvážeme a vybrala jsem let vrtulníkem. Avšak měli na výběr adrenalinový let nebo vyhlídkový. Zvolila jsem vyhlídkový. Znám Artyho a ten by tam ještě hodil šavli. Mno já asi také.

Dala jsem mu poukaz a čekala na jeho reakci. Ani nevím proč, ale škodolibě jsem se mu smála. Asi jsem ještě v tu chvíli netušila, že vlastně z toho létaní také budu lehce podělaná.
Když jsme jeli na místo určení, tak jsem si představovala, jak tam přijdeme, přiletí ten obr vrtulník, jako ve filmu, když zachraňují někoho zraněného, já budu mít vítr ve vlasech, tlakem vzduchu nebudu moci ani mluvit a vlastně mě to nakonec odfoukne zpět do Prahy. Taková ta klasika "očekávání vs. realita".

Realita byla taková, že vyšel vyklidněný chlápek, dovedl nás na louku, kde stál takový pidi vrtulníček, který působil, že je z papíru. Dvířka byla tak lehká, že jsem si myslela, že se v tom vzduchu rozpadnou a my umřeme.
Pilot mě ujistil, že to takhle lehké musí být, aby to vzlétlo. Upřímně mě trochu utřel. Já sklopila uši a pokorně usedla do vrtulníku. To bych nebyla já, abych si nesedla na místo pilota. A to by nebyl pilot, aby mě v tom nenechal vyráchat. Chvíli mě tam nechal a pak mi s úsměvem oznámil, že pokud chceme letět, tak musím na druhou stranu. Ups. Trapas. A já si říkala, proč tam mám ty pedály. Njn, už aspoň vím, že ve vrtulníku sedí pilot napravo a ne nalevo, jako v autě :-)
Arty seděl vzadu. Neměl kinedril, aby neprospal celý let, ale tím pádem nastávalo riziko, že hodí šavli pilotovi přímo za krk.
 Vrtule se roztočila, pilot pokroutil pár páčkami a my byli ve vzduchu. Šílené.
 Tady mi je ještě do smíchu, ale po chvíli to přešlo. Pilot udělal několik šílených otoček, já zezelenala, Arty také a s knedlíkem v krku ho poprosil, aby to už nikdy nedělal :-D Pilot sklopil uši a létal, jak když veze pár důchodců. I když asi i ti by se více odvázali :-)
Výhled byl neuvěřitelný. Ten den bylo vážně nádherně. Vítr foukal minimálně, obloha azurová s pár mráčky, vše kvetlo a zelenalo se. Lepší počasí jsme si přát nemohli.
Dozvěděli jsme se, že vrtulník spálí 1 litr paliva za 1 minutu. Slušný výkon.
Doletěli jsme až nad Mělník. Tam jsme se z vrchu podívali na několik památek, náměstí a letělo zpět.
Pilot nám také řekl, že když chce vzlétnout, tak to nemusí nikde hlásit, protože lítá v určité výšce, kde to prostě není potřeba. A tak když se mu chce, tak letí třeba za jeho rodiči do Hradce Králové. Sice ho to stojí asi trochu více, než jezdit autem, ale je tam za necelou půl hodinku.
 Těsně před přistáním, to pilotovi nedalo a těsně nad zemí, ve chvíli, kdy jsem si myslela, že umřeme, protože se rozplácneme v té rychlosti o trávu, tak to zvedl a udělal s námi parádní otočku. Většina lidí by v tuhle chvíli tleskala a byla ráda, za tuto "hustotku a odvaz".
Já jsem zpět polkla obsah žaludku, Arty zelený a orosený ani nedutal a byl rád, že je rád. Pilotovi to vykouzlilo úsměv na tváři. Bylo totiž vidět, že se s námi lehce nudí. Asi od mladého páru čekal větší odvaz.

Nakonec jsme mu poděkovali. On se pousmál a řekl nám: "Mno bylo to lehce nuda, usmál se a vystoupil".
I když by tohle všem přišlo lehce nudné a raději by se točili vzhůru nohama, my jsme odcházeli spokojení a s úsměvem a pocitem překonání sami sebe. Byl to nezapomenutelný zážitek a my děkujeme, že jsme ho mohli zažít. Sami bychom do toho určitě nešli.
A o tom přesně tyhle dárky jsou. Nejsem zastáncem toho, dávat něco, co už je hodně za hranicemi daného člověka. Ale občas někoho popostrčit a překonat svůj strach je vážně super.
Koho zajímá více z letu, tak zde ještě přikládám video:


TRAVEL TIPS:
Tak a teď k těm travel tipům. Jelikož jsme z Prahy, tak sem sepíši, co se na této trase dá zažít a vidět.


VELTRUSY - Zámek Veltrusy
Zámek Veltrusy 277 46 Veltrusy

Zámek je tvořen z dvoupatrové budovy a 4 křídel. Dvůr zdobí sochy 12ti měsíců a 4 ročních období.
Okolí zámku je jedna velká zeleň. Dočetla jsem se, že je to 300 hektarový park s řadou drobných staveb.

V roce 2002 byl zámek vyplaven povodněmi. Sice byl poničen jak park, tak zámek, ale dnes už je vše opraveno, zrekonstruováno a opět otevřeno veřejnosti.

LETIŠTĚ SAZENÁ - Let vrtulníkem
Letiště Sazená, 273 24, Velvary

O tomto výletu jsem myslím napsala víc než dost výše. Pokud vás tento zážitek inspiroval, tak určitě zkuste pro někoho naplánovat stejně krásný den, jako jsme měli my dva.


MĚLNÍK - Galeri a Café ve věži
Pražská brána (5.května) 27601 Mělník

V Mělníku je určitě spousta místa, kam zajít. Mě osobně zaujala tato věž.
Skládá se z galerie, ve které se obměňuje výstavní program současného umění. To je zaměřené hlavně na mladé umělce, současnou grafiku, ilustraci a komiks.

V prostorách Pražské brány se také nachází útulná kavárna s rozmanitou nabídkou, dětským koutkem, úžasným výhledem a pojízdným servírovacím tácem.

Toto místo je opravdu zajímavé svou originalitou.
Pokud ještě někdy pojedu do Mělníka, tak vám tyto travel tips určitě doplním. Spíše je to inspirace, jak někomu naplánovat krásný den, například k narozeninám.

Krásný den všem
Vaše Kačí

Content Marketing – Elite Bloggers

1 komentář: