Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

čtvrtek 2. června 2016

CITRONOVÉ SUŠENKY S PEKANOVÝM OŘÍŠKEM

To, že miluji pečení sušenek, to už je o mně známo. Ale proč? Je to totiž taková ta chvíle, kdy chci ponořit ruce do těsta, cítit vůni másla z rukou ještě hodinu po dopečení, relaxovat, vykrajovat, válet a užívat si tu chvíli, kdy si přijdu, jak když jsem na hodinách keramiky jako za mala.

Ano, já jsem dělala keramiku a to celých 11 let. Větší relax jsem snad nikdy nezažila. Člověk zaboří ruce do hlíny a nechá se unášet fantazií. A to je stejné jako s těstem.

Výhoda sušenek je, že si je můžeme napéct, uložit do nějaké dozy a čekají na svojí chvilku. Já je pak nosím na návštěvu jako present nebo když přijde návštěva k nám, tak máme raz dva co ke kávě.

Takže jsem spojila chutě a dala dohromady další, naprosto snadný recept na sušenky. Voní po másle a také citronu. Já je ozdobila pekanovým oříškem, ale výběr oříšku nechám na vás.

Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 80 ks

INGREDIENCE:
Těsto:
  • 500 g mouky Babiččina volba na křehké těsto nebo hladké mouky
  • 2 vejce
  • 250 g změklého másla
  • 250 g moučkového cukru
  • jemně strouhaná kůra ze 2 citronů
  • oříšky

Postup, aneb jak jsem postupovala já:
 Přiravíme si půl kila mouky a 250 g moučkového cukru.
 Přesypeme mouku a cukr do mísy a přidáme 2 vajíčka.
 Dále přidáme 250 g pokrájeného másla.
 Nastrouháme kuru z citronu. A přidáme jí k těstu.
Přidáme ještě šťávu ze čtvrtky citronu.
 Celé těsto uhněteme do tuhého těsta.
Těsto vložíme aspoň na půl hodinky do lednice. Bude se s ním pak lépe pracovat a nebude tak lepit.

Po půl hodině si z těsta vyválíme spoustu, opravdu spoustu kuliček, které budeme pokládat na plech vystlaný pečícím papírem.
 Na každou kuličku položíme jeden oříšek.
 Rozpálíme si troubu na 170 stupňů a pečeme sušenky do zlatava.
 Před vložením plechu do trouby sušenky pocukrujeme. Vytvoří se na nich křupavá krusta.
 Pečeme cca 8 minut.
Foceno: Olympus PEN E-PL7, M.Zuiko Digital 45 mm.    

8 komentářů:

  1. Zboznujeme tvoje medove susenk!! A tyhle citronove take urcite vyzkousim ;-). Diky za dalsi inspirativni recept, Lenka ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Medové jsou top. Ale tyhle jsou také super. Takové křehké, křupavé, voňavé.

      Vymazat
  2. Vypadají naprosto báječně..! Recept si uložím do záložek a jakmile dodělám všechny zkoušky, oslavím to pečením. :) Ještě někde sehnat tyto ořechy. :/

    Ráda bych tě pozvala na Give Away o Zdravý balíček

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to hodně štěstí při zkouškách :-) A možná by stálo za to je upéct teď a obalit si nervy cukrem :-)

      Vymazat
  3. Dokonalé!! Dala jsem tam mandle, které jsem měla při ruce, ale věřím, že pekany tomu dají ještě vyšší level. Příšťě a že to nebude za dlouho 😄

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že i s mandlí to je perfektní :-)

      Vymazat
  4. Beru!S pečením jsem skončila aby mne to nelákalo mlsat, ale asi udělám vyjímku. Ono totiž nejde upéct a nesníst ;-)

    OdpovědětVymazat