RIZOTO S MEDVĚDÍM ČESNEKEM A MLADÝMI KOPŘIVAMI

Tohle období volá po jednom. Po zelené barvě. Máte to také tak?

Vždy, když začne jaro, tak moje tělo potřebuje vše zelené. Zelené smoothie, křupavý zeleninový salát a klidně i grilovanou cuketu.

Tohle období má také jedno velké kouzlo. A to, že vše je čerstvé. Vše začíná růst a tak mladé rostlinky můžeme sbírat a vychutnávat si jejich mladou chuť.

Jedny ze základních zelených rostlin jsou mladé kopřivy a také medvědí česnek. Jelikož jejich sezóna rychle končí, tak se jich snažím co nejvíce nabažit. Dávám je do nádivky, připravuji z nich těstoviny, dávám je do polévky, smoothie, ale také z nich dělám pesto. Zásoby na zimu se vždy hodí.

Velikonoční chléb z mladých kopřiv
Pesto z mladých kopřiv
Quiche z mladých kopřiv
Nádivka
Pesto z medvědího česneku
Těstoviny s medvědím česnekem
Rozpečený sýr s medvědím česnekem

Jedna z variant je i toto úžasné, jemné rizoto plné silné chuti těchto rostlinných mláďat. Tak jdeme na něj...

Doba přípravy: 45 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 4

INGREDIENCE:

  • 50 g medvědího česneku
  • 50 g mladých kopřív
  • 3 malé šalotky
  • 1 + 1polévková lžíce másla
  • 400 g rýže Arborio (kulatozrnná)
  • 4 ks sušených rajčat
  • cca 1,5 l vývaru (já používám 0,5l Konečně vývar a litr vody)
  • 100 g parmazánu
  • pro zpestření chuti - slunečnicová semínka
Postup, aneb jak jsem postupovala já:

Medvědí česnek
 Mladé kopřivy
 Nejprve si pokrájíme na drobno šalotku.
 Rozpálíme si pánev na střední plamen a když je rozpálená, tak na ní přidáme lžíci másla.
 Ihned přidáme pokrájenou šalotku.
 Restujeme do zlatava.
 Poté přidáme nepropranou rýži.
 Minutu orestujeme.
 Přidáme pokrájená sušená rajčata.
A pomalu zaléváme vývarem. Hlavně nelijte vývar najednou. Vždy je důležité nalít cca 2 naběračky a pomalu míchat. Když se vývar vyvaří, tak přidáme další 2 naběračky. A takhle pokračujeme, až je rýže měkká.
 Když je rýže měkká, tak pokrájíme kopřivy.
 A také medvědí česnek.
 A přidáme je k rýži.
 Cca 3 minuty ještě mícháme a nakonec přidáme parmazán.
A lžíci másla.
V rizotu by mělo být trocha tekutiny. Mělo by být lehce mazlavé od sýru, másla a vývaru. Určitě ne suché.
Podávejte s hoblinkami parmazánu.
Pro zpestření chuti posypte rizoto slunečnicovými semínky.
Foceno: Olympus PEN E-PL7, M.Zuiko Digital 45 mm. 

6 komentářů: