RAW ARAŠÍDOVO BANÁNOVÝ DORT

Slovo RAW se v posledních letech rozmohl. Je to opravdu velký trend.

Já mám raw jídla ráda, ale řídím se tím, že s ničím se to nesmí přehánět a stravuji se stylem "od každého něco". Ale pravdou je, že když už mám chuť na nějaký dort, tak tohle je nejmenší zlo.

Jen bych chtěla podotknout, že když je dort raw, tak to neznamená, že ho můžeme jíst po kilech. Třeba moje kamarádka na to takhle nahlížela a pak se divila, že nemůže zhubnout. Brala to, že všude se říká, že raw je zdravé a tak to může jíst vlastně pořád. Přecijenom tam je hodně tuků (i když zdravých) z ořechů a avokáda, je je tam i spousta fruktózy s banánu a sacharidů z javorového sirupu a datlí. Takže všeho s mírou :-)

Ale, co vám mohu zaručeně říct je, že i kdybyste tento dort chtěli jíst po kilech, tak se vám to pravděpodobně nepovede. Jelikož je složen z hodně ořechů, tak stačí opravdu kousek a jste plní.

Tohle byl můj první raw pokus a spojila jsem fantazii s mým Avokádovo banánovým pudinkem, který naprosto miluji. Tím, že používám kokos a slunečnicová semínka, tak se mi pokusilo cenu dortu stáhnout na minimum. Protože zrovna cena raw dortů se většinou vyšplhá opravdu vysoko.

Podobných dortů po internetu koluje opravdu hodně a není se čemu divit. Spojení avokáda, kakaa a banánu je opravdu skvělé. A teď už je jen na vás, jaká přesná chuť vás osloví. Třeba to bude zrovna můj. Protože ten má ještě rozčvachtanou vrstvu banánu mezi korpusem a čoko pudinkem a to tomu dodá takovou příjemnou chuť. Inspirovala jsem se tím u dortu Banoffee.
Tak ho pojďte zkusit...

Doba přípravy: 25 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 8-12

INGREDIENCE:
Korpus:
  • 200 g nevyloupaných datlí
  • 60 g arašídů
  • 60 g kokosu
  • 2 lžičky chia semínek
  • 1,5 lžíce kokosového oleje
  • 1,5 lžíce oříškového másla
Krém:
  • 1/2 zralého avokáda
  • 2 zralé banány
  • 1 polévková lžíce oříškového másla
  • 2 lžičky chia semínek
  • 2 lžičky slunečnicových semínek
  • 2 polévkové lžíce kakaa
  • v případě doslazení 2 lžíce javorového sirupu
Proložení:
  • 1-2 banány
Ozdoba:
  • mražené nebo čerstvé ovoce, máta, kvítky

Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si vyloupeme 200 g datlí.
 Na minimálně hodinu namočíme datle do horké vody. Změknou a půjde s nimi lépe pracovat.
 Datle vložíme do mixéru a rozmixujeme.
 Přidáme 60 g ořechů a rozmixujeme.
 Přidáme 60 g kokosu a opět rozmixujeme.
Také přidáme 2 lžičky chia semínek.

Přidáme ještě lžíci a půl kokosového oleje.
 Přidáme 1,5 lžíce oříškového másla.
 A celé důkladně rozmixujeme.
 Vysteleme si dortovou formu o průměru 22-26 cm pečícím papírem a hmotu na něj přendáme.
 Pomocí lžíce hmotu uhladíme. I do okrajů.
 Nyní se pustíme do přípravy krému. Půlku avokáda vložíme do mixéru.
 Přidáme 2 banány.
 Také 1 polévkovou lžíci oříškového másla.
Přidáme také 2 lžičky chia semínek.
 A 2 lžičky slunečnicových semínek.
 Také 2 lžíce raw kakaa.
 2 polévkové lžíce javorového sirupu.
 V hlubokém talíři rozčvachtáme 2 banány. Ty přendáme na korpus do dortové formy.
 A na vrstvu banánu nalijeme rozmixovaný krém.
 Celý dort vložíme přes noc do ledničky.
Ráno ozdobíme čerstvým nebo mraženým ovocem, mátou a třeba nějakým kvítkem. No není to nádhera?
Tady vidíte průřez. Dole je korpus, pak vrstva banánu a nakonec čoko pudink.

Foceno: Olympus PEN E-PL7, M.Zuiko Digital 45 mm.  

14 komentářů:

  1. Skvelý recept (: rada by som ochutnala.

    Daniela

    OdpovědětVymazat
  2. Jeeeee ten je nadherne ozdobeny ! Uplne mi vycaroval usmev na tvari, jsi sikovna :)

    OdpovědětVymazat
  3. Krásné to máš, určitě vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  4. Mňam, určitě bude výborný :D

    https://tripsandweekendactivities.wordpress.com

    OdpovědětVymazat
  5. Opravdu bomba zrovna odzkouseno :) Miluju Tvuj blog, nejlepsi recepty!!!

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Kačí, v případě, že nemám ořechové máslo, dá se nahradit o to větším množstvím kokosového oleje?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, ořechové máslo jsou v podstatě namleté ořechy, takže spíš zkus rozdrtit oříšky :-)

      Vymazat