TRAVEL TIPS: KAM ZAJÍT VE VÍDNI? (česká verze)


Kam zajít na nejlepší a originální Sachr? Kde je ta nejroztomilejší kavárna? Kde prodávají výbornou kávu a úžasné potraviny? Jaké památky si nenechat ujít? Přesně tohle naleznete v článku níže.

U každé památky, u každé restaurace je odkaz na foursquare. Stačí kliknout na název a přesměruje vás to na tuto stránku, kde naleznete detailní informace, recenze a mapu o daném místě.


Fotky, které se nevešly do tohoto článku i s cenami naleznete ZDE.

KAVÁRNY A RESTAURACE, KTERÉ DOPORUČUJI
Veganista
Neustiftgasse 23, 1070 Vienna, Austria

Za mě je Veganista  nejlepší zmrzlinárna ve Vídni. Mají tu (jak název napovídá) pouze veganské zmrzliny, které jsou výborně dochucené, nepřeslazené a takové lehké.
Jeden kopeček stál 1,7 Euro.

Eis Greissler
Rotenturmstr. 14, 1010 Vienna, Austria
Mariahilfer Straße 33, 1060 Vienna, Austria

Výbroná zmrzlina, určitě patří mezi TOP3, které jsem ve Vídni ochutnala.
Můžete si jí vzít s sebou nebo se usadit na malou, roztomilou zahrádku.
Kopeček zmrzliny 2,5 Eura.

Gelaterie La Romana 
Stiftgasse 16-18, 1070 Wien, 1070 Vienna, Austria

Tato gelaterie patří mezi TOP3 Vídně, aspoň z toho, co jsme ochutnala. Interiér je naprosto božský a svádí k tomu se tam v klidu posadit a ochutnat minimálně jednu z 30 zmrzlin. Sem se určitě vrátím.
Jeden kopeček stojí 1,5 Euro.

Figl muller
Bäckerstr. 6, 1010 Vienna, Austria

Pokud chcete ochutnat ten nejlepší a nejoblíbenější vídeňský řízek, tak určitě navštivte Figl muller. Byla jsem zde už poněkolikáté a nikdy nezklamali.
Na fotce sami vidíte, že řízek je větší než dvě ruce mého manžela a přesněji větší, než velký talíř.
Stojí 14 Euro a za dalších 5 si k tomu můžete koupit jejich naprosto božský bramborový salát.

A ještě taková malá zajímavost. Restaurace byla tak oblíbená, že se u ní stála stále fronta. A tak majitel otevřel úplně ten stejný podnik za rohem, který má dalších 200 míst a stejně je stále plno. To mluví za vše.

Ulrich
St.-Ulrichs-Platz 1, 1070 Vienna, Austria 
Ulrich je za mě objevem Vídně. Sympatická obsluha, příjemná zahrádka, interiér stejně tak, nabídka jídel pestrá, zdravá a hlavně, dělají meníčka přes oběd ve všední dny. Takže my jsme si dali 3 chodové menu za 11 Euro celkem. Což si myslím, že je vážně skvělé. Měla jsem studenou polévku, salát s lososem a na zaávěr bramborové šišky s praženými oříšky.

Kafe Mik
Zollergasse 5, 1070 Vienna, Austria

Této kavárně jsem naprosto propadla. Je to tak jednoduchý koncept, až je úžasný. Představte si opravdu světlou místnost tak 10 metrů čtverečních, tam jeden pult, v nabídce 3 koláče, výběr všemožných káv a 3 stolky. Co víc člověk potřebuje ke spokojenosti :-)
Kapučíno 4 Eura, Cold brew 3,5 Euro, voda dle libosti zdarma.

Balthasar
Praterstraße 38, 1020 Vienna, Austria

Tato kavárna měla snad nejkrásnější fotky na Foursquare, takže jsme se tam vydali. Nakonec to byla kavárna s příjemným prostředím, nejlevnějším Cold brew (2,5 Eura) ve Vídni a celkově jednoduchým a příjemným konceptem.

Jonas Reindl Café
Währingerstraße 2-4, 1090 Vienna, Austria

Opravdu sympatické a originální místo. Mají výběr z několika dortů a koláčů a specializují se na sendviče. Musím určitě vypíchnout výbornou kávu a jejich Cold brew. 
Až pojedu znovu do Vídně, tak se sem určitě znovu podívám.
Dorty a koláče od 3,5 Euro. Cold brew 4 Eura. Domácí limonáda 3 Eura.

Medusa Restaurant and Club
Neuer Markt 8, 1010 Vienna, Austria

Když jsme chodili už 4 den po Vídni a hledali podnik, kde mi udělají úplně obyčejnou citronádu, která mi vždy zažene žízeň a hlavně když jsou třicítky vedra, tak jsem už byla lehce zoufalá. Všude měli jen slazené limonády. Až na tento podnik. Za 8 Euro přinesli obrovský džbán plný limetek, citronů, citronové trávy a dokonale dochucený. 
Pak jsme se sem vrátili i na koktejl a zjistili, že tento v tomto podniku pracuji jen Slováci a tak se zde i perfektně domluvíte. Vaří také božsky, ale to jídlo už je lehce dražší. Nachází se také pár metrů od Stephan Platz a tak se to dá i očekávat :-)

Figar
Kirchengasse 18 (Lindengasse), 1070 Vienna, Austria

Příjemná obsluha, sympatická zahrádka, vhodné na snídani. 
Ovesná kaše 4,5 Eura. Chléb s pošírovaným vejcem a špenátem 6 Euro. Domácí limonáda 4 Eura.

Da Capo
Schulerstraße 18, 1010 Vienna, Austria
Lehce dražší restaurace za rohem od Stephan Platz. Na to, že restaurace je přímo na hlavním náměstí, tak ceny tak vysoké nejsou.
Ochutnali jsme rizoto, domácí těstoviny, dezert a jako předkrm jsme měli tapas.
Rizoto 12 Euro. Těstoviny 13 Euro. Dezert 6 Euro.
Interiér je velmi zajímavý, protože tam jsou zachovány historické památky a to například malby na zdi. Zahrádka je příjemná a vzdušná. Co musím ale vypíchnut byla obsluha. Narazili jsme na naprosto úžasného číšníka, který v nás vyvolal pocit vrátit se a ochutnat něco dalšího.

Burggasse 68 (Myrthengasse), 1070 Vídeň, Rakousko
Video z této kavárny ZDE.

Když jsme hledali kavárnu, tak náš požadavek byl takový, aby byla útulná. Nechtěli jsme nic velkého, přervaného lidmi. Což byl oříšek. Protože přesně takové kavárny jsou pro Vídeň typické.
Po chvíli vyhledávání jsme našli tuhle. Má dvě pobočky. Jedna se nachází kousek od Schonbrun a druhá kousek od hlavní třídy. A to je přesně tato.
Jak můžete vidět, kavárna je ve velmi útulném stylu. Můžete se posadit uvnitř, kde je spousta stolů, různých velikostí a stylů. Ale také se můžete posadit venku, kde se nachází krásné a originální stolky.
Tato kavárna se zaměřuje hlavně na pečení dortů a bagely.
My jsme v ní byli hned dvakrát. Poprvé jsme si dali Chai latté (průměrný), horkou čokoládu (chutnala jak dobré kakao) a brownie s domácí vanilkovou zmrzlinou (to bylo naprosto geniální, dokonalé a hned bych si ho dala znovu).
Při druhé návštěvě jsme si dali bagely. Na jídelním lístku tvrdili, že jsou  nejlepší ve městě. Bohužel po prvním obrovském nadšení z kavárny přišlo obrovské zklamání. Bagely byli vážně nedobré, suché, ale přitom složené z dobrých ingrediencí. Houska studená, nerozpečená. A přitom bagel vyšel na přepočet asi na 300 Kč. K tomu jsem se nechala zlákat opět vyhlášeným jablečným koláčem a to přišlo druhé zklamání. Těsto bylo rozmáčené, jablka nedochucená.
Takže asi takhle. Kavárna úžasná, plná, asi i vyhlášená, obsluha super a u jídla jak co. Ale určitě tam  zajděte a dejte si brownie, to bylo dokonalé a prostředí nádherné.

Altgasse 12 (Fasholdgasse), 1130 Vídeň, Rakousko
Video z této kavárny naleznete ZDE.

Jelikož se nám velmi líbilo v první pobočce, tak jsme se vydali i do druhé pobočky, která  měla být zase o něco jiná, ale stejně útulná. Jeli jsme tam metrem přes půlku Vídně a až na místě jsme zjistili, že mají zavřeno. Bohužel. Naštěstí kousek byl Schonburn, tak jsme se aspoň prošli krásnými zahradami tohoto zámku. Kde jsme narazili na další krásnou kavárnu.

Pilgramgasse 3, 1050 Vídeň, Rakousko
Video z této kavárny naleznete ZDE.

Když jsme se poslední den ráno probudili, řekli jsme si, že chceme najít něco zajímavého, malého, rodinného. A to se nám myslím podařilo. Zašli jsme totiž na kávu k Sašovi.
Ano, obsluhoval nás přímo sympaťák Saša. Kavárny byla opravdu jednoduchá. Dva stolky, jedna tabula a bar. Co víc vlastně člověk potřebuje. Sedli jsme si ke stolku u okna a pozorovali ruch ulice.
Saša mi připravil velmi silnou kávu, ale byla výborná. Arty si dal horkou čokoládu, která byla famózní. Vzal přímo čokoládu a to na mini plotýnce rozpouštěl, naředil a přelil do hrníčku. Byla hustá a výborná. Takže doporučuji.
Pokud jste jako my a hledáte spíše útulná a něčím originální místa, stavte se u Saši :-)

Königsklostergasse 7 (Theobaldgasse), 1060 Vídeň, Rakousko
Video z této kavárny naleznete ZDE.

Když jsme si takhle bloudili poslední den po Vídni, tak jsme byli už lehce zoufalí. Nikde nic, co by se nám líbilo. Až jsme opět na foursquare vyhledali Akrap. Moc jsme tomu dle fotek nevěřili. Ale asi o tom to je. Když máte velké očekávání, přijde zklamání.
Tato kavárna je maličká. Má dva podélné stolky kolem okna a jeden uprostřed místnosti. Také se dá sedět u baru a to je vše. Obsluhoval nás velmi sympatický pán a až poté jsme zjistili, že to je majitel. Začal nám vyprávět o jeho kávě, kterou si můžete koupit i s sebou. Dokonce prodává jede úžasný kávovar, který funguje na principu kapslí, až na to, že daná "kapsle" vypadá jako sáček od čaje. Je to levnější než Nespresso a prý i chutnější.
V restauraci nabízí brownie. Pečeho jeho maminka a je bezlepkové. Co musím dodat, že je naprosto dokonalé.
Kdyby takových kaváren bylo více, bylo by to fajn. Přímí kontakt s majitelem, který očividně svou práci miluje, je asi to nejlepší, co vás může potkat. Takže, až budete ve Vídni, nezapomeňte na Akrap Finest Coffee.
Video z tohoto obchůdku naleznete ZDE.
V této kavárně jsou dveře, které jsou průchozí do obchůdku. Ten vlastní jeden mladík, který se rozhodl vymyslet, připravit a nafotit recepty. Ty má vystavené na pohlednicích v obchodech. Když do něj přijdete, vezmete si pohlednici a posbíráte si suroviny. Co je to hlavní know how? Vše prodává přesně po gramech, jako to máte v receptu. Takže si nemusíte koupit kilo soli, když potřebujete špetku. Nebo 50g šafránu, když potřebujete 2g.
Nápad je to úžasný a já mu moc fandím. Už jen proto, že v obchodě jsou velmi kvalitní, vybrané suroviny. Samozřejmě i farmářské a to já  mám ráda.
Takže pokud půjdete do Akrap finest coffee, tak nezapomeňte na tento obchůdek. Majitel vás tam moc rád určitě zavede :-)


PAMÁTKY A DALŠÍ ZAJÍMAVÁ MÍSTA
Tuto mapku nám před 5ti lety zakroužkovala kamarádka Ivet, která ve Vídni žije.
Když jsme tam byli na Nový rok, tak jsme se jí opět řídili.
Tyto místa určitě nevynechte, stojí to za to a v podstatě se to vše dá stihnout za jeden den.

1. Rathhaus - Schmidtplatz
2. Universitat Wien
3. Burgtheater
4. Parlament
5. Museums Quartier Messepalast
6. Burggarten
7. Nacht markt (obrovský trh)
8. Nákupní třída Maria hilfer strasse
9. Výborný sachr
10. Stephans platz
11. Karlsplatz
12. Nejlepší schnitzel ve Vídni
13. Maria Theresia platz,  Naturhist. museum, Kunthist museum
Schönbrunner Schloßstr. 47, 1130 Vídeň, Rakousko
Tento zámek se nachází kousek od Pure living bakery. Takže můžete navštívit dvě krásná místa. Je to nádherná stavba, obklopená dokonalou zelení, výhledem a zahradami. My tam byli dvakrát v zimě, ale v létě to musí být naprostá bomba.

Zámek Belvedere
Prinz-Eugen-Str. 27, 1030 Vídeň, Rakousko
Je to letní sídlo prince Evžena Savojského. Naleznete v něm galerii výtvarného umění.


Albertina
Albertinaplatz 1, 1010 Vídeň, Rakousko
Je muzeum umění a světoznámá výstavní galerie.

Stephansdom neboli Katedrála sv. Štěpána
Stephansplatz 3, 1010 Vídeň, Rakousko
Tato katedrála je obrovská dominanta Vídně. Když před ní stojíte, připadáte si jako, když jste v Milánu. Bohužel není moc míst, ze kterých byste si katedrálu mohli celou vyfotit, jako je to právě v Milánu.

Hofburg
Heldenplatz, 1010 Vídeň, Rakousko
Oficiální sídlo habsburské monarchie.

Mozarthaus
Domgasse 5, 1010 Vídeň, Rakousko
V Mozarthausu naleznete expozici věnovanou geniálnímu hudebnímu skladateli.

Kunsthistorisches Museum
Maria-Theresien-Platz, 1010 Vídeň, Rakousko
Uměleckohistorické muzeum plné uměleckých sbírek, tematických expozic a výstav.

Prater
Straße des 1. Mai, 1020 Vídeň, Rakousko
Nejslavnější rakouský zábavný park ve Vídni s obřím ruským kolem
NÁKUPY
Wienzeile, 1040 Vídeň, Rakousko
Když jste mi doporučovali tohle místo, tak jsem nevěděla, do čeho jdu. Nachtmarkt je obrovský trh. Ani nevím, jak je dlouhý. Klidně půl kilometru. Ale můj odhad je hodně špatný, takže možná více, možná méně.
Každopádně zde naleznete čerstvé ovoce a zeleninu, maso, pochutiny, místní delikatesy, hotová jídla, oblečení a téměř vše další, na co si vzpomenete.

Nákupní třída
Maria hilfer strasse


 UBYTOVÁNÍ
Poprvé jsme bydleli v hotelu Ananas a ten bych nedoporučila.
Ale podruhé jsme bydleli v hotelu InterCity a ten byl úžasný.
Hotel stojí 70-95 Euro na noc. Podle toho, jestli je to byznys pokoj nebo klasik. Rozdíl je pouze v doplňování minibaru zdarma.

Má 3 výhody:

  • je v centru, přímo na MariaHilfer Strasse
  • v ceně ubytování je legitka na MHD na celou dobu pobytu
  • hotel je vážně krásný, čistý, mramorové koupelny, denně uklízí

PARKOVÁNÍ
Do Vídně doporučuji jet studentama. Je to levné, pohodlné, máte celou cestu wifi a záchod. Pokud se ale vydáte do Vídně autem, jako my prvně, tak doporučuji nechat auto na nějakém P+R parkovišti a pokračovat metrem. Tohle doporučení nám dala kamarádka, která tam žije již několik let.
Přehled P+R parkovišť naleznete ZDE.

DOPORUČENÍ OD VÁS
Jelikož jsem ve Vídni byla po druhé a první návštěva byla opravdu dávno, tak jsem se zeptala vás, co mi doporučíte. A tohle jsou vaše odpovědi. Tak třeba to bude někoho inspirovat.

Parndorf outlet
Plachuta
Motto am Flus
Sofitel hotel, bar v posledním patře
DC tower v 58. patře
Eis greissler
Figlmuller restaurant
Sperl
Cafe Central
Hrobka Habsburků, kousek do Albertiny a Stephansplatz
Nashmarkt
Schonbrun
Garage01
Cafe Museum a jejich apfel strudel



17 komentářů:

  1. Chystáme se s holkama do Vídně, tak zde budu brát inspiraci :-) Chci se jen zeptat na ten bod 12 na mapě kam máme zajít na nejlepší řízek??? Moc děkuju

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak super. Mno já přesně nevím ten název a nemohla jsem to dohledat. Ale je to vidět na té mapě ta ulice. Kamarádka tam žije, tak se jí zkusím zeptat :-)

      Vymazat
  2. dekuji za odpoved,hledala jsem podle ulise a nejsis to bude Figlmuller ;-) rikali o tom i v Bedekru :-)

    OdpovědětVymazat
  3. dekuji za odpoved,hledala jsem podle ulise a nejsis to bude Figlmuller ;-) rikali o tom i v Bedekru :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také si myslím. Vím, že to bylo na rohu a že tam měli vždy plno a stála se fronta ven. Tak otevřeli stejnou restauraci na druhém rohu baráku a stejně se tam stojí fronta :-) Já tam byla a řízky mají geniální. A ten salát bramborový? olala :-)

      Vymazat
  4. Nefunguje mi odkaz u Přehled P+R parkovišť :-( Mohla bych tě poprosit o stránky? Díky tvému článku se tam s přítelem také chystáme, ale spíš autem, pojede nás víc. Děkuju moc :-) Sice projíždím internet, ale všude píšou rozdílné věci...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už jsem to zaktualizovala :-) To mě moc těší. Určitě se vám tam bude líbit. Já se tam znovu chystám v červnu :-)

      Vymazat
    2. Jo, super, moc děkuju, odkaz už funguje ;-) A když tam máš tu kamarádku a už si tam byla, zeptám se ještě - asi je jednodušší se po těch výše uvedených památkách přemisťovat metrem než autem, že? Na "řízeček" k Figlmüller určitě vyrazíme a těšíme, že objevíme chutnou a milou kavárničku, abychom ochutnali ten jejich slavný sachr :-)

      Vymazat
    3. Přesně tak. I my nechali poprvé, když jsme tam byli auto na P+R parkovišti a odtamtud pokračovali metrem. Pak jsme už chodili jen pěšky. I když k tomu Schonbrunu je lepší zajet metrem, to už je dál. Ale uvidíš. Každopádně určitě se auta vzdejte. Bude to pohodlnější :-)

      Vymazat
  5. Myslím, že by stál za zmínku i sacher dort, ikdyž je v té kavárně dost nacpáno :) já jsem se do něj prostě zamilovala :D a k Vídni prostě patří.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu, ale tentokrát jsem na něm nebyla. Každopádně jsem četla, že jediný pravý sachr dort je v hotelu Sachr.

      Vymazat
  6. Ahoj, za ten Vanity Fair bych si klidně přelámala ruce.. z Downeyho jsem naprosto vyplesklá =)

    OdpovědětVymazat
  7. Moc děkuji za tip na Ulrich restaurant. Diky tomuto článku mám za sebou opravdu skvělý gurmánský zážitek a už se těším až tam vyrazíme zas :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Já si moc na sladké nepotrpím a tak do Vídně jezdím spíše kvůli jiných věcem, nejvíce se mi totiž líbí totiž techničtější záležitosti a to například městská hromadná doprava ve Vídni. Jejich straré retro tramvaje jsou hrozně super a moc rád jimi jezdím.

    OdpovědětVymazat