Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

pondělí 1. února 2016

KOLÁČ ZAMILOVANÝCH - VALENTÝNSKÝ S GRANÁTOVÝM JABLKEM


Valentýn je svátek, který dělí obyvatelstvo na dvě skupiny. Ty, kteří ho nesnáší a ty, kteří ho milují.

Já jsem člověk, který ho nikdy vyloženě neslavil. Ale je pravda, že samotný den ve mě vyvolává pocit, že by lidé na sebe měli být milejší a užít si ho hlavně v páru.

Vloni byl první Valentýn, kdy jsem uvařila 5ti chodové menu, v klidu jsme si ho s manželem snědli, pak se šli projít do města, koupili horkou kávu do kelímku a procházeli se Prahou. A bylo to fajn.

Vlastně jsem pochopila, že když se člověk nenechá znechutit tím tlakem všech obchodů, tak to může být další krásný den po boku svého milého.

A proto jsem již s předstihem připravila tento rozkošný Valentýnský koláč, který je lehoučký jako obláčky, doplněn o tvarohový krém s vanilkou a posypaný šťavnatým granátovým jablkem.

A jelikož je tento koláč opravdu lehonký, není sladký a přitom lehce natrpklý některými kousky granátového jablka, tak jsem si jistá, že vaší polovičce určitě zachutná. A jestli nemáte svou polovičku, tak ho upečte třeba kamarádce nebo sama sobě :-)

Doba přípravy: 30 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 12

INGREDIENCE:
  • 100 g polohrubé mouky nebo mouky Babiččina volba dortová
  • 100 g cukru krupice
  • 5 polévkových lžic slunečnicového oleje
  • 5 polévkových lžic vlažné vody
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
Krém:
  • 2 měkké tvarohy
  • 5 kávových lžiček vanilkového cukru
Ozdoba:
  • 1 granátové jablko
  • červená marmeláda
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Rozehřejeme si troubu na 170 stupňů.
 Odvážíme si 100 g mouky.
 A vložíme jí do mísy.
 Dále si odvážíme 100 g cukru a také přidáme do mísy.
 K cukru a mouce přidáme 5 lžic vlažné vody.
 A 5 lžic oleje.
 Oddělíme si žloutky a bílky. Žloutky přidáme k ostatním ingrediencím. Z bílků ušleháme tuhý sníh.
 Ke všem surovinám přidáme ještě kypřící prášek.
 A ušleháme těsto.
Jakmile je těsto ušlehané, tak k němu přidáme tuhý sníh. Nyní už nešleháme, ale pomalu zapracováváme sníh.
 Vysteleme si formu 22-28cm průměr pečícím papírem a nalijeme do ní těsto.
A dáme péct na cca 20 minut. Zlatavé těsto necháme důkladně vychladnout. Jinak by se krém roztekl.
 Do misky vložíme 2 měkké tvarohy.
 Přidáme 5 lžiček vanilkového cukru. Já použila domácí.
 A důkladně promícháme.
 Vyloupeme si granátové jablko.
 Připravíme si korpus.
 Potřeme ho červenou marmeládou. Já použila malinovou.
 A dále potřeme tvarohovým kréme.
 Na vrch nasypeme granátové jablko a můžeme podávat.
Použité ingredience a kde jsem je koupila či od jaké značky používám:
mouka - Babiččina volba
cukr - Marks and spencer
olej - z Německa
vejce - svetbedynek.cz
prášek do pečiva - Doktor Otker
měkký tvaroh - svetbedynek.cz
vanilkový cukr - domácí
granátové jablko - svetbedynek.cz
marmeláda - z Řecka

Tento sponzorovaný článek je sepsán ve spolupráci s firmou Babiččina volba.
Děkuji všem za sledovanost a nezapomeňte mě sledovat na dalších sociálních sítích:
PS: Stále mi pokládáte otázku, čím fotím. Takže:
Olympus PEN E-PL7
A jídlo fotím na tento portrétový objektiv:
M.Zuiko Digital 45 mm


16 komentářů:

  1. Ty tvoje fotopostupy jsou super.Dortík určitě vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že to píšeš. Je s tím poměrně dost práce, vždy musí být dobré světlo, ale mě se to také líbí. Například po dlouhé době jsem vytáhla kuchařku, že si něco podle ní uvařím a v půlce receptu jsem se ztratila, že jsem musela na youtube a najít to na videu, abych to pochopila. Takže kdyby to tak dělal každý, je to hned jednodušší. Ale zatím neznám nikoho, kdo by to dělal u každého receptu, jako já.

      Vymazat
    2. Fotky i recept hezký, ale s tím prohlášením, že nikdo jiný postup detailně nefotí bych byl opatrný, dělá to tak docela hodně blogerek :-)

      Vymazat
    3. Ahoj, jejda to jsem nemyslela, že jsem jediná na světě, to jsem to asi špatně formulovala. Nechtěla jsem, aby to znělo nějak povýšeně či tak nějak. Psala jsem, že neznám jiného bloggerka (aspoň v ČR), který by to dělal u každého receptu. Jestli někoho znáš, tak mi dej tip a já se ráda podívám. Sice tu mám spoustu receptů, ale jsou to všechno jednoduché. A když chci vařit něco složitějšího, tak se v postupu ztrácím. Takže pokud mi dáš názvy blogů, budu opravdu moc vděčná :-)

      Vymazat
  2. Tak jednoduchý a přitom efektní....taky se mi tvé fotopostupy moc líbí.

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to moc krásně, hlavně takhle s těmi fotkami to je úžasně názorné. Zajímalo by mě, myslíš, že by to bylo dobré i s rybízem? Mám ho od léta v mrazáku, tak mě to napadlo - takový netradiční rybízový koláč :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě půjde. Sice mražené nebudou tak krásné, ale co. Rybíz je úžasný a spojení kyselého a sladkého mám moc ráda :-)

      Vymazat
  4. Tak jo, do tohohle jdu...doufám že se povede :-) a mimochodm ten dortový podnos je skvělý...něco takového jednoduchého sháním už dlouho

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je z Bonami.cz, mají je tam často, tak sleduj :-) Jinak určitě se povede. Už ho dělalo několik děvčat a všechny nadšené :-)

      Vymazat
  5. Vypadá naprosto báječně :* miluju granátové jablko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, já také, jen to loupání je za trest :-)

      Vymazat
  6. Musím určitě vyzkoušet a to hned několik receptů od tebe :-) Není to úplně dobrý nápad si prohlížet pečení ještě před obědem :-) Chci sníst vše!! A taky jsem za, že je naprosto skvělé ty tvé foto postupy!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jůůů děkuji moc. Jsem moc ráda, že to oceníte. Pokaždé, když to jdu fotit, tak jsem tak líná a říkám si, co jsem si to zase vymyslela. Ale když to pak vidím, tak mám radost a samotné mi to dost pomáhá :-)

      Vymazat
  7. Na tento recept mají být jaké tvarohy - tučné/polotučné? A musí být marmoška nebo to bude dobré i bez ní? Děkuji ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvaroh nejlépe plnotučný z důvodu, že lépe tuhne. Ale dělávám ho i z nízko :-) S marmeládou je to lepší, ale pokud nemáš ráda tolik sladké, tak jí vynech :-)

      Vymazat