Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

pondělí 8. února 2016

ŠUNKOFLEKY / ŠUNKAFLEKY

Šunkafleky. Co se vám první vybaví? Mě určitě domácí kuchyně od maminky nebo babičky, také školní jídelna nebo škola v přírodě. Jednoduše je to základ našeho dětství.

Chápu, že se někteří z vás oklepou a řeknou, že tohle prostě ne. Ale začtěte se blíže do receptu a zjistíte, že tohle nejsou jen tak obyčejné šunkafleky. Jsou vymazlené, perfektně dochucené a inspirované receptem od Koko.

Používám do něj naprosto dokonalé uzené z komína, které má úžasnou chuť samo o sobě, natož když se přidá do jídla.
.
A samozřejmě základem jsou kvalitní těstoviny. Nejlepší jsou domácí. Hlavním ozvláštněním je gouda. Občas do nich přidávám i mladou kozí goudu a to je teprve pastva pro chuťové buňky :-)

Doba přípravy: 60 minut (pečení 25 min.)
Náročnost: malá
Počet porcí: 4-5

INGREDIENCE:
  • 300 g těstovin - fleky
  • 250 g uzeného
  • 1 kávová lžička másla
  • 1 střední cibule
  • 3 hrsti hrášku
  • hrst petrželky
  • 300 ml mléka
  • 2 vajíčka
  • sůl, pepř
  • 100 g sýru gouda - nastrouhaný
  • kyselá okurka
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Předehřejeme si troubu na 170 stupňů.
 Oloupeme si cibuli a pokrájíme nadrobno.
 Rozehřejeme si pánev a když je horká, tak na ní vložíme kousek másla.
A přidáme pokrájenou cibuli.
 Mezitím si pokrájíme uzené na kostičky cca 1x1 cm.
 Připravíme si hrnec s vodou a osolíme jí. Voda by měla být slaná, asi jako moře.
Když se voda vaří, tak do ní nasypeme těstoviny. Když si nedělám vlastní, tak volím domácí kupované.
 K orestované a zlatavé cibuli přidáme uzené.
 To také lehce opečeme.
 Když jsou těstoviny a skus měkké, tak je scedíme a prolijeme ledovou vodou.
Nyní se vrhneme na přípravu zálivky. Odměříme 300 ml mléka. A do něj přidáme 2 vejce. Nejlépe šťastné, tedy domácí.
 Opepříme. Osolíme.

 A vidličkou promícháme.
 Ještě je potřeba nastrouhat sýr. Já zvolila tuto mladou kozí goudu, ale postačí nám klasická kraví.
 Nastrouháme jí najemno.
 Těstoviny přendáme do pekáčku.
 K těstovinám přidáme orestovanou cibulku s uzeným.
 A také hrášek. Cca 3 hrsti.
 A také sýr. Trošičku si nechte na posypání vrchu.
 Vše promícháme.
 Nyní těstoviny zalijeme směsí z mléka a vajíčka a opět promícháme.
 Ještě si nakrájíme petrželku.
Tu posypeme na těstoviny a ještě jednou promícháme. Na vrch nasypeme zbytek sýra. Stačí cca 1 polévková lžíce.
 K těstovinám se hodí kyselá okurka.


12 komentářů:

  1. Moc děkuju za inspiraci, zítra uvařím :) taky dělám šunkofleky, ale ne tedy tak vytuněné :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle je naprostá dokonalost. Byl to jeden z prvních receptů, které jsem začala dělat po odstěhování od rodičů. Inspirovala mě Koko a pak už jsem si to dotuňovala podle svého :-)

      Vymazat
  2. To vyzera strasne dobre, myslim ze ja to ani nepoznam....takze pod tymto nazvom sa mi nic nevybavilo a uz sa bude len toto :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně ne? Mně to přijde jako naprostá klasika, kterou jsem byla snad odkojená. Tak zkus a uvidíš, že si to zamiluješ :-)

      Vymazat
  3. Šunkofleky miluju. Taky do nich přidávám zeleninu, nejčastěji na kostičky nakrájený řapíkatý celer. A uzený bůček tomu dá šťavnatost.
    Petr

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S řapíkáčem to může být skvělé. Já ho dávám všude. Mám na něj závislost :-)

      Vymazat
  4. Dobrý nápad s tím sýrem.A na kolik to pečeš Kačí?Já nikdy takhle křupavý povrch nemám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na 180 stupňů. Ale vždy záleží na troubě. Jestli je to horkovzudch nebo ne, také elektrická nebo plynová a také starší nebo nová. :-)

      Vymazat
  5. Pod šunkofleky si představím jenom flíčky se šunkou- nezapečené :D ale tohle vypadá super - pro mojí terminologii "zapečené těstoviny" :)
    cara-carob-cooking.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je zajímavé, jak to má každý jinak :-) Já to mám zase od mala zapečené. Ale aspoň máme stále co poznávat :-)

      Vymazat
  6. Zrovna jsem je měla nedávno a prostě vždy si vzpomenu na dobu, kdy jsem byla menší. Vypadá to prostě dokonale. Určitě vyzkouším a už se těším na přípravu jednoho dalšího z tvých receptů. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Pro mě to je také vzpomínka na dětství. A tááák je miluji. Tak mi pak dej vědět, jak se ti to povedlo :-)

      Vymazat