Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

neděle 17. ledna 2016

FRANCOUZSKÁ ČOČKOVÁ POLÉVKA S RAJČATY


Je tu rok 2016 (všechny v něm vítám a přeji jen to nej) a s ním i recepty na odlehčená jídla. Každý z nás se asi po vánočních a novoročních "přežíračkách" cítí jakýsi nafouknutý, či těžký (jak váhově, tak, i že Vám je těžko).

Proto se teď chci zaměřit hlavně na stravu lehčí na strávení, přitom chutnou a neošizenou a hlavně takovou, která Vám pomůže shodit nějaké to přebytečné kilo.

V podstatě to u mě není ani taková novinka. Já se takhle stravuji normálně a kachnu se zelím si dopřeji jen a pouze na oslavě narozenin jednoho ze členů naší rodiny, či přes Vánoční svátky. Polévky jsou pro mě smyslem života a bez nich bych si nedokázala představit jeden souvislý týden.
Miluji je v létě a to ty lehčí, miluji je v zimě a to zase ty hutnější, ale nikdy mastné. Snažím se je vždy doplnit o spoustu zeleniny, či luštěnin a hlavně vynechat smetanu. I když je pár jedinců, kteří tu smetanu potřebuji, ale jen tak zlehka :-)

Na Nový rok patří čočka. Je to český zvyk a většina z nás ho dodržuje. Čočka znamená peníze a ty ke svému životu potřebujeme. Tak proč si tu čočku nedat, když nám ty peníze po zbytek roka přinese :-)

Jak jste si už asi všimli, já jsem loni Silvestra strávila se svým manželem v Paříži a tak i Nový rok. Čočku jsme si neměli kde připravit, tak jsme si koupili aspoň tu konzervovanou (nedoporučuji,
ble). Ale splnili jsme zvyk a jsme v klidu.
Přípravu čočky jsem si ale nemohla odpustit, tak jsem ji udělala ihned po návratu do České republiky.
Recept naleznete zde.

Čočkovou polévku většina připravuje ze zbylé čočky. To chápu a přesně tak mi to dělávala moje maminka. Jenže u nás čočka na kyselo nikdy nezbyde.
Tak jsem se rovnou pustila do přípravy čočkové polévky. Jednou jsem jedla ve francouzské restauraci čočkovou polévku a ohromně mě uchvátila. Byla v ní rajčata a nastrouhaná  mrkev a celé to bylo zasypané parmazánem. Bylo to něco tak neuvěřitelně dokonalého, že jsem se o ní musela pokusit doma.

A tady je výsledek. Chrochtali jsem si s manželem stejně tak, jako v té restauraci. Takže za mě má tento recept za 1 a vy jí taky určitě zkuste.

Doba přípravy: 30-45 minut
Náročnost:    malá
Počet porcí:  6

INGREDIENCE:
  • 3 střední cibule
  • 250 g mrkve
  • 1 plechovka rajčat v celku nebo 4 čerstvá
  • 250 g čočky
  • 2-3 bobkové listy
  • 1/2 polévková lžíce provensálského koření
  • pepř, sůl
  • 1-2 stružky česneku
  • 2 litry zeleninového vývaru nebo vody
  • v případě zájmu nastrouhaný parmazán
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Připravíme si všechny ingredience. Oloupeme si a nastrouháme mrkev, odvážíme čočku, oloupeme a pokrájíme najemno cibuli, rajčata vyjmeme z plechovky a pokrájíme na cca 2 cm velké kousky. Oloupeme si česnek a ten později prolisujeme.
Rozpálíme si hrnec a přidáme do něj kousek másla.
Přidáme pokrájenou cibuli.
A restujeme.
 Jakmile je cibule zlatavá, tak přidáme nastrouhanou  mrkev a cca 3 minuty restujeme.
Poté přidáme pokrájená rajčata a necháme chvíli zredukovat vodu z rajčat. Opět cca 3-5 minut a nezapomeňte míchat.
Nyní do hrnce přidáme odváženou čočku.
 Dále přidáme bobkový list.
 Také provensálské koření.
 A nakonec to celé zalijeme zeleninovým vývarem nebo vodou. Použijeme cca 2 litry.
 Ještě opepříme. A osolíme.

Prolisujeme česnek a povaříme. Vaříme cca 15 - 20 minut, až bude čočka měkká, ale ne rozvařená. Kdyby byla polévka hustá, přilijte ještě vodu a dochuťte solí a pepřem.
Zájemci si mohou do polévky přidat nastrouhaný parmazán.


20 komentářů:

  1. mnaaam :)) cockovou miluju naprosto mam chut si jit tuhle hned uvarit, vypada to bozsky :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě těší a v nejbližší době to určitě zkus. Vždy, když jí vařím, tak si říkám hmm je ok, ale jak se rozleží, tak se pereme o poslední porci :-)

      Vymazat
  2. Díky za recept, čočkovou zbožňuju! Nedávno jsem dělala podobnou, ale z červené čočky a se zázvorem a byla taky super. Krásný den! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To už mi někdo psal, že zkoušel i tuhle z červené a že to bylo také super. Čočkovky jsou prostě nejlepší :-)

      Vymazat
  3. Dnes jsem ji udělala k večeři a byla moc dobrá :-) díky za recept

    OdpovědětVymazat
  4. tak tuhle určitě zkusím.. dneska jsem jí sice měla ale doma tam pořád dávají párky apod. a to já nejím, tak tohle bude určitě super

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mirko zkus, uvidíš, že si jí zamiluješ. A uvidíš, že druhý a třetí den je nejlepší :-)

      Vymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  6. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  7. Kačenko, děkuji za opravdu vynikající recept. Čočkovou polévku mám moc ráda, ale tahle mě absolutně dostala, prostě láska na první lžíci. :-) Chuť polévky je dokonalá a parmezán je takovou trešničkou na dortu. Pokud je opravdu den ode dne lepší, tak se budeme určitě o poslední porci taky prát. :-) Teším se na další Tvé recepty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My se pereme vždy. Pokaždé, když jí uvařím, tak si říkám, jaký je to kotel a pak jí nikdy není dost. Prostě dokonalost.

      Vymazat
  8. Mňám! Miluji tuhle polévku a doporučuji vyzkoušet dát místo provencálského koření koriandr. To té čočce dodá takový šmrnc !:) Dnes jdu na ní. Lucka :)

    OdpovědětVymazat
  9. Polévku jsem vyzkoušela, to byla dobrota:-). jen jsem místo normální čočky dala červenou, ale nic jsem tím nezkazila:-). Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně to udělalo hodně lidí. Podle pravého receptu tam patří zelená, ale ta drobná, která se špatně shání. Červená má tendenci se rozvařovat, proto jsem raději zvolila tuhle. Ale myslím si, že v celku je to jedno, protože ta polévka je geniální :-)

      Vymazat
  10. Skvělá polévka. Ta si najde místo na našem stole.

    OdpovědětVymazat
  11. Vynikající, snědla jsem půlku hrnce skoro na posezení :). Asi prasknu :D..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. áááá to strašně ráda slyším. Já jí totiž také miluji :-)

      Vymazat