ZE ŽIVOTA: JÍDLO ZABALENÉ NA CESTY


Tento článek byl sepsán v rámci spolupráce s firmou Nutricia.
Hodně často od vás dostávám dotazy na to, co balíme Tobínkovi na cesty, či jak se na cestách stravuje. Cestujeme totiž poměrně dost a tak se nedivím, že se na to ptáte.
Asi bych toto téma rozdělila na 2 období a to období do roka a od roka.


DO ROKA
Do roka jsem vše tak nějak řešila více. A nejsem jediná. Soudím dle zpráv od vás. Nikdy nikde totiž nevyšel nějaký soupis potravin, kdy a co zařadit. Na internetu, v informacích od pediatrů, ale i v knihách se názory liší. A tak nějaký jednoduchý a jasný rozpis neexistuje. K tomu se přidá tlak rodiny či zkušenosti od kamarádek a jsme absolutně zmatené a tak nám nezbývá nic jiného, než si najít zdroj, kterému věříme a kterým se budeme řídit.

Já se řídila názorem mé pediatričky, protože té opravdu věřím a také radami od specialistek ze stránky Nutriklub. O tom jsem vám už ale psala.

Když jsem balila jídlo pro Tobínka, tak jsem vše brala raději ve větším balení, než abych v daném městě musela něco shánět. Ze začátku jsem byla dokonce tak nedůvěřivá, že jsem nechtěla kupovat ani skleničky, ač vím, že když čteme etiketu, tak je to v podstatě to nejlepší pro naše miminko.

Ze začátku jsem si tedy vozila vlastní zeleninu, ovoce, křupinky, mléko, ale i třeba vařič. Ano, bydleli jsme na hotelu, tohle vše jsem skladovala v barové ledničce a vařila příkrm v koupelně. Dokonce se mi jednou stalo to, že za mnou přišla uklízečka a slušně se zeptala, co to tam máme za přístroj :-).


OD ROKA
Jakmile Tobínkovi odbil 1. rok, tak jsem se celkově vyklidnila. Jak kdyby zmizel ten čertík, který u všeho dělal ty ty ty. Najednou jsem byla klidnější a dala na informace, že po prvním roce může dítě téměř vše. Samozřejmě na cukry a sůl jsem stále opatrná, také na bylinky a superfoods, ale už úplně nepídím po tom, zda může tuhle potravinu, tuhle zeleninu a tohle ovoce. Možná je to i tím, že už hodně informací mám načtených a tak vím, co a jak.

Asi se nabízí otázka, proč už Tobínek nejí to, co my. Stále si říkám, že dokud mu chutná to, co mu připravím nebo to, co je určené pro malé děti, tak proč ho učit na stravu, kterou bychom nemuseli kolikrát jíst ani my dospěláci.

BALENÍ NA CESTY

Co si sebou vždycky bereme:
Pokračovací mléko Nutrilon
Bez mléka ani ránu. A to ani na procházku do parku. Nevím, čím to je, ale Tobínek začal vyžadovat mléko při dopoledním spánku. Donedávna ho pil pouze v noci. A tak ho beru všude s sebou. Vždy mám s sebou dávkovač a v něm naporcované dané dávky.
Jednou za čas ale koupím vzorkové balení. Lze ho sehnat například v drogerii, lékárně nebo objednat na internetu. Skládá se z 5malých balíčků. Sice je původně určen k tomu, abychom nemuseli kupovat velké balení, když chceme zkusit, zda naše dítě toto mléko přijme. Já ho ale kupuji i na cesty. Mám vždy jeden pytlíček v autě, v kočárku, v kufru a v batohu. A to pro případ, kdybych někdy mléko zapomněla či kdyby se Tobínek rozhodl, že teď hned nutně potřebuje vypít lahev pokračovacího mléka. I to se totiž děje. Někdy mu rostou zuby a mléko je pro nás záchrana.

Kojenecká voda
Ač Veolia má na svých stránkách prohlášení, že kohoutkovou vodu mohou i novorozenci a to i nepřevařenou, tak jsme jí kupovali opravdu dlouho. Nyní už doma dáváme kohoutkovou. Ale když někam jedeme, tak kojeneckou bereme vždy. Nikdy nevíme, jaká voda v daném místě je. A třeba ve Slovinsku jsme měli problém kojeneckou sehnat.

Dávkovač mléka
Tuto vychytávku doporučuji každé kamarádce, která přechází na pokračovací mléko. Má to u hrdla jakoby trychtýř a tak mám nejen po ruce už odměřené dávky mléka, ale i se snadno přesypává do lahve.
My ho tedy používáme i doma a to, abychom nemuseli rozespalí v noci počítat, kolik odměrek jsme už do lahve dali. Někdy se totiž v rozespalém stavu zamotáme a nevíme, kolik jsme toho tam už nasypali.

Lahvičky, savičky
Samozřejmě je důležité mít něco, do čeho mu to mléko připravíme. Lahviček beru vždy více. Řekla bych až moc. A to z toho důvodu, že nikdy nevím, kde budu moci lahev umýt. V létě se stávalo, že mléko v lahvičce zůstalo déle a tak jsem nevěřila, že teplá voda z kohoutku bude stačit. Ale není se čemu divit, já mu přestala sterilizovat dudlíky a lahvičky asi před měsícem, ač vím, že v dnešní době ožužlá kde co. Ale jak já říkám, spokojená máma, spokojené dítě.

Kaše
Na kaši nemůžeme zapomenout. Je to rituál, díky kterému Tobínek ví, že se jde spát. Po koupání dostane kaši, pak si chvilku hraje, poté mléko a jde spát.
Odsypávám si tedy několik porcí kaše dle toho, na jak dlouho jedeme. Tobínek miluje mléčné i nemléčné. Ty s příchutí mu tolik paradoxně nechutnají a tak mu je vždy míchám třeba s rýžovou nemléčnou.

Zeleninové příkrmy
Vždy beru 2 skleničky na den. Někdy je Tobíno více žravější a mám pocit, že by mě snědl celou. Někdy zase jí opravdu málo. Má na to vliv teplé počasí nebo třeba růst zubů. Než ale zmateně běhat v cizím městě a shánět, tak toho beru raději více.

Ovocné příkrmy
Kapsičky tahám všude a to pro jistotu. Opět počítám 2 na den. Ač jsem zastánce toho, že dítě může kousat i když ještě nemá zuby, tak občas je tohle velká záchrana. A opět, než zažít situaci, že bude někde v cizím městě lítat po obchodech a shánět kde co, tak zkusím kapsičku.

Krmící výbava
Takovou tu soupravu pro krmení mám s sebou vždy. I na cestách. Je v ní lžička, bryndák, ubrousek. Bez toho se neobejde jakákoliv vycházka, ale i pobyt mimo domov. Když ale jedeme někam přes noc, tak si pro jistotu beru i misku na kaši. Na hotelech není většinou k mání.

Křupinky
Kukuřičnými křupkami jsem Tobínka neoslnila, ale miluje takové ty hrachové, čočkové či mrkvové. Takže opět beru několik balení, kdyby náhodou. Vždy si mix přesypu do látkového uzavíratelného sáčku a zbytek nechávám na hotelu.

Pečivo
Momentálně pečivo vede. Poprvé ho dostal Tobínek kolem 10 měsíce. Tehdy jsem mu sušila kurku, kterou si masíroval dásně. Nyní není dne, abych nekoupila housku, bagetu či chléb. Je to opět záchrana, když už nevím coby.
Pečivo si sice nevezu z Prahy (pokud nebydlíme na konci světa v lese, což se už také stalo), ale počítám s tím, že jakmile vyrazíme z hotelu ven, tak nejprve jdeme k pekárně a až pak na výlet.

Čerstvé ovoce a zelenina
I na tohle myslím. Do roka jsem si vlastní farmářskou a bio vozila vždy. Od roka vezmu jen něco na první den a zbytek pak dokoupím. Ale záleží, kam jedeme a zda tam jsou možnosti cokoliv dokoupit. Většinou si i něco předkrájím na cestu. A díky tomu mám s sebou i různé uzavíratelné misky pro další použití.

Nůž
Jo a vždy si beru s sebou nůž. To je takové doporučení pro maminky. Kupte si skládací nožík a dejte si ho do přebalovací tašky. Často se mi stane, že koupím něco, co bych chtěla rozkrojit a když ho mám s sebou, tak mi to usnadňuje život :-) A na hotelu se opravdu hodí.

Vařič příkrmů
Ten už nevozím, ale jak jsem vám psala, tak v začátcích jsem byla poměrně nedůvěřivá a tak jsem ku své spokojenosti vozila i tuto mašinku.
A to je vše. Je toho dost, co? Máte něco i vy, co si na cesty berete vždy s sebou? Nějakou vychytávku, kterou byste doporučily dalším maminkám?

Mějte se krásně,
s láskou vaše Kačí



















Žádné komentáře:

Okomentovat